30 C
Willemstad
• zaterdag 10 juni 2023

Democracy now! | Friday, June 9, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 9 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 7, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Cruiselijn Pullmantur zegt 52 bezoeken toe

HomeMediaCruiselijn Pullmantur zegt 52 bezoeken toe

WILLEMSTAD — Het cruiseschip de Monarch van de Pullmantur, dat vanaf 1 mei iedere woensdag zal aanmeren op Curaçao, heeft ook voor het cruiseseizoen 2014 de toezegging gedaan wekelijks het eiland te zullen bezoeken, zo bevestigt marketing-manager van de Curaçao Ports Authority (CPA) Dimitri Cloose. De prognose voor 2014 is dat dit 144.150 cruisepassagiers zal opleveren, die in de gelegenheid worden gesteld om het eiland nader te verkennen.

Het cruiseschip de 'Monarch' van de Pullmantur, was afgelopen woensdag op Curaçao. De Monarch is onlangs van een nieuwe logo voorzien waarbij de hul nu tevens de blauwe kleur heeft.
Het cruiseschip de ‘Monarch’ van de Pullmantur, was afgelopen woensdag op Curaçao. De Monarch is onlangs van een nieuwe logo voorzien waarbij de hul nu tevens de blauwe kleur heeft.

“De officiële inauguratie van de wekelijkse bezoeken in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders staat voor 15 mei gepland. Dit zal dan officieel het derde bezoek van dit jaar aan het eiland zijn”

, aldus Cloose.
Zoals reeds aangekondigd, zorgt de Pullmantur-cruiseroute dit jaar voor een grote toename in het aantal cruisebezoekers, ook tijdens het laagseizoen dat vanaf mei tot september loopt.
De prognose is dat de vermeerdering van cruisepassagiers gedurende het laagseizoen 100.000 zal bedragen.
In 2012 ontving Curaçao in het laagseizoen 40.000 bezoekers.

“Het eiland zal als inter-port/opstaphaven dienen voor de passagiers van het cruiseschip de ‘Monarch’.
Het schip heeft 2772 hutten waarin minimaal twee en maximaal vier personen (kinderen) gehuisvest kunnen worden.
Het aantal bezoeken dat voor dit jaar gepland staat, bedraagt 34.
Gedurende de zevendaagse route worden in totaal vijf havens aangedaan. Het vertrekpunt is Panama, vervolgens leidt de route naar Cartagena, Colombia waarna het schip een dag op zee is, om vervolgens Aruba aan te doen.
Hierop wordt La Guaira, Venezuela bezocht om tot slot op Curaçao aan te meren.
De terugreis van de Monarch naar de haven van Panama duurt een dag.
Wat opvalt is dat het zustereiland Bonaire niet in de route is opgenomen.

25 procent van alle cruisebezoeken aan Curaçao komt van de Zuid-Amerikaanse markt.

“Opmerkelijk aan het Latijns-Amerikaanse aandeel is dat dit uit bezoeken bestaat van slechts twee schepen, namelijk de ‘Enchantment of the Seas’ van cruisemaatschappij Royal Caribbean en de ‘Monarch’ van de Pullmantur. Laatstgenoemde heeft op dit moment het grootste marktaandeel van alle cruisebezoeken namelijk 18 procent”

, aldus Cloose.
Het grote verschil met dit jaar is volgens Cloose dat de Pullmantur pas per mei met de wekelijkse bezoeken is gestart.

“Volgend jaar starten deze vanaf januari.”

Hij licht toe dat de Pullmantur ‘nu al voor 49 bezoeken met zekerheid geaccommodeerd kan worden, waarbij de Monarch of aan de Megapier of aan de Matheywerf zal aanmeren’.

“Voor drie bezoeken is vanwege de drukte alleen nog de Grote Werf beschikbaar. In verband met bunkering is dit geen gewenste aanmeerlocatie.
We zijn nu op zoek naar mogelijkheden met onder andere de haven van Aruba om wellicht de aanmeerstops aan te passen ofwel de route, opdat het schip bijvoorbeeld een dag later of eerder kan arriveren, wanneer er wel plek beschikbaar is”

, aldus Cloose.

Faciliteiten
Zoals de Amigoe herhaaldelijk heeft bericht, neemt de vraag om faciliteitsuitbreiding met de toename van cruisetoerisme gestaag toe.
De afgelopen jaren zijn er door verschillende regeringen meermaals plannen voor de aanleg van een tweede megapier en een cruise village besproken.
Ingewijden spreken hun zorg uit, dat er onvoldoende faciliteiten voorhanden zijn, om een goede dienstverlening aan de vele passagiers van de Pullmantur te kunnen waarborgen.
Er wordt verwezen naar het feit dat de aankondiging van de intensieve bezoeken van de Pullmantur voor dit jaar, door MFK oud-minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Abdul Nasser El Hakim reeds in juli vorig jaar werd gedaan.
Ondertussen zou het havenbedrijf geen maatregelen hebben getroffen om hiervoor extra faciliteiten te creëren, om de paspoorten en bagage van de passagiers in daarvoor geschikte ruimtes te kunnen scannen en de bagage te kunnen onderzoeken.

‘Kaasschandaal’
PS-partijleider en Statenlid Helmin Wiels verklaarde onlangs tegenover de Amigoe dat er sprake is van een ‘kaasschandaal’.
Hij doelde hierbij op de neef van de president-commissaris van CPA, Amparo dos Santos, die er een ‘lucratieve kaashandel op de megapier op na zou houden, gehuisvest in een luxe, onlangs aangebouwde verkoopkiosk’.
Zoals de Amigoe reeds heeft bericht, zou CPA zich de afgelopen tijd meer hebben gericht op het creëren van faciliteiten waarin handel gedreven kan worden, dan op de havenfaciliteiten.
Hierbij wordt tevens verwezen naar de recent aangebouwde huisjes en kiosken aan de Matheywerf, die tegen de International Ship and Port Facility Security Code’ (ISPS) zouden indruisen.
De huisjes werden volgens bezorgde CPA-werknemers op initiatief van de CPA-directeur Humberto de Castro gerealiseerd.
De huisjes zouden nog leeg staan, omdat een cruiseschip zich over gebrek aan inachtneming van de ISPS-code had beklaagd.
Ook Pais-leider en Statenlid Alex Rosaria plaatste ernstige vraagtekens bij het onderhoud van de havenfaciliteiten en de inachtneming van de veiligheidscode.
Ingewijden menen dat men zich in plaats van ‘met kaasverkoop, bezig had moeten houden met het creëren van faciliteiten’.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties