28 C
Willemstad
• zondag 26 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Herintroductie Nederlands als instructietool voor funderend onderwijs

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Herintroductie Nederlands als instructietool voor funderend onderwijs
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Guido da Costa Gomez aan het woord

Elk jaar zie je hetzelfde tafereel wanneer zenuwachtige ouders aankloppen bij het schoolhoofd ter aanmelding van hun kinderen op een van de weinige scholen die de Nederlandse taal zowel als voertaal als instructietaal hanteren. Iedere keer, jaar op jaar dezelfde teleurstelling; helaas het spijt ons mijnheer en mevrouw, maar helaas zijn we tot de nok toe vol bezet. U kunt met uw kind kijken bij een van de andere FO-scholen of probeer maar weer het volgende schooljaar. U kunt uw kind wel laten inschrijven en hopelijk als er een plaatsje vrijkomt zullen we u terstond op de hoogte brengen.

De moeder kijkt het schoolhoofd vol verbazing aan en antwoordt: maar mevrouw u vergeet kennelijk dat dit het derde jaar is, dat u me weer laat inschrijven en doch zonder enig bevredigend resultaat. Ja helaas mevrouw, het spijt me echt, maar we zijn boordevol en zelfs de kinderen van wie hun zusjes en broertjes op de kleuterschool zitten lopen de kans toch niet aangenomen te worden. Zo erg is de situatie nu eenmaal.

De afgewezen moeder loopt de rij af met afwachtende ouders, sommigen met rozenkranskettingen onder hun bezwete vingers, en die in de hoop ondanks alles misschien een positief antwoord zullen ontvangen. Helaas krij- gen de ouders nummer 4 tot en met 82 hetzelfde antwoord: helaas sorry we zijn al vol! Je kunt je wel voorstellen hoe hoog de gemoederen oplaaiden onder de ouders onder de schrijnend hete zon. Tranen van wanhoop verdampen voordat zij op het hete schoolplein neervallen. De duiven in de wabiboom vliegen angstig weg. Al die drie jaren voor niets gewacht te hebben! Hun kind heeft dit toch niet echt verdiend en de ouders in het bijzonder zeker niet.

Teruggaand naar een aantal jaren geleden, toen geheel onverwachts de stroming van fanatici ‘Papiamentu ta bai skol’ emotioneel inluidde, en de scholen zonder medeweten en instemming van de ouders besloten hebben de Nederlandse taal pardoes te vervangen door Papiaments als voer- en instructietaal, heeft men de negatieve gevolgen voor het taalonderwijs faliekant onderschat, van toentertijd tot en met heden, voor een generatie kinderen die zij over het hoofd hebben gezien.

Sindsdien heeft het taalonderwijs met de andere gerelateerde vakken hieraan, een flinke deuk gekregen. Met lede ogen moesten ouders toezien hoe er geëxperimenteerd werd met ‘Papiamentu ta bai skol’ op een wankele basis met weinig leerstofmiddelen ter ondersteuning binnen het reguliere onderwijs. De Nederlandse taal ging naar de tweede plaats en werd stiefmoederlijk behandeld.

Ouders die ervan lucht kregen, zorgden er ook voor dat hun kinderen zo snel mogelijk op de scholen werden geplaatst die wel de Nederlandse taal als voer- en instructietaal hardnekkig behartigden. De fanatiekelingen voor ‘Papiamentu ta bai skol’ hebben ervoor gezorgd al deze tijd dat zij met hun kinderen gevrijwaard bleven van dit onvoorziene beleid.

De schoolbesturen van enkele denominaties keken tussen de vingers oogluikend toe, maar durfden niet kordaat op te treden in het belang van ouders die het allemaal zagen zien aankomen, aangezien de fanatiekelingen ook politiek gebonden waren.

Anno 2016 zie je nog steeds dat ouders met wijsvingers en duimen op elkaar gekruist in de hopeloze ellenlange rij staan in de hoop dat hun kinderen toch nog worden aangenomen op een school die de Nederlandse taal als voer- en instructietaal alsnog de eerlijke kans moeten gaan krijgen om niet alleen hun stem te laten horen, maar ook de gelegenheid wordt aangeboden om te beslissen of zij verder het Papiaments of de Nederlandse taal als voer- en instructietaal opnieuw geïntroduceerd en ingevoerd willen zien binnen de huidige FO-scholen.

Niets is erger dan het erop blijven hameren dat het veel te laat is om de Nederlandse taal als instructie- en voertaal opnieuw in te voeren.

De huidige minister van onderwijs met alle onderwijsinstanties zullen gehoor moeten geven aan de kreet van de bewuste ouders en zich hierover beslist moeten buigen. Het onderwijsniveau kan weer omhoog gevoerd worden mits alle neuzen in een en dezelfde richting wijzen. Verder is het noemenswaardig aan te wijzen dat F0- onderwijs aangepast moet worden aan onze huidige sociaal-economische en financiële situatie. Het afschaffen van ouderlijke bijdragen door alle scholen of denominaties maakt zeer diepe kraters en is een inbreuk op de gezonde ontwikkelingen binnen het taal- en rekenonderwijs met name het redactieonderwijs alsmede materiaal, leermiddelen en onder- houd van bouwvallige scholen.

GUIDO DA COSTA GOMEZ,

Curacao

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Alle Papiamento fanatici hebben een giga minderwaardigheidscomplex.
  Door het Papiamento te verheerlijken proberen ze hun complex te compenseren.

  Iedere discussie met deze fanatici wordt gesmoord met hun vaste argument: rassist en koloniaal.

  Het zij zo. Laat ze de vruchten van hun complex maar plukken en een generatie voortbrengen die niet competief kan zijn met andere bevolkingsgroepen.

 2. Mee eens. Voer engels en spaans in.
  Wij gaan over naar deze twee talen en die worden later onze basis talen.

  Laat papiamento maar uitsterven. Zeker als je kijkt hoe Curacao heeft gekozen om papiamento te schrijven. Leptop, beisbal etc.

  Ik heb ooit een stuk over Equatorial Guinea gelezen (enige land in Africa die Spaans spreekt ). Ik vind het best slim hoe zijn het mekaar hebben gekregen om spaans hun moedertaal te maken.
  Ik kan die link niet meer terugvinden.
  Maar zo moeten wij het op Curacao doen.
  En over 20 jaren zullen wij dan geen taalproblemen meer hebben.

 3. Twee dingen zijn nodig:

  1. Invoering van het Engels als taal van instructie (N.B. anderhalf miljard mensen spreken Engels)
  2. Een eenheidsspelling voor het Papiaments (tenminste als je het beste voor het behoud van de taal wilt; er zijn maar ± 250.000 mensen die Papiaments spreken.

 4. De taalzelfbevrediging heeft een hoge vlucht genomen op Curacao en wordt met een bijna sektarisch fanatisme verdedigd. Dat degenen die later verder willen kijken dan de zeer korte en beperkte neus van het eiland lang is daar later de dupe van zijn is totaal ondergeschikt. We kunnen best zonder nederlands, maar absoluut niet zonder een wereldtaal wil men bijvoorbeeld verder studeren en daar gaat men maar al te makkelijk aan voorbij.

  Was het een poos terug niet een briljant plan van de minister van onderwijs om het niveau van examens maar aan te passen want als je hier op het eiland bleef dan had je een bepaald niveau toch niet nodig? Het geeft ongeveer wel aan hoe men zichzelf ziet, en de taal wordt daarbij als instrument en vehikel gebruikt om alles maar zo te laten als het is.

  Voer Engels of Spaanstalige scholen in, dan ben je ook van de zeikerds af die het nederlands verfoeien, want vaak is slechts dat de achterliggende gedachte, puur omdat het nederlands is en meer niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties