29 C
Willemstad
• dinsdag 17 mei 2022 11:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Crimesite | Politiek Curaçao in de greep van de maffia? (#2)

Politiek Curaçao in de greep van de mafia? (#2)
Politiek Curaçao in de greep van de mafia? (#2)

Binnenkort velt de rechtbank op Curaçao het vonnis in de corruptie (“Babel”) zaak tegen oud-premier Gerrit Schotte (foto). Was hij werkelijk de trekpop van de maffia? Het tweede deel van de serie over politiek en de maffia op Curaçao.

Tijdens de behandeling van de zaak Babel kwam het OM met keiharde bewijzen dat Gerrit Schotte zich in zijn functie als premier schuldig heeft gemaakt aan corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.

- Advertentie -

De bewijzen zijn gebaseerd op feiten en het was voor de advocaat van verdachte Schotte,  mr. “Peppie” Sulvaran, dan ook onbegonnen werk om te proberen die te ontzenuwen.

De gebruikelijke reflex van deze flamboyante advocaat is in zo’n geval het trekken van de anti-Nederland-kaart en dat deed hij dan ook met verve. Hij ging voorbij aan de beschuldigingen en sprak in plaats daarvan dat dit een politiek proces is.

Is Babel een politiek proces?

Als we willen weten of mr. ‘Peppie’ gelijk heeft moeten we eerst vaststellen wat een politiek proces betekent.

Onder een politiek proces verstaan we een showproces, zoals dat gevoerd wordt in dictaturen en politiestaten. In dit soort staten is de overheid niet zélf ondergeschikt aan het recht, het gebruikt het recht om tegenstanders te criminaliseren en te veroordelen.

Mr. Sulvaran voerde een politieke verdediging waarin het juridische ondergeschikt is aan het politieke. En voor juristen kan dit een plausibele manier van verdedigen zijn.

Maar in dit geval zit er een weeffout in deze verdediging: Sulvaran sprak vanaf het begin van een politiek proces. Hij probeerde er zélf een politiek proces van te maken en vervolgens sprak hij er schande van dat er een politiek proces werd gevoerd.

Dit proces is geen politiek proces. Het is een strafrechtzaak tegen een politicus die zijn ambt heeft misbruikt en aantoonbaar de wet heeft overtreden. En dat is geen politiek proces.

Binnen het Koninkrijk der Nederlanden is de wetgeving en rechtspraak “zoveel als mogelijk” op dezelfde manier geregeld. Ook op Curaçao bemoeit een rechter zich terecht niet met politiek, alleen met overtredingen van de wet. Ook in dit geval. Het dubieuze politiek handelen van Schotte blijft derhalve buiten schot.

Is de officier ook al een “trekpop”?

Gert Rip, officier van justitie in de Babelzaak
Gert Rip, officier van justitie in de Babelzaak

Maar hoe staat het met het OM? Kan het besluit om tot vervolging over te gaan politiek geïnspireerd zijn? Wilde Nederland middels een strafproces Schotte als politicus weg hebben? En het OM op Curaçao daartoe een ‘aanwijzing’ hebben gegeven? In dat geval zou officier van justitie Rip (foto rechts) inderdaad de trekpop van Nederland zijn. Vast staat dat hij met zijn eis: ‘Daarnaast eisen wij als bijkomende straf de ontzetting uit het passieve kiesrecht voor de duur van vijf jaren’, indirect de Curaçaose politieke arena betreedt.

Zeker gezien zijn verklaring voor deze bijkomende eis ‘dat voorkomen moet worden dat Curaçao nog een keer wordt opgezadeld met deze corrupte politicus.’

In de ogen van het electoraat van Schotte en zijn advocaat is Rip daarmee een trekpop van blank Europees Nederland: “Wij zijn een autonoom land en geen kolonie meer; Nederland bemoeit zich nog steeds met onze politiek”. En men kijkt veelbetekenend naar de inderdaad roomblanke Europees-Nederlandse rechter en de twee al even blanke officieren van justitie.

Het is trouwens een gedurfde eis; deze bijkomende straf, gebaseerd op de Grondwet, is in Nederland al vele jaren niet meer opgelegd en ik kan me niet herinneren dat het ooit op Curaçao is toegepast. Maar is officier Rip inderdaad hiermee “de trekpop” van politiek Nederland?

Nee, dat is hij niet.

Wel heeft hij de schijn van politieke beïnvloeding op zich geladen met zijn toelichting op de aanvullende eis.

Het proces tegen Schotte is, ongeacht wat politiek Nederland eventueel zou willen, geen politiek proces. Als iemand de wet overtreedt, ongeacht zijn functie, heeft het OM de verplichting om tot vervolging over te gaan. Er is hier maar één trekpop en de touwtjes daarvan waren in handen van gokmagnaat Corallo.

Een trekpop als dienaar van het volk

Als er iets duidelijk is geworden in de behandeling van de zaak tegen ex-premier Gerrit Schotte is het wel dat het geen hoogvlieger is. Hij is het niveau van scharrelaar nooit ontstegen en kwam niet verder dan de status trekpop van een groep zakenlieden die wel als maffia wordt aangeduid. Ook dat is door het OM keihard aangetoond. Voor de onbeholpen manier van geld weg sluizen naar een dummy onderneminkje op zijn eigen naam en door gebruik te maken van makkelijk op te sporen valse facturen zou een bekwame fraudeur zich rot schamen. Ook geld overmaken via het officiële bankencircuit laat altijd gemakkelijk te traceren sporen na. Als fraudeur zit Schotte kennelijk nog steeds in een leerproces.

De verdediging heeft geen pogingen ondernomen de beschuldigingen te ontzenuwen; dat was eenvoudigweg niet mogelijk. Schotte zelf verklaarde, toepasselijk wat tranen plengend, dat zijn ‘ontsporingen’ in zijn jeugd te wijten zijn aan de echtscheiding van zijn ouders. Hij kon er echt niks aan doen, heus niet.

Wel vervelend voor Curaçao dat zijn jeugd zo lang geduurd heeft, tot en met zijn premierschap, terwijl hij het zo goed bedoelde en alleen de bevolking wilde dienen. Maar voor zijn trouwe aanhang is er nog hoop. Als Schotte veroordeeld wordt gaat hij ongetwijfeld in beroep en zoals ik de wet lees kan hij toch rustig met de verkiezingen meedoen.

Hij is ook nog gewoon parlementslid. Pas bij een onherroepelijke veroordeling is het feest over – maar dat kan nog wel wat jaartjes duren.

Schotte is niet zomaar een foute politicus. Hij heeft met geld van de Italiaanse gokkoning Francesco Corallo de politieke partij MFK opgericht en de verkiezingen gefinancierd. Door handig politiek manoeuvreren is het hem gelukt premier te worden waarna hij Corallo een ongekende invloed op de politiek in Curaçao gaf.

Gerrit Schotte had nooit premier van Curaçao mogen worden en Nederland had dit kunnen verhinderen, ja, moeten verhinderen. Maar Politiek Correct Nederland is bang voor de koloniale kaart.

Hoe dat komt leest u in het derde deel mijn analyse over de band van politiek en maffia op Curaçao.

Zie ook:

Politiek Curaçao in de greep van de mafia? (#1) (COLUMN)

Strafproces Babel eindigt in (krokodillen)tranen

‘Gokmaffia Curaçao kocht geheime dienst om’

Zorgen over corruptie veiligheidsdienst Curaçao

‘Anti-maffia’ actie tegen casinobaas Sint Maarten

Bron: Crimesite

- Advertentie -

Artikel delen

3 reacties

  1. Ja, Ramsay Soemanta (persvoorlichter genoemd terwijl hij op zijn sedula moet kijken om zijn eigen naam te kunnen spellen) en Stella van Rijn (de stoeipoes van Schotte op verre reizen) weten er alles van.

    Die hebben de jaarlijkse begroting van een middelgrote Afrikaanse bananenrepubliek verbrast op hun stupide reizen.

  2. Jammer dat de schrijver niet ingaat op de gevolgen als Schotte als Premier. Het aanstellen van vriendjes binnen de overheid, het wegpesten van mensen die niet met hem meegingen (tot aan dure rechtzaken toe die allemaal verloren werden en die het land moest betalen) de vele feestjes, het wanbeleid. Van een zgn land met goede startpositie was in 2 jaar een land dat failliet ging. Nog steeds hebben we geen jaarrekening gezien van kabinet Schotte. Er is geen enkele verantwoording geweest van de kosten. En dan hebben we het niet eens over de farce mbt de zgn staatsgreep.

  3. Schotte is een ordinaire MAVO3 draaideur crimineel die zich eerst in de criminele Salas familie inhuwde (schoonvader Richard Salas was een rat van het vuilste soort) en daarna het Chi Chi poppetje Cicely van de louche van der Dijs familie wist in te palmen. Als schoonvader Papito ballen had gehad had hij Schotte bij de eerste kennismaking al van de Julianabrug gegooid.

    Helaas is een groot deel van de bevolking oerdom (type Ramsay Samanta) of wordt niet gehinderd door enige integriteit (type Stella van Rijn) en daarin kunnen criminele demagogen als Bouterse en Schotte goed gedeien.

    Waar de echtscheiding van hete Hendrik allemaal niet toe geleid heeft.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -