Hoewel de kiezers in het Zuid-Amerikaanse land Venezuela duidelijk hebben laten blijken genoeg te hebben van het zetelende linkse regime van president Nicolas Maduro, is het vertrek van het staatshoofd nog lang niet zeker.
Dat schrijft de Colombiaanse krant El Espectador, die erop wijst dat de linkse beweging in Zuid-Amerika immers vaak de neiging heeft zich aan de macht vast te klampen.
De ramptoestand waarin de Venezolaanse economie was beland en de exponentiële stijging van de criminaliteitscijfers deden bij de lokale bevolking duidelijk de wens naar radicale verandering groeien.
De socialistische regering onder leiding van president Maduro verloor bij de jongste verkiezingen een groot deel van zijn aanhang, terwijl de rechtse oppositiepartijen in het parlement een meerderheid van twee derden behaalden.
Kirchner
Met dat overwicht heeft rechts de mogelijkheid om een referendum te organiseren dat tot de afzetting van Maduro kan leiden voor het einde van de normale presidentiële ambtstermijn, die over vier jaar zou aflopen.
“De oppositie zal die materie echter voorzichtig moeten aanpakken, want populisten zijn het gevaarlijkst wanneer ze bij verkiezingen worden vernederd,” aldus El Espectador. “Dat bewees de aftredende Argentijnse presidente Cristina de Kirchner recent nog. Tussen haar verkiezingsnederlaag en vertrek besliste ze nog snel honderden ambtenaren te benoemen en nieuwe schulden te maken.”
El Espectador is ervan overtuigd dat Maduro die tactiek zal kopiëren indien hij uit zijn ambt zou worden gezet. “De kiezers zijn de gefaalde linkse ideologie van Maduro en Kirchner dan wel beu, maar men mag niet de vergissing begaan te veronderstellen dat de verslagen partijen de strijd gemakkelijk zullen opgeven,” besluit de Colombiaanse krant.
Bron: Express.be