30 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

CuracaoNieuws | Defensie en Kustwacht pakken groot uit tijdens Velas Latinoamérica Curacao

HomeMediaCuracaoNieuws | Defensie en Kustwacht pakken groot uit tijdens Velas Latinoamérica Curacao
Defensie en Kustwacht pakken groot uit tijdens Velas Latinoamérica Curacao

Willemstad, Curaçao. Defensie en de Kustwacht in het Caribisch gebied worden grote publiekstrekkers tijdens het tallshipevenement Velas Latinoamérica dat van 15 tot en met 18 juli de Sint Annabaai in Willemstad aandoet.

Op zondagochtend 15 juli om half vijf in de ochtend wordt de eerste van een indrukwekkende stoet tallships op de rede van Willemstad verwacht.
De viermaster “Esmeralda” van de Chileense marine zal als eerste de Sint Annabaai binnenvaren en daarbij ceremonieel worden begroet door de Koninklijke Marine met saluutschoten vanaf Fort Amsterdam. Vanaf 15.00 uur wordt Zr.Ms Friesland verwacht, het stationsschip van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch gebied. De Friesland zal op maandag 16 en dinsdag 17 juli zijn opengesteld voor het publiek, op beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur. Ditzelfde geldt voor de cutter ‘Jaguar’ van de Kustwacht die achter de ‘Friesland’ aan de Motetwerf zal zijn afgemeerd

Marinierskapel

Op zondagavond zal de openingsceremonie op het Brionplein worden opgeluisterd door de befaamde Marinierskapel. Na de ceremonie treedt dit toporkest nog een uur op. Op maandagavond 16 juli om 21:30 uur betreedt de 50 man sterke Marinierskapel nogmaals het hoofdpodium op het Brionplein voor een concert samen met Curaçaos-Nederlandse zangeres Izaline Calister.

Spectaculaire demonstraties

Een andere publiekstrekker is het demonstratieprogramma dat op maandag 16 en dinsdag 17 juli twee keer per dag wordt uitgevoerd. Op beide dagen zal om 10:30 en om 15.00 een anderhalf uur durend programma te zien zijn dat begint met een afdaling van mariniers vanaf de Julianabrug. Daarna zal in de Sint Annabaai ter hoogte van het Riffort te zien zijn hoe eenheden van de Koninklijke Marine een zogenoemde ‘boarding’ uitvoeren. Mariniers in snelle motorboten zullen ondersteund door een NH-90 maritieme gevechtshelikopter een sleepboot van KTK-Tug overmeesteren. Deze demonstratie laat zien hoe de marine optreedt tijdens bijvoorbeeld counterdrugs- en antipiraterij operaties.

Na de boarding demonstreert de Kustwacht in het Caribisch gebied samen met CITRO uit Curaçao, hoe een gewonde wordt geëvacueerd vanaf een schip. Hierbij wordt een Search and Rescue helikoper van de Kustwacht ingezet evenals een Dash8 patrouillevliegtuig. Beide vliegtuigen zijn afkomstig van het kustwachtsteunpunt op vliegveld Hato. De gewonde wordt met de helikopter afgezet op het reddingsvaartuig van CITRO dat de patiënt aan wal zal brengen.
Het demonstratieprogramma wordt afgesloten met een flypast van een Dash8 patrouillevliegtuig en AW-139 helikopter van de Kustwacht samen met een NH-90 maritiem gevechtshelikopter van de Koninklijke Marine.

Defense & Security Village

Naast acties boven en in de Sint Annabaai presenteert Defensie zich ook op het land met exposities op de Kleine Werf en Motetwerf. Op de Kleine Werf (Punda) presenteert de Compagnie In De West (CIDW) zich met personeel en materieel. Ook is er een foto-expositie te zien over de noodhulpoperatie op de Bovenwindse Eilanden na orkaan Irma in 2017. Lokale veiligheidspartners van Defensie zoals de Brandweer Curacao en de Kustwacht Caribisch Gebied, presenteren zich op de Kleine Werf.
Op de Mototwerf (Otrabanda) kunnen jong en oud fysiek ondervinden wat het is om militair te zijn op de hindernisbaan van de Curaçaose Militie en de klimtoren van het Korps Mariniers. En heb je belangstelling voor een baan bij Defensie of de Curaçaose Militie dan kunnen geïnteresseerden zich op de Mototwerf uitgebreid laten informeren.

Op woensdag 18 juli verlaten de tallships vanaf 09.00 uur de Sint Annabaai weer, aangevoerd door het transportschip Zr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine.

Defensie en Kustwacht pakken groot uit tijdens Velas Latinoamérica Curacao

Bron en foto’s Kustwacht Caribisch Gebied

Bron: CuracaoNieuws

5 reacties

 1. Jongens, jongens moet ik mij op het niveau van die ordinaire viswijf Jachmin Pinedo begeven? Iemand helpen en dat aan de grote klok hangen? Daar doe ik niet aan mee.

 2. @ Ericlapas,

  En jij beantwoordt die vraag niet !
  Pas jij jouw leven aan omdat er in Venezuela een puinhoop is ?
  Stuur jij de helft van jouw salaris / inkomen die kant uit ?
  Onze defensie en kustwacht is er voor de eilanden, niet voor Venezuela. Het wordt betaald door onze belastingbetalers, derhalve is het geen slecht idee te laten zien wat er met dat geld wordt gedaan. De kosten van deze bijdrage van defensie vallen best mee. Of het schip nu aan de kade ligt bij Parera of in Otrabanda of Punda, maakt niet al teveel uit. Het personeel is al betaald en al het materieel is al in bezit van defensie.
  Abseilen van de brug vindt iedereen schitterend om te doen en oefenen met boarden van een schip is altijd welkom.

  Leuk dat je populistisch commentaar hebt, maar probeer nu eens een keer een wat intelligentere opmerking te plaatsen dan alleen maar ondoordachte opmerkingen.

 3. @Brian S, vraagt, “Hoeveel voedselpakketen stuur jij naar Venezuela?”. Beste @Brian, ik wist dat deze vraag ooit zal komen.

 4. “Defensie en Kustwacht pakken groot uit tijdens Velas Latinoamérica Curacao”. Dit is schandalig, nog geen 600 km hier vandaan komen ze bijna om van de honger en wij laten het hier breed hangen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties