28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

FD | Ook KPMG-kantoor in Amstelveen door OM doorzocht

De gezochte informatie werd uiteindelijk via KPMG International alsnog aangetroffen

Op het kantoor van accountantsorganisatie KPMG heeft vrijdag een doorzoeking plaatsgevonden. De autoriteiten doorzochten het pand op rechtshulpverzoek van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao, zo bevestigt een woordvoerder van KPMG Nederland. Er zijn geen arrestaties verricht.

‘De autoriteiten waren op zoek naar specifieke digitale informatie. Die bleek echter niet op onze servers te staan’, meldt de woordvoerder. Uiteindelijk is de benodigde informatie alsnog elders gevonden via moederconcern KPMG International. Waar deze stond opgeslagen, is niet bekend.

KPMG benadrukt dat er niet werd gezocht naar informatie van KPMG Nederland. ‘Wij hebben dan ook niets met de zaak te maken’, aldus de woordvoerder.

Afgelopen woensdag vond er al een inval plaats bij het hoofdkantoor van KPMG op Curaçao. Tijdens deze doorzoeking is wel documentatie in beslag genomen, maar zijn er ook geen arrestaties verricht.

Strafzaken

Vermoedelijk hebben beide invallen te maken met een al langer lopend strafrechtelijk onderzoek naar een oude klant van KPMG, zo meldde een ingewijde die anoniem wil blijven al eerder in het Financieele Dagblad. Deze strafzaken staan bekend onder de codenamen Cymbal en Troja.

Strafzaak Cymbal loopt voor de rechtbank Zwolle. In de zaak vervolgt het OM vier personen voor het witwassen van $322 mln via de in Amsterdam gevestigde lingeriehandel CPG Worldwide. De hoofdverdachten zijn de bestuurders van CPG, drie leden van de Antilliaans-Nederlandse familie Grynsztein. Zij zouden 1 miljoen ongeoorloofde financiële transacties mogelijk hebben gemaakt, waarmee ongeveer €300 mln is witgewassen.

Tegen de Antilliaanse accountant van CPG heeft het OM in Nederland een tuchtprocedure aangespannen.

In de rechtbank in Curaçao loopt de verwante zaak Troja. In deze zaak staan de tussenhandelaren terecht die de klandizie regelden voor de witwaspraktijken van CPG. Dit waren veelal Venezolanen, die met hun regeringscreditcard nepaankopen deden op de Antillen. In werkelijkheid kochten zij dollars tegen een commissie, die bij thuiskomst met grote winst werden doorverkocht. Sinds Venezuela de dollarhandel in 2003 aan banden legde, is er namelijk een zwarte markt voor dollars ontstaan.

Een belangrijke leverancier van de dollarbiljetten is volgens het OM de reeds veroordeelde Robbie dos Santos. Deze loterijbaas en zijn halfbroer, de Curaçaose oud-minister George Jamaloodin, zijn reeds verdachten in het strafonderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op de Curaçaose oppositieleider Helmin Wiels.

Bron: Financieel Dagblad

Artikel delen

1 reactie

 1. Benieuwd hoe lang E&Y haar vorig jaar in dienst getreden directeur Gianni Schob, voorheen de KPMG accountant van de mega witwas operatie, de hand boven het hoofd houdt.

  Zeker nu Schob in Nederland voor de tuchtrechter moet verschijnen wegens grove nalatigheid bij de uitoefening van het accountantsberoep.

  Het is was met de accountants op Curacao. We hadden al de payaso Terry Hernandez (meerdere malen tuchtrechtelijk veroordeeld) en de rubber stamp Anthony Cijntje die bij een hoop stront nog een goedkeurende verklaring geeft (een van zijn hopen stront is de jaarrekening van Insel Air!).

  De feestneuzen van PWC Curacao, waar de koelkast beter gevuld was met sterke drank dan de dossiers met relevante audit evidence, maakten er zo’n onbeschrijflijke puinhoop van dat ze van de internationale organisatie de naam PWC niet meer mogen voeren.

  KPMG Curacao wordt al tientallen jaren door schandalen achtervolgd (wanneer komen die van SVB en APNA waaraan ze schandelijk schandalig gefaktureerd hebben boven water?) en heeft ook meerdere RA’s tuchtrechtelijk veroordeeld zien worden. Niettemin rijden de partners (Lindomar Scoop!) in auto’s rond waarin zelfs rappers zich niet durven te vertonen.

  En nu raakt E&Y, notabene door een ex KPMG accountant, ook besmet.

  Who is next? Deloitte?

  Of Baker Tilly, ook een afvalbak voor mislukte KPMG accountants, het kantoor ook waar Terry Hernandes heeft aangetoond goede kennis van fraude beginselen te hebben door ze er zelf in de praktijk te brengen?

  Baker Tilly is, net als PWC, ook een kantoor waar maandelijks meer aan Licores Maduro betaald wordt dan uitgegeven aan kwaliteitscontrole.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...