32 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

NRC | Tandeloos pensionadobankje

Begreep ik nou dat de van aanranding en verkrachting verdachte knuffelmarokkaan in de pauze van zijn rechtszaak gezellig stond te koffieleuten met jongens en meisjes uit de...

NTR | Archell Thompson: ‘Verboden te huilen’ doorbreekt stigma rond emoties

Kim Hendriksen Archell Thompson staat deze week in het DNA Storytellers Café in Rotterdam met zijn nieuwste storytelling voorstelling, ‘Verboden te Huilen’. Met zijn nieuwe voorstelling wil hij een...

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...
- Advertisement -spot_img

DAE wint zaak

HomeNieuwsDAE wint zaak

Rectificatie omtrent lage tarieven en vliegveiligheid gesommeerd

Willemstad – De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning moet uitlatingen over vliegtuigmaatschappij DAE rectificeren. Dat heeft het Gerecht in Eerste Aanleg gisteren bepaald.

Hoewel Charles Cooper (MAN) – toen nog demissionair minister – de desbetreffende uitlatingen heeft gedaan in september dit jaar, moet het Land Curaçao binnen zeven dagen rectificeren.
De gedaagde in het kort geding is namelijk het Land Curaçao, waaraan is toegevoegd ‘meer in het bijzonder de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning’.

DAE spande een kort geding aan, nadat Cooper onder meer tegenover Radio Mas uitlatingen had gedaan.

Deze krant (Antiliaans Dagblad), maar ook La Prensa en Knipselkrant Curaçao besteedden hier vervolgens eveneens aandacht aan.
Zo berichtte deze krant dat Cooper DAE begin september een ultimatum stelde om binnen drie dagen tijd het gevraagde cijfermateriaal aan te leveren.
Indien dit niet zou gebeuren, zou de intrekking van de economische vergunning volgen.

Cooper wilde verder weten in hoeverre de speciale campagnes met scherp verlaagde ticketprijzen verantwoord zijn en de jaarcijfers beïnvloeden, of DAE nog wel een gezonde bedrijfvoering heeft en daarmee een maatschappij die zich houdt aan de vereiste onderhoudsschema’s.

Het ministerie van Cooper constateerde tevens, zo schreef deze krant, dat DAE zich niet aan de vastgestelde minimumprijzen houdt en heeft namens de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CBA) opdracht gegeven om de acties met te lage tarieven op de routes van Curaçao naar Sint Maarten, naar Aruba en naar Bonaire te staken.

DAE stelde tijdens het kort geding dat de maatschappij reputatieschade heeft geleden door de uitlatingen van de minister, omdat deze de indruk heeft gewekt dat het bedrijf geen financiële toekomst heeft en onveilige vliegtuigen bezit.

Het gerecht gaat mee in het verweer:

,,Door deze uitlatingen wekt de minister onmiskenbaar de suggestie dat er een relatie bestaat tussen de lage ticketprijzen van DAE en haar vliegveiligheid.

Volgens het gerecht was er geen grond voor zijn uitlatingen:

,,Op het moment dat de minister zijn uitlatingen deed beschikte hij, naar onbetwist is, niet over concreet feitenmateriaal waaruit kon blijken dat DAE financieel niet gezond was. Evenmin beschikte de minister over feitenmateriaal waaruit kon blijken dat DAE zich niet hield aan de onderhoudsschema’s van haar vliegtuigen of dat de training van personeel van DAE te wensen overliet.”

Bovendien is zijdens de minister ter zitting erkend dat er geen wettelijke basis voor het hanteren van minimumprijzen bestaat, zo stelt het gerecht, zodat de opmerking dat DAE vluchten ‘beneden de prijs’ uitvoert onjuist is.

,,Van de minister had verwacht mogen worden dat hij zich zou onthouden van commentaar in afwachting van de resultaten van het in te stellen onderzoek naar de situatie bij DAE. Bij dit oordeel speelt mee dat de minister zelf de publiciteit gezocht heeft zonder dat hij eerst, naar in de rede had gelegen, andere hem ten dienste staande middelen te baat had genomen om DAE tot in zijn ogen betere gedachten te brengen”

, aldus het gerecht.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties