27 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 10:16

Laatste reacties

- Advertentie -

CBCS koopt obligaties St. Maarten Harbour terug

logo-Centrale BankWILLEMSTAD — De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft in februari 12,8 miljoen gulden besteed aan de aankoop van schuldtitels, die uitgegeven zijn door de St. Maarten Harbour Finance NV, het havenbedrijf van St. Maarten. Dat blijkt uit de uitleg bij de jongste verkorte balans van de CBCS.

Dit heeft te maken met de omstreden terugkoopgarantie die werd afgesproken toen de Centrale Bank vorig jaar een obligatielening verstrekte aan de St. Maarten Harbour.
De terugkoopgarantie houdt in dat iedereen die een obligatie heeft gekocht van de Harbour, gedurende twintig jaar lang het recht heeft om deze terug te verkopen aan de Centrale Bank. Als de verkoper van de obligatie een buitenlander is, kost dat dus ook deviezen.
Daarmee wordt ook de daling van de post ‘deviezen’ aan de activazijde van de balans van de CBCS ten dele verklaard.
In februari was er een daling in deviezen op de CBCS-balans van 18 miljoen, gedeeltelijk door de aankoop van de bewuste schuldtitels van de Harbour, gedeeltelijk door de netto aankoop van deviezen door de commerciële banken.

De obligatielening van 150 miljoen dollar, die vorig jaar werd verstrekt aan de haven van St. Maarten, was vorig jaar onderwerp van discussie.
Volgens een deel van de Raad van Commissarissen (RvC) van de CBCS is deze lening onterecht en zonder hun medeweten verstrekt en veel te riskant.
De voorzitter van het College financieel toezicht (Cft), Age Bakker, vertelde in januari dit jaar aan Amigoe dat het beleid van de CBCS om leningen te verstrekken aan overheids-nv’s zoals Aqualectra en de haven van St. Maarten, met in het laatste geval zelfs een terugkoopgarantie, geen ‘common practice’ is in de rest van de wereld als het op monetair beleid aankomt.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Benzineprijs moet structureel omlaag’

Minister MEO en Ramon Chong spreken met pomphouders

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden consensusrijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho).

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast...

PBC | Aantal actieve cases Curaçao daalt licht op zondag

Persbureau Curacao Er zijn vandaag 36 nieuwe besmettingen bijgekomen. Mensen met een positieve test althans. Aanmerkelijk minder dan de afgelopen dagen toen gemiddeld meer dan 70 mensen positief...

PBC | Mogelijk weer nieuwe beperkende coronamaatregelen op Curaçao

Persbureau Curacao De regering Pisas overweegt de coronamaatregelen opnieuw aan te scherpen. Gebaseerd op informatie van de GGD en RIVM is het aantal gestegen positieve testen mogelijk reden...

PBC | Shariengela Cijntje is Miss Universe Curaçao 2021

Persbureau Curacao Miss Universe Curaçao 2021 is Shariengela Cijntje. De 27-jarige schoonheidskoningin won gisteravond de 58e editie in de Ballroomzaal van het Curaçao Marriott Beach Resort. Shariengela volgt Chantal...
- Advertentie -