31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 14:05

Laatste reacties

- Advertentie -

Het wordt stil aan tafel

Mijn vrouw is wiskundige. Tot voor kort vond ik dat reuze handig: ik (ex-alfa/gamma student) heb een bèta in huis die mij in een half uur uit kan leggen én bewijzen dat een cirkel rond is. En ze vindt dat nog leuk ook, dat uitleggen. Niet dat ik het ooit gesnapt heb, maar wij hebben na 17 jaar huwelijk nog steeds gesprekstof aan tafel. Doet u mij dat maar eens na.
 
Maar sinds de brief van Justitie minister Wilsoe aan Hillary Clinton is dit alles voorbij. Geen ontlede wiskundeformules meer op het boodschappenbordje in de keuken. Geen discussies meer aan tafel over taal versus exact, gevoel versus verstand, zacht versus hard. Waarom niet?
Ik leg het u uit.
Advocaat Peppie Sulvaran verdedigt Robertico ‘Robbie’ Dos Santos, de grootste loterijbaas op Sint Maarten en Curaçao en grootste partijfinancierder van de grootste regeringspartij MFK. Met succes wist hij het conservatoir beslag in de Verenigde Staten op naam van zijn cliënt op te heffen.
Peppie Sulvaran is ook één van de belangrijkste adviseurs van Justitieminister Wilsoe. Dat maakt de brief die deze minister in april stuurde naar Hillary – om ook het tweede deel van het conservatoir beslag opgeheven te krijgen – alleen al dubieus. Dubieus verandert, om de woorden van ex-premier Römer te gebruiken, in schokkend als blijkt dat Wilsoe zich tijdens zijn persconferentie bediend van een brief waarin allerlei details inzake de beslagleggingen van Dos Santos in de Verenigde Staten staan.
Die informatie kan alleen afkomstig zijn uit het strafdossier. De vraag rijst dan ook hoe de minister aan die informatie komt?
De inmenging van de minister in een lopende rechtszaak komt onherroepelijk als een boemerang op deze minister terug. De juridische discussie die daags na de onthulling van de brief door het AD is ontstaan tussen Peppie Sulvaran, het OM en de minister hoort thuis in de rechtszaal. Maar de minister heeft de discussie door zijn inmenging nu uit de rechtszaal getrokken en op straat gelegd. Dat maakt zijn positie onhoudbaar. De afstraffing in de Rijksministerraad is dan ook ongekend hard. Dit keer geen woorden als zou de affaire ‘des Curaçaos’ zijn.
Wilsoe ‘s positie komt ook nog is in het gedrang – oud-premier Suzy Römer zei het al – doordat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een ambtsmisdrijf.
Voor een groot aantal juristen is het verdedigbaar dat minister Wilsoe strafrechtelijk is aan te spreken op het feit dat hij de PG belet uitvoering te geven aan wettelijke bepalingen inzake het internationale rechtshulpverkeer. Een minister die dat doet om daarmee die bevoegdheden ZELF uit te oefenen, pleegt machtsmisbruik.
Als rechtshulpverzoeken letterlijk via de minister moeten lopen zullen deze dus steeds ook op hun politieke merites worden bekeken. Is dat erg? Mocht het Openbaar Ministerie Robbie Dos Santos volgende maand op willen laten pakken in Miami, dan zal het OM dat verzoek via Wilsoe moeten doen. En die zal juridisch advies inwinnen bij zijn adviseur.
De cirkel is nog nooit zo rond geweest op Curaçao. Geen wiskundige die mij dat nog hoeft uit te leggen, laat staan bewijzen. Sorry schat, wat zal het stil worden aan tafel.
—————————
Bron: De Achterkant van Curaçao
Geplaatst door Dick Drayer 
- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -