Ingezonden | In memoriam Rufus McWilliam: Een meester in de politiek

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Helga Mensing aan het woord.

Nog diep onder de indruk van het toch nog plotselinge heengaan van drs. Rufus Mc William, wil ik op deze manier mijn gedachten en ervaringen met u allen delen.

In 1968 benaderde mw. Lucina da Costa Gomez mij in haar functie van oprichtster en voorzitster van de vrouwenafdeling van de NVP, de Nationale Volks Partij, met het verzoek mij aan te sluiten bij deze afdeling. Ik voldeed aan haar verzoek en leverde mijn bijdrage voor de verdere uitbouw en opbouw van Forsa Femenina.

In deze periode heb ik Rufus Mc William, die toen de functie bekleedde van secretaris van de NVP, leren kennen. Bij de diverse voorlichtingsbijeenkomsten van Forsa Femenina was het dagelijks bestuur van de NVP altijd aanwezig bij de opening van deze voorlichtingsochtenden en/of -middagen. Ik heb de periode meegemaakt, dat Rufus Mc William zowel lid was van de Eilandsraad van Curaçao als lid en later voorzitter van de Staten van de Nederlandse Antillen.

Ik heb hem ervaren als iemand met een uitstekende geschiedkundige achtergrond en kennis, die de politiek kon analyseren en een staatsman was met een uitstekend geheugen. Hij was een persoon die politiek beschouwde als een kunst. Rufus was een meester in de politiek, die zelfs diep respect genoot van zijn rivalen.

Toen Rufus zich uit de politieke arena terugtrok, hield ik contact met hem door hem regelmatig te bellen om hem zijn mening te vragen over de economische, sociale situatie en het beleid van onze regering en de financiële situatie van ons eiland. Ik heb Rufus kort geleden in het ziekenhuis bezocht en al hoewel hij fysiek achteruit was gegaan was zijn geest helder en wij praatten over vroeger tijden en vergeleken de situatie van vroeger met nu…

Toen ik hoorde dat hij verleden maandag was ontslagen uit het ziekenhuis en toestemming had gekregen om naar huis te gaan, had ik de hoop dat hij zou herstellen voor zover dat mogelijk zou zijn. Ik was van plan hem zondag, weer te bezoeken in Habaai, toen mij het droevige nieuws bereikte dat Rufus was overleden… Nog steeds ontdaan door het toch nog plotselinge overlijden van Rufus Mc William, heb ik alzo mijn ervaringen met Rufus gedeeld en met name met de jongere generatie, om meer bekendheid te geven aan deze grote politicus die ons land heeft voortgebracht. Rufus, je taak op de wereld is volbracht en rust nu zacht! Met diepe gevoelens van dankbaarheid voor je vriendschap en voor je inzet om ons land en volk zo magistraal te dienen.

Helga Mensing, Curaçao

13 Reacties op “Ingezonden | In memoriam Rufus McWilliam: Een meester in de politiek

 1. Gaan we hier weer ouweh**ren over iets dat ergens begin 2000 is gebeurd?
  Is er in de jaren daarna nog meer gebeurd? Flauwekul om ouwe shit op te rakelen.
  Politiek is een spel. De ene keer heult men met de vijand en de andere keer pak je de strijdbijl op en vecht je elkaar de tent uit. Als je dat kan ben je een meester in de politiek.

 2. Dank je de Knoekkoe:
  Ondertussen werden premiegelden ten bedrage van 650.000 gulden niet afgedragen aan de verzekeringsmaatschappijen. In de Raad van Commissarissen had Pinnacle de steun van president-commissaris Roy Heerenveen en lid Rufus McWilliam.

  GELEZEN, HELGA MENSING EN DRECHI?

 3. @DPBT zegt: And… besides: Do I look like your personal Google?
  Look it up!!!!

  Staat van dienst Mc William
  according to Google:

  http://www.casaspider.com/live/2004/11/pinnacle_een_toneelstuk_in_een_1.html

 4. Mw Helga Mensing heeft wel vaker de neiging – in haar melancholische gedenkwaardige aspecten van iemands leven
  – enigszins van de juiste feiten af te wijken. Er zijn bv ook veel mensen die de overlijdensadvertenties ed doorspitten en dan pront op een uitvaart verschijnen. Lol, keeps you busy day in day out?

 5. Drechi pa bosnan Tur

  @KK:
  I’d rather specify how all of you losers bundled together could never, ever reach the heights and achievements this man has during his lifetime..
  And… besides: Do I look like your personal Google?
  Look it up!!!!

 6. ……”Wijlen Rufo was een staatsman, een rasechte politicus, met een enorme staat van dienst”……

  Please specify “enorme staat van diens”

 7. Drechi pa bosnan Tur

  @Al de mensen die wijlen Rufo nu heel dapper (nu hij al dood is) afvallen:
  Jullie kunnen futteren, huilen, trappelen, hoog springen of laag springen (de keuze is aan jullie!):
  Wijlen Rufo was een staatsman, een rasechte politicus, met een enorme staat van dienst. Hij heeft bereikt wat jullie allemaal samen, in het verleden, maar ook tijdens jullie toekomstige levensjaren meegeteld (INDIEN jullie nog jaren beschoren zijn uiteraard), never nooit KUNNEN bereiken. Jullie zijn laag bij de grond. Slangen!

 8. Hans, sluit me helemaal bij jou aan,

 9. Ooit was hij een meester in de politiek maar na zijn Pinnacle en Reforma acties kunnen we stellen dat hij van het goede pas is afgegaan.

 10. Mw.Helge Mensing zegt: ….”Ik heb hem ervaren als iemand met een uitstekende geschiedkundige achtergrond en kennis”…..

  Was het ook een integer politicus @mevrouw Helga Mensing? Want in uw hele betoog hoor ik u met geen woord reppen over zijn “integere” deugden en eigenschappen?
  Eigenschappen die onontbeerlijk zijn voor iemand die je als “meester” kwalificeert?

 11. …..”je inzet om ons land en volk zo magistraal te dienen”…..

  Geachte @mevrouw Helga Mensing: Kunt u de termen “magistraal te dienen a.u.b. nader specificeren voor de onwetende lezer?
  Het is nu een beetje algemeen omschreven, maar als deze heer zich zo magistraal heeft ingezet moet u toch makkelijk een paar mooie voorbeelden kunnen noemen van zaken op Curaçao waar deze “magistraliteit” in tot uitdrukking is gekomen, bezijdens zijn eigen zakken en die van zijn partij vrienden?

 12. Een mooie inmemoriam maar het zou op alle politici van toepassing kunnen zijn.

  Van politici wil je graag weten waar ze van andere politici vooral hier op Curaçao verschillen, welke wetten of wetsvoorstellen hebben wij bijvoorbeeld aan hen te danken.

  Het is voor ons wel fijn dat de laatste wens van Rufus, “Reforma” niet in vervulling is gegaan, anders zaten bij nu behoorlijk in de aap gelogeerd.

 13. Een meester in de politiek?

  Iemand die zich aansluit bij de ratvocaten Peppie en Kokkie, lowlife Carlos Monk, ‘hand onder de kin’ Osapa en Schottes ratvocaat de laffe Douwe Boersema?

  Schaamteloze man, Rufus McWilliam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *