30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 10:47

Laatste reacties

- Advertentie -

HSK-Debat over relaties in Koninkrijk

Een van de gastsprekers is voormalig Gevolmachtigde minister in Den Haag, Sheldry Osepa. FOTO Antilliaans Dagblad
Een van de gastsprekers is voormalig Gevolmachtigde minister in Den Haag, Sheldry Osepa. FOTO Antilliaans Dagblad


Willemstad – De opiniegroep Hustisia Sosial Kòrsou (HSK), organiseert vanavond een debat over de relaties binnen het Koninkrijk.

Sheldry Osepa, voormalig Gevolmachtigde minister in Den Haag en Anthony Eustatius van Kòrsou Fuerte i Outónomo (KFO) zijn de gastsprekers. Beide sprekers maken deel uit van het juridisch team van Reforma.

 

- Advertentie -

 

Advertentie

- Advertisement -

Het debat wordt georganiseerd naar aanleiding van twee gebeurtenissen die de aandacht hebben gevestigd op de relaties binnen het Koninkrijk, zo meldt de organisatie.

De eerste gebeurtenis betrof het bilateraal overleg tussen Sint Maarten en Curaçao waar premier Ivar Asjes van Curaçao en Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten aan meededen. Beide premiers werden daarbij vergezeld van hun minister van Financiën.

,,Het is opmerkelijk dat deze vergadering twee dagen voor de tweede gebeurtenis plaatsvond, die de relaties binnen het Koninkrijk markeerde, de Koninkrijksconferentie.”

Volgens HSK heeft het bilateraal overleg tussen Curaçao en Sint Maarten duidelijk de Koninkrijksconferentie beïnvloed. En dan vooral als het gaat om de consensusrijkswetten en de problemen binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

,,Voor HSK is het duidelijk dat deze twee landen hebben afgesproken om tijdens de Koninkrijksconferentie niet over deze twee onderwerpen te discussiëren. Dat ging tegen de wens in van de commissie ‘Conflictpunten in het Koninkrijk’, onder voorzitterschap van Lilo Sulvaran.

HSK stelt dat de Curaçaose regering op grond van aanbevelingen uit een rapport van die commissie de consensusrijkswetten en de Centrale Bank als discussiepunten had moeten inbrengen tijdens de conferentie. Dit leidde tot een publieke discussie tussen premier Asjes en Sulvaran.

,,Asjes werd daarbij zelfs door Sulvaran ervan beschuldigd dat hij en zijn regering het volk van Curaçao hadden verraden.”

Voor HSK is dat reden genoeg om een debat te organiseren waarbij twee staatsrechtdeskundigen de relaties binnen het Koninkrijk zullen analyseren. Het debat wordt bij het gebouw van HSK aan de Snipweg 79 B gehouden, naast House of Style.

Het publiek kan vanaf 18.30 terecht om zich in te schrijven voor het debat, dat van 19.00 tot 21.30 uur gehouden.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -