Willemstad – Voor de derde achtereenvolgende keer is het de oppositie niet gelukt een onafhankelijk onderzoek af te dwingen naar de integriteitkwestie die maar rond de ministersploeg van premier Gerrit Schotte blijft hangen. Gisteren stond de behandeling van het pakket documenten aangeleverd door het burgerpressiefront Frente Sivil op de agenda van het parlement. Tot een inhoudelijke discussie ervan kwam het echter niet. De oppositie koos ervoor op de ‘integriteitkwestie’ te gaan zitten aangezien veel van de aangeleverde documenten al uitgebreid in de pers aan de orde waren geweest. Zo liet Statenlid Magali Jacoba (PAR) desgevraagd weten.
De toon van het debat liet eigenlijk direct al zien dat oppositie en coalitie in deze kwestie nog altijd absoluut niet met elkaar door een deur kunnen en dat zij onbuigzaam tegenover elkaar blijven staan. Het debat eindigde met het indienen van een motie van wantrouwen door de PAR-fractie gesteund door Humpfrey Davelaar (PNP).
De oppositie achtte dit op zijn plaats nadat zij zeer nadrukkelijk naar voren haalde dat zij van mening is dat het parlement zijn verantwoordelijkheid moet nemen inzake alles dat rond de integriteitkwestie aan de orde is gesteld. Zoals het afwijzen van het instellen van een onafhankelijk onderzoek, het negeren van de bezwarende stukken ingediend door Frente Sivil die volgens de oppositie bewijzen dat er ministers in het kabinet zitten die niet ministeriabel zijn en waarmee de integriteit van de hele ministersploeg van Gerrit Schotte ernstig in het geding is.
De motie waarmee het vertrouwen in de ministersploeg van Gerrit Schotte werd opgezegd werd met 11 stemmen tegen en 9 stemmen voor door het parlement naar de prullenbak verwezen.
(Statenlid Koeijers- Felipa (MFK) was niet bij dit debat aanwezig). ,,Dit is een klap in het gezicht van het volk”, reageerde parlementariër Pedro Attacho (PAR).
Woordvoerder Durgaram van Frente Sivil liet weten niet verbaasd te zijn. ,,Dit was te verwachten. We moeten alle fasen van dit proces doorlopen. En vanuit dit punt gaan we op naar de volgende stap.” Een van de geluiden die de oppositie liet horen na afloop van het debat was dat de weg naar een parlementaire enquête nu wellicht moet worden ingeslagen.
Coalitie is al die ‘oude koeien’ zat
Willemstad – Het thema van het al dan niet ministeriabel zijn moet boven de politiek staan. Zo luidde de oproep van Emily de Jongh-Elhage (PAR) als eerste spreker in het Statendebat over de bundel met informatie die Frente Sivil inleverde om zijn argumenten te onderbouwen.
Het draait allemaal om vertrouwen”, aldus de voormalige premier. ,,Wat zit iedereen nou te zeuren. Waarom kunnen we niet gewoon vergaderen over belangrijke zaken van ons land en moet het altijd maar gaan over allerhande zaken die in het verleden gebeurd zijn”, zo luidde het tegengas van de oppositie voornamelijk bij monde van Dean Rozier (MFK).
Hij voerde aan dat er genoeg positieve dingen gebeuren, zoals het project van het nieuwe ziekenhuis en de resultaten van Economieminister Nasser el Hakim (MFK). Rozier kreeg bijval van coalitiegenoot Eugene Cleopa (MAN) die aanvoerde dat oude vonnissen tot het verleden behoren en dat mensen een tweede kans moeten krijgen om terug te keren in de samenleving.
,,Ik steek mijn hand voor niemand in het vuur. Maar de democratie werkt zoals het moet werken. Er zijn verkiezingen geweest en de ministers zijn benoemd. Zo is de keuze van het volk geweest”, aldus Cleopa die er toch ook bij stelde dat als dit een heikel punt blijft, het volk dan maar moet oordelen over ‘wat er hier op tafel ligt’ in nieuwe verkiezingen. Straks over twee jaar. En laat die ministers nou eindelijk met rust en laat hen hun werk doen. We zijn het echt zat zo onderhand om steeds over oude koeien te moeten praten.”
Bron: Antiliaans Dagblad
Nou, dan weten toekomende regeerders ook hoe ze het volk een rad voor ogen kunnen draaien. Je gaat lintjes klippen bij private ondernemingen en doet alsof het jouw verdienste is, je start projecten met veel bombarie en pers en je rond de projecten van vorige regeerders af en zegt dat jij het helemaal gedaan hebt.
Of zelfs in het geval van het nieuwe ziekenhuis. Je bent bezig met een project/probleem dat al jaren loopt, je zegt dat jij de enige bent die er iets aan doet en je presenteert het in een debat als een verdienste en dat terwijl je nog niet eens weet waar dat ding uberhaupt mag/moet komen. Oh ja en je neemt een stichting op naam van derden, maar op naam van de lijsttrekker, je laat deze stichting sponsoren door je aardsvijand nederland via USONA en maakt daarmee campagne voor je partij en lijsttrekker. Zoals Schotte met zijn computerbus. Dat nederland daar niet heeft ingegrepen zeg. Zij hebben dus indirect deze regering neergezet. Misschien een leuk complottheorietje voor Wiels. Oh nee, deze is waar en is in zijn voordeel.