27.2 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

Column Aruba | Wachten op een wonder

HomeLandenArubaColumn Aruba | Wachten op een wonder

©2015 Renée van Aller en John de Vries

CBS: Negatieve inflatie in Caribisch Nederland
Aruba heeft een megaschuld en er wordt nog onvoldoende bezuinigd

Japke-d. Bouma rekent in het NRC-Handelsblad wekelijks af met verhullend taalgebruik. Politici bedienen zich daar regelmatig en geruisloos van. Dat is nodig om bungelende bewindslieden uit de wind te houden. Ook de schade van fraude, piramidespelen, belastingontduiking met hulp van de overheid, sjoemelsoftware en gebrek aan kennis van onze bewindslieden moet positief worden omgebogen.
Erica Verdegaal schreef in het NRC van 24 september 2015 over de afloskracht van particulieren en staten en niet over koopkracht. Koopkracht neemt zienderogen af, ondanks de positieve pr. De financiële risico’s die in ons Koninkrijk worden genomen door onze regeringen en burgers zijn adembenemend. We lijken op blinde struisvogels die collectief de kop in het zand steken. “Al dertig jaar lang suggereren verkopers, kredietverstrekkers en zelfs de overheid ten onrechte en ongestraft dat lenen dromen waarmaakt.

Daardoor blijven burgers onbezorgd op de pof huizen, spullen, diensten en zelfs beleggingen kopen. De economie blijft op stoom, de schatkistkassa rinkelt en werknemers houden hun baan. Een win-winsituatie. Sommige politici komen heel ver met optimistisch opportunisme en lijken politiek onaantastbaar.” Maar de meeste schandalen komen aan het licht in tijden van economische neergang.

Politieke souplesse en bravoure
Lenen voor uw huis, auto, mobiele telefoon, studie of pensioen is normaal. Iedereen doet het, ook de Staat. Maar, zoals de oude Romeinen zeiden: God mag wel, wat vee niet mag. Ten eerste betaalt een (betrouwbare) staat weinig rente. Ook kan een staat schulden doorschuiven naar de volgende generatie. Dat gebeurt genereus. Of staatsschuld wordt tijdelijk verminderd door extra belastingen te heffen, zoals betaald parkeren in Aruba.

Maar particuliere schulden zijn duur en riskant, want u draait er helemaal zelf voor op. Als u de rente of aflossing niet betaalt, verkoopt de deurwaarder uw bezittingen, of veilt de bank uw huis.” Wij menen met mevrouw Verdegaal dat de term koopkracht voorlopig naar de vuilnisbelt kan. Het gaat om de afloskracht van burgers en staten. Kunnen wij onze schulden aflossen, ja of nee? Wordt die vraag gesteld “dan trekken burgers en politici geschrokken hun kop uit het zand, dalen de schulden van particulieren en de Staat. De kans op crises en zeepbellen zijn aanzienlijk minder. Het volk zal u dankbaar zijn, zegt Verdegaal. Wij ook.

Reputatiemanagement
Honger naar geld is eenvoudig te stillen door de drukpersen vlijtig te laten werken. QE (opkopen van overheidsschulden) helpt ook geweldig. Om de economie aan te jagen moeten de consumenten geld uitgeven, dus schulden maken. Een prima piramidespel. Wij raden u aan: ‘alleen kopen als u het kunt betalen’.

Aruba heeft een megaschuld en er wordt nog onvoldoende bezuinigd. Er liggen miljoenen ongeïnde studieschulden en belastingen op straat. Die blijven daar verstopt als we de minister van Financiën goed begrepen hebben. Het Arubaanse milieu is in theorie al jaren spectaculair duurzaam. Ook Curaçao zingt mee in dit harmonieuze koor, op gezag van de Paus. In feite is het milieu op vele plaatsen gifgroen. De ISLA vervuilt op grote schaal. In Aruba wordt al jaren giftig afval van de raffinaderij stilletjes gedumpt en met zand afgedekt. Daarbij worden de gevolgen voor de volksgezondheid duurzaam en doorlopend genegeerd.

Dit gebeurt met medeweten van uw superzindelijke en duurzaam degelijke regering. Duurzaam gaat niet zonder eerlijkheid, dachten wij. Volkswagen, de voedingsindustrie, de NS, de banken en de politiek menen dat met goede pr alles is te regelen. Dat is niet zo. Burgers doen hun eigen solide onderzoek en zijn minder gemakkelijk om de tuin te leiden. Wij zouden met elkaar meer aandacht moeten besteden aan politieke daden, zoals Thorbecke al zei. Sla géén acht op hun woorden.

Laten we stoppen met listig de waarheid ontwijken en sissend onrust zaaien. Een provocerende politicus kan geen zin van onzin onderscheiden. Burgers kunnen zelf kiezen voor de leugen of het eerlijke verhaal. Dat lijkt een originele uitdaging voor ons allemaal. Want alles komt altijd neer op afrekenen. Wij kunnen u absoluut oppassend adviseren als u behoefte hebt aan nuttige strategieën over list en bedrog. Rebranding is our trade. Een fonkelnieuw opportuun imago, wacht op u.

Renée van Aller en John de Vries
Renée van Aller en John de Vries

Renée van Aller en John de Vries schrijven hun artikelen vanuit een veelzijdige vakkundigheid voor de Knipselkrant Curaçao en de Amigoe. Vanuit hun kennis en ervaring, toetsen ze de theorie in de praktijk. Renée werkte als jurist lange tijd voor de Universiteit van Aruba en de Arubaanse overheid. John J.P. de Vries was jarenlang werkzaam als jurist bij de overheid en voormalig hoofd van de Arubaanse veiligheidsdienst. Zij presenteren een analytisch en onderbouwd oordeel op actualiteiten. Op alle artikelen rust het copyright bij zowel de Knipselkrant Curaçao en Amigoe als de Auteurs.

Publicatie door: Knipselkrant Curaçao © 2010-2015

1 reactie

  1. “Er liggen miljoenen ongeïnde studieschulden en belastingen op straat.”

    Dit klopt volledig. Binnen de club van de AVP, heeft bijna iedereen die buiten Aruba gestudeerd heeft, een forse studieschuld. De schulden worden stiekum weggemoffeld en betalingsherinneringen niet verzonden. Een deel van deze mensen woont offieel niet meer op het eiland, maar profiteert nog steeds. Adviseurs, worden ze genoemd. Profiteurs zou een betere benaming zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties