In Punda gevonden wapen is moordwapen Wiels

vuurwapen-moord--helmin-magnus-3

In Punda gevonden wapen is moordwapen Wiels

WILLEMSTAD — Het wapen, dat in het kader van het onderzoek Magnus/Maximus in het Waaigat werd gevonden, is het vuurwapen waarmee op 5 mei vorig jaar de dodelijke schoten op Statenlid Helmin Wiels zijn afgevuurd. Dat blijkt uit de resultaten van onder meer ballistisch onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), meldt het Openbaar Ministerie.

Het wapen werd in de ochtenduren van 14 juni gevonden, vlak bij het monument ter herdenking van de in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde landgenoten, met behulp van gespecialiseerde apparatuur.

De vondst, een zwarte plastic zak bedekt met zeewier, werd gedaan door een speciaal team, bestaande uit de agenten van het Team Magnus, het Recherche Samenwerkingsteam en het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de Nederlandse Landelijke Eenheid. Zoals deze krant op 31 mei berichtte, had de politie al aanwijzingen dat het voorwerp in het water bij het Waaigat zou zijn gedumpt.

Monalisa, de echtgenote van de zelfverklaarde schutter van Wiels, Elvis ‘Monster’ K., verklaarde in februari tegenover de politie dat wijlen Raúl ‘Bolle’ Martinez het wapen daar had gedumpt. Martinez was op 5 mei de chauffeur van de gebruikte vluchtauto. Voor de moord op Wiels en Martinez in mei vorig jaar en de moord op Raikel Conception in januari vorig jaar zitten momenteel vier mannen vast, namelijk de schutter Elvis in Nederland, en Carlos P., Dangelo ‘Panchèk’ D. en opdrachtgever Burney ‘Nini’ F. op Curaçao. De zaak wordt behandeld tussen 4 en 8 augustus.

‘Gamba’
Daarnaast is de chauffeur bij de moord op Conception, Keith G., op 9 juni in de Verenigde Staten opgepakt. Zaaksofficier Gert Rip heeft op afgelopen 5 mei – precies een jaar na de moord op PS-leider Helmin Wiels – een rechtshulpverzoek ingediend bij de Amerikaanse autoriteiten voor de (voorlopige) aanhouding van de man K.A.K.G., die volgens Rip in dat verzoek ‘Gamba’ wordt genoemd. Uit de verhoorgesprekken met Elvis K. blijkt dat ‘Gamba’ de chauffeur was van de gebruikte vluchtauto bij de moord op Conception.

Volgens zijn vrouw Monalisa kreeg K. voor de moord 75.000 gulden van wijlen Luigi ‘Pretu’ Florentina, die hij met ‘Gamba’ moest delen omdat die als chauffeur had opgetreden. K. verklaarde tevens van diezelfde ‘Gamba’ het vuurwapen te hebben gekregen om Conception te doden. Als motief voor die moord noemde hij in die gesprekken ‘problemen die zij met elkaar hadden gekregen, waarbij Conception in de voormalige Bandera Grill een vuurwapen tevoorschijn haalde’.

Of het gevonden wapen hetzelfde wapen is dat ook bij de moord op Conception werd gebruikt, is nog onbekend. Het OM heeft zestig dagen de tijd om een uitleveringsverzoek in te dienen, hetgeen nog niet is gebeurd, aldus Schoop.

Vrijgelaten
Verder zijn er nog vijf personen betrokken bij deze zaak, waarvan drie van hen inmiddels al op vrije voeten zijn gesteld. Het gaat hier om de vrouwen Monalisa K. en Monica B. en de man J.B. Alle drie zijn ze nog steeds verdachten in deze zaak.

Bron: Amigoe

Dossier: Helmin Wiels – Moord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *