AntilliaansDagblad | Chata: Per 1 maart code geel

‘Na elf maanden rampspoed staan meeste hotels op omvallen’

\Willemstad – Chata wil, samen met alle stakeholders, pleiten bij de Nederlandse regering-Rutte om Curaçao vanaf 1 maart weer op code geel te zetten, zodat mensen weer verzekerd en met een pakketreis naar Curaçao kunnen reizen.

Dat is heel hard nodig omdat het kommer en kwel is in de lokale toerismebranche. Het lijkt allemaal wat op de achtergrond te zijn geraakt, vooral door de eilandelijke (voor)verkiezingen, maar, zo zegt Chata-voorzitter Hans Slier:

,,Alle hotels en accommodatieverschaffers lijden weer enorm, de bezettingen bewegen zich tussen de 0 en 20 procent, de financiële buffers zijn na elf maanden rampspoed op en de meeste hotels staan op omvallen.”

De financiële ondersteuning die deze bedrijven van de overheid krijgen en die gefinancierd wordt door Nederland, dekt volgens hem ‘nog geen 30 procent van de totale kosten van de hotels’. Voor de werknemers is er ‘tot minstens ver in de tweede helft van 2021 geen zicht op werk’. De overheid zal dus tot die tijd veel minder belasting binnenkrijgen en ‘afhankelijk zijn van de goedwillendheid van Nederland’.

,,En dan praat ik niet alleen over hotels, maar ook over alle daarvan afhankelijke bedrijven zoals restaurants, beachclubs, taxi’s, autoverhuurbedrijven, duikscholen, bedrijven die tours organiseren, wasserijen en eigenlijk al hun toeleveranciers tot uiteindelijk ook banken en zelfs verzekeringsmaatschappijen.”

Gecontroleerde luchtcorridors
Chata, die 225 bedrijvenleden telt, wil samen met alle anderen die hier belang bij hebben proberen de Nederlandse regering ervan te overtuigen om Curaçao met ingang van volgende maand op code geel te zetten.

,,We willen graag dat er veilige en gecontroleerde luchtcorridors komen tussen Curaçao en Amsterdam, Miami en New York. Dit houdt in dat mensen getest worden voordat ze op het vliegtuig naar Curaçao stappen, maar ook weer voordat ze op het vliegtuig terug naar hun land van herkomst gaan.”

Met de huidige stand van de techniek en de sneltesten kan dat veilig en snel opgezet worden, benadrukt de voorzitter. Dat, gecombineerd met het feit dat het percentage van gevaccineerde mensen tegen die tijd zeer aanzienlijk zal zijn en inmiddels ook al rond de 20 procent van de bevolking corona heeft gehad, ‘maakt het heel verantwoord en geeft Curaçao de kans om zijn economie weer op te bouwen en daarmee de werkgelegenheid en de overheidsfinanciën’.

,,Dus namens de Chata, alle werknemers in het toerisme en aanverwante bedrijven verzoeken wij de overheid om er alles aan te doen om deze luchtcorridors mogelijk te maken en daarvoor te lobbyen in het buitenland en met name bij premier Mark Rutte en de Nederlandse regering”, zegt Slier bijna met de moed der wanhoop. Want, zo stelt hij: ,,De hotels op Curaçao sterven een langzame dood.”

Het is al enige tijd stil rond de hotelbezetting en het weer oppikken van het toerisme op Curaçao. Ook is het stil rond al die mensen die, als gevolg van het wegvallen van het toerisme, hun baan zijn verloren met als resultaat dat tienduizenden op het eiland ver beneden de armoedegrens leven en dagelijks moeten strijden om eten op tafel te krijgen.

Slier: ,,Alle aandacht gaat de laatste maanden uit naar de voorverkiezingen en de Statenverkiezingen van 19 maart, daarvoor ging de aandacht naar het keer op keer falen van Aqualectra, de NOW-regeling en de perikelen rond het parkeren in de binnenstad.”

Het lijkt er volgens Chata daarom op dat de algemene aandacht is afgeleid van het ‘wederom totaal wegvallen van het toerisme’ per 8 december en daarmee het ‘instorten van de belangrijkste pijler van onze economie’.

,,Laten we onze ogen openhouden en ons focussen op wat we kunnen doen om het voor Curaçao zo essentiële toerisme weer op gang te krijgen”, vraagt de voorzitter van de sector die vóór Covid-19 de grootste bijdrage leverde aan het bruto binnenlands product (bbp), de werkgelegenheid en de deviezeninkomst.

,,Onze regering en epidemioloog Izzy Gerstenbluth hebben het uitstekend gedaan om onze covid-cijfers naar beneden te krijgen en daar te houden. We beginnen over een paar dagen met het inenten. En de bevolking zal naar het zich laat aanzien 1 juni 2021 helemaal gevaccineerd zijn.”

Maar Slier waarschuwt: ,,Willen we tegen die tijd nog een economie hebben, dan zullen we nú actie moeten ondernemen, want zonder economie kan de overheid haar essentiële taken zoals educatie, zorg, veiligheid, et cetera niet in stand houden.”

Hij legt uit: ,,Zoals we van vorig jaar juli weten, duurt het namelijk vijf tot zes maanden na het opengaan van de grenzen voordat de bezetting weer enigszins op niveau is. Dat is dus indien we nu opengaan pas september 2021.”

Bron: Antilliaans Dagblad

11 Reacties op “AntilliaansDagblad | Chata: Per 1 maart code geel

 1. @Reminder | 8 februari 2021 om 15:45 |
  De Arabische Emiraten behoren tot de meest kapitalistische en geldzuchtige landen ter wereld. Bovendien hebben ze daar nauwelijks tot geen Corona regel. Nu pas zien ze in dat ze daar zelf aan ten onder zullen gaan, mits ze keihard ingrijpen.
  Daarentegen heeft Curacao direct bij aanvang strikte regels gesteld:
  • 2 m afstand
  • Mondkapje
  • Tijdens eerste Lock-down iedere auto alleen 2 keer per week op straat
  • Zondag helemaal geen auto’s
  • Vanaf beging december 2020 geen alcohol
  • 3 avondklokken
  • 1ste om 9:00 p.m.
  • 2de idem
  • 3de direct volgende op de 2de om 11:00 p.m.

  Dus de Arabische Emiraten (Dubai, etc.) zijn totaal niet te vergelijken met Curacao. Wij hebben tot nu toe gemiddeld per maand slechts 1,09 doden per 100.000 inwoners. Welk land doet ons dat na? Hulde aan Izzy Gerstenbluth!

 2. Don’t you Worry Mosseltje. Toeristen laten zich niet afschrikken door jouw doemdenken. Ze keren gewoon terug zoals ze gekomen zijn. In een ‘kist’ met vleugels.

  ‘Six-foot under’ in een kist zijn voornamelijk Curaçaoënaars.

 3. Abraham Mossel

  Het zal conjo Slier een worst wezen als er toeristen in een doods kist naar hun land terug moeten. Het is gewoon een geldwolf is nu wel gebleken, de man gaat gewoon over lijken. Kom er maar in Drekkie?

 4. Slier, net als John zegt ‘P staat zeker op omvallen’.
  Het valt ook op tijdens het sporten daar hoe rustig het is bij Slier.

 5. Dubai bleef sterren en influencers lokken ondanks pandemie, nu betaalt het de prijs

  Wie op de website van de toeristische dienst van Dubai kijkt, zou bijna vergeten dat we midden in een pandemie zitten. Terwijl andere bestemmingen reizigers deze winter zware beperkingen oplegden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hielden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de deuren wagenwijd open. Tot vandaag. 

  Wie aankwam in het land moest alleen een negatieve PCR-test kunnen voorleggen van maximaal 96 uur oud. Op de luchthaven werd de temperatuur van alle aankomende passagiers gemeten en kon reizigers ook gevraagd worden om een aanvullende test te ondergaan. Wie positief was, moest veertien dagen in quarantaine.

  Het kon niet verhinderen dat de coronacijfers eind december aan een opmars begonnen. Terwijl ze stegen, bleven op sociale media beelden verschijnen van toeristen en sterren die genoten van een zorgeloze vakantie in de zon. Vaak tot groot ongenoegen van de thuisblijvers. Ook in Nederland, waar niet-essentiële reizen in die periode ten strengste werden afgeraden. 

  Link: https://www.ad.nl/buitenland/dubai-bleef-sterren-en-influencers-lokken-ondanks-pandemie-nu-betaalt-het-de-prijs~a8446b14/

 6. Papagayo staat zeker op omvallen?

 7. Commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.

 8. Het is toch om potverdomme een punt hoofd van te krijgen, wat is er met deze hufters aan de hand? In Nederland hebben ze zelfs een avondklok ingesteld om de Britse variant van het virus buiten te houden.

  Hier hebben we wat hufters die alleen aan hun eigen zak denken, die paar doden nemen ze wel voor lief.

 9. Volgens mij is de Britse Corona nu in Nederland. Reden dat men een avondklok heeft en vrijwel alles dicht is. Dan gaan ze Curacao niet matsen.

 10. Niet alle mensen die deel uit maken van de Nederlandse regering willen dat er geen reizen naar Curacao worden gemaakt. TUI heeft (op papier) al een corridor naar Curacao zoals naar Florida, terwijl het Covid virus daar nog hoogtij dagen heeft.

  Eigenlijk had Korsow al lang code geel van Hulanda moeten krijgen. De regering al hier is te passief. Gelukkig gaat de CHATA nu het voortouw nemen.

 11. Helaas maar de Nederlandse regering wil niet dat mensen gaan reizen. Maakt niet uit of er Corona is of niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *