29 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 20:54

Laatste reacties

- Advertentie -

FD | Toezichthouder uit harde kritiek op trustsector

Toezichthouder uit harde kritiek op trustsector

Toezichthouder de Nederlandsche Bank luidt in de Tweede Kamer de noodklok over de trustsector. Die bestaat uit 150 bedrijven die samen 24.000 vennootschappen beheren die vaak als schakel voor belastingconstructies worden ingezet.

Drie van de vijf trustkantoren laten volgens DNB ‘ernstige tekortkomingen’ zien, maar ook de rest schiet tekort in de wettelijke verplichting om integriteitsrisico’s te herkennen en tegen te gaan. Dat leidt ertoe dat er diensten worden verleend aan internationale bedrijven die eigenlijk ontoelaatbaar zijn.

Lees hier de visie van DNB als toezichthouder op trustkantoren als pdf

Vergunning sneller intrekken

- Advertentie -

Volgens de Wet toezicht trustkantoren zijn de trustkantoren ‘poortwachters’ die een belangrijk rol hebben in de controle op de antecedenten van de ‘doelvennootschappen’ die ze beheren. Daartoe moeten ze onder andere zelf onderzoek doen naar hun (potentiële) cliënten.

De DNB-onderzoeken wijzen uit dat de trustkantoren dikwijls niet in staat zijn om de gegevens te verzamelen die nodig zijn voor de risicobeheersing. ‘Dat dit de rode draad is, ruim tien jaar nadat de wet toezicht trustkantoren is ingevoerd, baart DNB grote zorgen’, zei Willemieke van Gorkum, toezichtdirecteur integriteit bij de bank woensdag in een hoorzitting van de Tweede Kamer over de sector.

Strengere aanpak

DNB wil de volgende aanpassingen op de Wet toezicht trustkantoren:

DNB moet vergunningen eenvoudiger in kunnen trekken;
aanvullende vereisten voor niet alleen een integere bedrijfsvoering, maar ook een beheerste bedrijfsvoering; de bevoegdheid om lasten onder dwangsom en bestuurlijke boetes te publiceren; een verbod op het bedienen van structuren die de anonimiteit van de UBO bevorderen dan wel structuren waarbij trustkantoren op te grote afstand staan om haar taken adequaat te kunnen vervullen;
een geïntegreerde compliance functie.

- Advertisement -

De toezichthouder vraagt in Den Haag al twee jaar tevergeefs om aanpassing van de wet, zodat vergunningen van trustkantoren sneller kunnen worden ingetrokken. ‘De minister vindt dat de integriteit van de sector boven iedere twijfel verheven moet zijn. Dat is niet de realiteit’, aldus Van Gorkum.

Zelden zo’n kritisch stuk

Kamerleden toonden zich woensdag verrast door de harde kritiek van de toezichthouder. ‘Ik ben geschrokken van de constateringen. We hebben het hier veel te weinig over’, aldus de initiatiefnemer van de hoorzitting, SP-Kamerlid Arnold Merkies.

Zijn collega Roland van Vliet (ex-PVV) schrok vooral van de toonzetting. ‘DNB wil de sector het liefst afschaffen.’ En PvdA’er Ed Groot zei de afgelopen jaren ‘zelden zo’n kritisch stuk’ over de trustsector te hebben gezien als de schriftelijke inbreng die DNB had geleverd voor de hoorzitting.

Aanvullende eisen

Van Gorkum wees erop dat DNB na invoering van de wet eerst vooral aanwijzingen heeft gegeven voor de naleving, maar sinds 2010 ook handhaaft. ‘Het duurt al zo lang en er is geen zicht op verbetering’. DNB kan een vergunning wel intrekken, maar anders dan in de Wet financieel toezicht, waarin dat al na één overtreding kan, laat de WTT dat pas toe als de wet ‘blijvend onvoldoende’ wordt nageleefd.

Behalve voor de bevoegdheid om de vergunning sneller in te trekken, pleit DNB ook voor aanvullende vereisten voor de bedrijfsvoering, openbaarmaking van boetes, geïntegreerde compliance en een verbod op structuren waar het trustkantoor te grote afstand van heeft.

‘Ik ben geschrokken van de constateringen. We hebben het hier veel te weinig over’

Arnold Merkies, SP-Kamerlid

Strenger dan de wet

Vanuit de sector werd benadrukt dat integriteit al de hoogste prioriteit heeft. Dick Niezing van Intertrust, met 450 werknemers in Nederland een van de grote spelers op de markt, zei al ‘zeer selectief’ te zijn in het aantrekken en bedienen van klanten. ‘We zijn strenger dan de wet voorschrijft’.

‘Ik herken me niet helemaal in de kritiek van DNB. We doen geen zaken met partijen die hun integriteit niet kunnen aantonen en hebben afscheid genomen van fiscale structuren die niet meer acceptabel worden geacht. Telkens weer vragen we ons af: willen we dit en kunnen we dit’, aldus Niezing die sprak over een ‘morele dialoog op de werkvloer’.

‘We werken aan tekortkomingen’

André Nagelmaker van brancheorganisatie Holland Quaestor, waar 44 trustkantoren bij zijn aangesloten met een marktaandeel van 75 tot 80%, benadrukte dat ook zelfregulering vruchten gaat afwerpen. In april wordt een keurmerk geïntroduceerd voor trustkantoren, waardoor ze aan bovenwettelijke eisen moeten voldoen. ‘We kunnen DNB niet tegenspreken over de tekortkomingen maar werken er wel heel hard aan’.

Bron: Financieel Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -