Ingezonden | Tweecomponentenwegenverf

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Henk Pasman aan het woord

Gelezen de argumentatie van OW over de keus van de nieuwe tweecomponentenwegenverf: duurzamer dan de verf op waterbasis met een levensverwachting van 4 jaar. Prijs is gelijk. Per jaar besteedt OW 5 miljoen aan wegmarkering. Na amper 1 dag is het resultaat op de Rijkseenheid boulevar bedroevend.

Pijl op de wegIn de 40 jaar dat ik op de Curaçaose wegen rij is het echter al 40 jaar bedroefend gesteld met de wegmarkering, het is een golfbeweging van dan wel markeren en dan weer jaren niet.Ik begrijp dat dit contract 5 miljoen kost en als ik 40 vermenigvuldig met 5 dan hebben we al 200 miljoen uitgegeven aan wegmarkering die niets heeft opgeleverd. Ook deze twee componentenverf blijkt na 1 dag al niets op te leveren en over een aantal maanden merk je er niets meer van. In het verleden heb ik al eens een voorstel gedaan om een paar man rond de tafel te zetten en te komen met een andere manier van wegmarkeren. In oktober
vorig jaar zijn oa bij de rotonde Palu Blanku proefstrepen gezet, waarbij deze tweecomponentenverf er niet bij zat. Vraag is dan ook op welk criterium is OW tot de conclusie gekomen dat deze verf na 40 jaar het ei van colombus zou zijn? Waarom voldoet een Nederlandse tweecomponentenverf aan onze klimaat eisen? Het Nederlandse asfalt is anders dan ons asfalt. Bij ons schijnt elke dag de zon met zijn UV stralen. Hoe poreus is het oppervlak van deze verf? Onze luchtvochtigheid is rond de 80%, wat betekent dit voor deze tweecomponenten? Bij ons regent het zelden en daarom zijn onze wegen oa smerig. Wij krijgen sahara zand. Bijna elke auto lekt olie, zie parkeerplaatsen. Waar heeft OW een proef gedaan met deze verf? Nergens dus, nu moet wij tot de conclusie komen dat er een kat van 5 miljoen in de zak is gekocht! Moet de wegmarkering witte verf zijn? Wij hebben geen mist en overdag zijn onze wegen zonder wegmarkering goed zichtbaar. Waar hebben wij dan als eerste behoefte aan: een fatsoenlijke middenmarkering, de zijkanten zijn op vele plaatsen niet nodig, omdat daar bv een betonnenband is. Waarom dus twee oneindige strepen (4 x) trekken op de Rijkseenheid boulevar? Zonde van het geld, begin eerst met alle onzichtbare kruispunten en vervolgens middenbaan. Neem nu de Weg naar Westpunt daar zijn en witte strepen geschilderd en katteogen geplaatst. Als je nu op de middenbaan alleen een iets groter model katteoog plaatst dan heb je voldoende markering voor dag en nacht en gaat vele jaren langer mee als de niet deugdelijke verf! Maak de grote rechtdoor en afslaanmarkeringen gewoon van beton dan gaan ze net zolang mee als het asfalt. Mijn boodschap is zit nu eindelijk na 40 jaar eens met een paar verstandige mensen om de tafel en kom met een oplossing voor ons klimaat. Ik moet lachen als een medewerker van OW verklaart: de wegmarkering moet regelmatig schoongemaakt worden en dat is een oefening die internationaal wordt gedaan! Als wij ergens expert in zijn is het aan geen onderhoud doen, dus hou ons niet voor de gek.

Door, Henk Pasman
te, Curacao

Een Reactie op “Ingezonden | Tweecomponentenwegenverf

  1. inderdaad te triest voor woorden, men kan toch een beroep doen op de ANWB, TNO en/of andere onderzoeksinstituten.
    zijn er bv in Amerika geen voorbeelden met rapporten en ervaringscijfers ?
    voor 1% bemiddeling wil ik wel aan de slag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *