31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 19:31

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Maak gebruik van zij-instromers’

Maghalie van der Bunt George: Tekort onderwijs kan opgelost worden

Willemstad – Op Curaçao is er een tekort aan leerkrachten. Een van de manieren om dit probleem op te lossen is door het aantrekken en inzetten van zij-instromers.

De zij-instromers worden echter vaak niet gewaardeerd op hun kennis en ervaring waardoor de overstap naar het onderwijs vaak niet gemaakt wordt. Een gemiste kans, zo vindt Maghalie van der Bunt-George die à titre personnel een verhandeling schreef over de arbeidsvoorwaarden in het Curaçaose onderwijs.
De auteur heeft Human Resource Management gestudeerd en is directeur van de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO).

Zij legt uit: ,,Het probleem is dat de ervaringsjaren die door de zij-instromer zijn opgedaan buiten het onderwijs in zijn geheel niet worden meegenomen bij de inschaling. In sommige gevallen is de opgedane ervaring wel degelijk relevant, echter zelfs in deze gevallen mogen de ervaringsjaren niet worden meegeteld. Hierdoor zien potentiële zij-instromers af van een switch in hun carrière en haken zij veelal af in de werving- en selectieprocedure. Dit is jammer temeer omdat hierdoor het aantal uit het buitenland aan te trekken docenten of het aantal onbevoegde docenten dat noodgedwongen wordt ingezet groter is.”

- Advertentie -

Ze maakt een vergelijking met Nederland waar zij-instromers anders worden ingeschaald. Daar kan over het salaris onderhandeld worden met de werkgever waarbij wordt gekeken naar leeftijd en werkervaring.

In Nederland geldt verder dat ook zij-instromers zonder relevante pedagogische opleiding aan de slag kunnen in het onderwijs na het afleggen van een geschiktheidsassessment. Zij volgen dan een ‘on the job-opleiding’ en kunnen zo na twee jaar alsnog qua bevoegdheid gelijk worden gesteld.

Terug naar Curaçao: ,,De bevoegdheidseis is een hard criterium voor inschaling of bevordering. Een dergelijke harde functie-eis bestaat ook wel binnen andere sectoren zoals de gezondheidszorg en binnen geüniformeerde instellingen. Echter binnen de landsoverheid geldt dat deze functie-eis niet een harde eis is.

Ook het aantal ervaringsjaren is voor bevordering binnen het onderwijs een harde eis. Dit punt dient te worden heroverwogen indien wordt vastgehouden aan het huidige systeem. Deze harde eis staat namelijk haaks op het functiewaarderingsprincipe dat ook de basis is voor het ontwerp van de salarisstructuur.”

- Advertisement -

Het aantal ervaringsjaren zegt in principe niets over iemands kennis en vaardigheden en maakt iemand niet per definitie bekwaam, zo voert de schrijfster nog aan. ,,Door de ervaringseis zijn bepaalde loopbaanpaden onterecht afgesneden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

 1. Staat deze vrouw zelf voor de klas? Of is het weer iemand die anderen instructies geeft en vervolgens totaal iets anders doet zoals de meeste van onze “toppers”

 2. Een zij-instromer zal bijna nooit geaccepteerd worden door de zittende kliek van onderwijzend personeel. De kennis die zij meebrengen bedreigd de zittende kliek in hun bestaan. Maar ja dit is Curacao en we lopen 30 jaar achter. Gezien het tempo wat hier gehanteerd wordt, zal die 30 jaar eerder 40 jaar worden dan 20 jaar. Mooie taak voor het nieuwe kabinet om samen met de vakbonden het eiland niet 40 jaar achterop te laten lopen maar zo snel mogelijk samen de schouders eronder en een sprong in de toekomst te zetten.

 3. ‘Het les materiaal is van goede kwaliteit’. Lol.
  Behalve dat op veel scholen stencils worden gebruikt en geen boekjes.
  Onder welke steen heeft EClapas gelegen al die jaren. Idd is het een probleem lesmateriaal in je hoofd te stampen omdat een wel erg groot gedeelte van de kinderen LVB zijn. En dankzij het opheffen van AGO
  Scholen en Fifek vallen veel kinderen buiten de boot!

 4. ‘Het les materiaal is van goede kwaliteit’. Lol.
  Behalve dat op veel scholen stencils worden gebruikt en geen boekjes.
  Onder welke steen heeft EClapas gelegen al die jaren. Idd is het een probleem lesmateriaal in je hoofd te stampen omdat een wel erg groot gedeelte van de kinderen LVB zijn. En dankzij het opheffen van AGO
  Scholen en Fifek vallen veel kinderen buiten de boot!

 5. Het doet altijd pijn om te zien hoe weinig creatief mensen die in het onderwijs werken zijn. Deze Maghalie van der Bunt George kijkt voor alles naar Nederland in plaats van out of the box te denken.

  Het lesmateriaal wat wij hebben is van goede kwaliteit, het probleem is om het in het hoofd van de kinderen te krijgen. Hoe makkelijk is het om HBO en WO studenten te vragen om op scholen te helpen? What the fuck zij instromers, iedereen verdient meer dan leerkrachten.

 6. Het doet altijd pijn om te zien hoe weinig creatief mensen die in het onderwijs werken zijn. Deze Maghalie van der Bunt George kijkt voor alles naar Nederland in plaats van out of the box te denken.

  Het lesmateriaal wat wij hebben is van goede kwaliteit, het probleem is om het in het hoofd van de kinderen te krijgen. Hoe makkelijk is het om HBO en WO studenten te vragen om op scholen te helpen? What the fuck zij instromers, iedereen verdient meer dan leerkrachten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | 2.000 deelnemers uit 34 landen bij KLM Curaçao Marathon

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De organisatie van de KLM Curaçao Marathon verwacht op zaterdag 27 en zondag 28 november 2.000 deelnemers vanuit 34 landen. Zestig procent van hen...

PBC | De top 8 mooiste stranden van Curaçao

Persbureau Curacao Curaçao is een heerlijk vakantie-eiland in de Caribische Zee. Het staat bekend om zijn prachtige baaien, dito zandstranden en kraakheldere zee. Ga je op vakantie naar...

NOS | Drukte op Schiphol, meer herfstvakanties geboekt dan voor corona

Waar het coronavirus tot voor kort een dikke streep zette door vakantieplannen, wordt er deze herfstvakantie weer volop gereisd. Reisorganisaties spreken van een 'inhaaleffect': "Het vertrouwen van...

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

ParadiseFM | CURACAO Magazine al sinds vorig jaar mei gestopt

Het tijdschrift CURACAO dat in Nederland werd uitgegeven is niet door de huidige gevolmachtigde minister Carlsson Manuel stopgezet, maar door diens voorganger Anthony Begina. Zo schrijft oud-journalist...
- Advertentie -