30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 10:35

Laatste reacties

- Advertentie -

Defensie denkt aan evacuatie

Minister Hennis-Plasschaert: Onderzoek naar luchtkwaliteit rond Isla-raffinaderij

logo-nederlandDen Haag/Willemstad – Nederlands defensiepersoneel wordt mogelijk verhuisd naar een ander deel op Curaçao waar de lucht niet vervuild wordt door de uitstoot van de Isla.

Dat blijkt uit een brief die minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De bewindsvrouw reageert daarin op de brief van de Stichting Smoc van november over klachten van in Willemstad gestationeerd marinepersoneel over de luchtkwaliteit in Julianadorp.

isla 01-02-2014,,Ik acht het vanuit mijn verantwoordelijkheid als werkgever voor het defensiepersoneel en hun gezinnen wenselijk een onderzoek te laten uitvoeren naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij”, schrijft Hennis-Plasschaert.

- Advertentie -

De minister wijst er op dat de handhaving van wet- en regelgeving op Curaçao de verantwoordelijkheid is van de lokale autoriteiten die daarvoor ook de benodigde bevoegdheden hebben.
Hennis-Plasschaert kondigt daarom in haar brief aan een verzoek tot de Curaçaose regering te richten om het door haar noodzakelijke geachte onderzoek uit te voeren.

,,Daarbij zal ik de steun aanbieden van TNO, die eerder onderzoek heeft gedaan naar de uitstoot van de Isla-raffinaderij.”

De bewindsvrouw voegt er aan toe dat Defensie in afwachting van het onderzoek in overleg met het betrokken personeel naar een passende aanpak gaat zoeken.

,,Daarbij behoort afhankelijk van de situatie ook een verhuizing naar een ander deel van Curaçao tot de mogelijkheden”, aldus de minister.

Het antwoord van Hennis-Plasschaert heeft opvallend lang op zich laten wachten.
Twee weken na de ontvangst van de brief van Smoc kreeg zij op 28 november van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties het verzoek om daarop voor 14 januari te reageren.
Vlak voor die datum liet zij weten dat niet te halen, maar in elk geval voor 28 januari van zich te laten horen.
Wat de oorzaak van de bijna twee maanden extra vertraging is, meldt Hennis- Plasschaert niet in de brief die gisteren bij de Kamer werd bezorgd.
Even opmerkelijk is het dat de correspondentie tussen de commissie en de bewindsvrouw zich buiten eerstverantwoordelijke minister voor Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) om voltrekt.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -