29 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 23:12

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Chata: Per 1 maart code geel

‘Na elf maanden rampspoed staan meeste hotels op omvallen’

Willemstad – Chata wil, samen met alle stakeholders, pleiten bij de Nederlandse regering-Rutte om Curaçao vanaf 1 maart weer op code geel te zetten, zodat mensen weer verzekerd en met een pakketreis naar Curaçao kunnen reizen.

Dat is heel hard nodig omdat het kommer en kwel is in de lokale toerismebranche. Het lijkt allemaal wat op de achtergrond te zijn geraakt, vooral door de eilandelijke (voor)verkiezingen, maar, zo zegt Chata-voorzitter Hans Slier:

,,Alle hotels en accommodatieverschaffers lijden weer enorm, de bezettingen bewegen zich tussen de 0 en 20 procent, de financiële buffers zijn na elf maanden rampspoed op en de meeste hotels staan op omvallen.”

- Advertentie -

De financiële ondersteuning die deze bedrijven van de overheid krijgen en die gefinancierd wordt door Nederland, dekt volgens hem ‘nog geen 30 procent van de totale kosten van de hotels’. Voor de werknemers is er ‘tot minstens ver in de tweede helft van 2021 geen zicht op werk’. De overheid zal dus tot die tijd veel minder belasting binnenkrijgen en ‘afhankelijk zijn van de goedwillendheid van Nederland’.

,,En dan praat ik niet alleen over hotels, maar ook over alle daarvan afhankelijke bedrijven zoals restaurants, beachclubs, taxi’s, autoverhuurbedrijven, duikscholen, bedrijven die tours organiseren, wasserijen en eigenlijk al hun toeleveranciers tot uiteindelijk ook banken en zelfs verzekeringsmaatschappijen.”

Gecontroleerde luchtcorridors
Chata, die 225 bedrijvenleden telt, wil samen met alle anderen die hier belang bij hebben proberen de Nederlandse regering ervan te overtuigen om Curaçao met ingang van volgende maand op code geel te zetten.

,,We willen graag dat er veilige en gecontroleerde luchtcorridors komen tussen Curaçao en Amsterdam, Miami en New York. Dit houdt in dat mensen getest worden voordat ze op het vliegtuig naar Curaçao stappen, maar ook weer voordat ze op het vliegtuig terug naar hun land van herkomst gaan.”

- Advertisement -

Met de huidige stand van de techniek en de sneltesten kan dat veilig en snel opgezet worden, benadrukt de voorzitter. Dat, gecombineerd met het feit dat het percentage van gevaccineerde mensen tegen die tijd zeer aanzienlijk zal zijn en inmiddels ook al rond de 20 procent van de bevolking corona heeft gehad, ‘maakt het heel verantwoord en geeft Curaçao de kans om zijn economie weer op te bouwen en daarmee de werkgelegenheid en de overheidsfinanciën’.

,,Dus namens de Chata, alle werknemers in het toerisme en aanverwante bedrijven verzoeken wij de overheid om er alles aan te doen om deze luchtcorridors mogelijk te maken en daarvoor te lobbyen in het buitenland en met name bij premier Mark Rutte en de Nederlandse regering”, zegt Slier bijna met de moed der wanhoop. Want, zo stelt hij: ,,De hotels op Curaçao sterven een langzame dood.”

Het is al enige tijd stil rond de hotelbezetting en het weer oppikken van het toerisme op Curaçao. Ook is het stil rond al die mensen die, als gevolg van het wegvallen van het toerisme, hun baan zijn verloren met als resultaat dat tienduizenden op het eiland ver beneden de armoedegrens leven en dagelijks moeten strijden om eten op tafel te krijgen.

Slier: ,,Alle aandacht gaat de laatste maanden uit naar de voorverkiezingen en de Statenverkiezingen van 19 maart, daarvoor ging de aandacht naar het keer op keer falen van Aqualectra, de NOW-regeling en de perikelen rond het parkeren in de binnenstad.”

Het lijkt er volgens Chata daarom op dat de algemene aandacht is afgeleid van het ‘wederom totaal wegvallen van het toerisme’ per 8 december en daarmee het ‘instorten van de belangrijkste pijler van onze economie’.

,,Laten we onze ogen openhouden en ons focussen op wat we kunnen doen om het voor Curaçao zo essentiële toerisme weer op gang te krijgen”, vraagt de voorzitter van de sector die vóór Covid-19 de grootste bijdrage leverde aan het bruto binnenlands product (bbp), de werkgelegenheid en de deviezeninkomst.

,,Onze regering en epidemioloog Izzy Gerstenbluth hebben het uitstekend gedaan om onze covid-cijfers naar beneden te krijgen en daar te houden. We beginnen over een paar dagen met het inenten. En de bevolking zal naar het zich laat aanzien 1 juni 2021 helemaal gevaccineerd zijn.”

Maar Slier waarschuwt: ,,Willen we tegen die tijd nog een economie hebben, dan zullen we nú actie moeten ondernemen, want zonder economie kan de overheid haar essentiële taken zoals educatie, zorg, veiligheid, et cetera niet in stand houden.”

Hij legt uit: ,,Zoals we van vorig jaar juli weten, duurt het namelijk vijf tot zes maanden na het opengaan van de grenzen voordat de bezetting weer enigszins op niveau is. Dat is dus indien we nu opengaan pas september 2021.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. @Reminder | 8 februari 2021 om 15:45 |
  De Arabische Emiraten behoren tot de meest kapitalistische en geldzuchtige landen ter wereld. Bovendien hebben ze daar nauwelijks tot geen Corona regel. Nu pas zien ze in dat ze daar zelf aan ten onder zullen gaan, mits ze keihard ingrijpen.
  Daarentegen heeft Curacao direct bij aanvang strikte regels gesteld:
  •2 m afstand
  •Mondkapje
  •Tijdens eerste Lock-down iedere auto alleen 2 keer per week op straat
  •Zondag helemaal geen auto’s
  •Vanaf beging december 2020 geen alcohol
  •3 avondklokken
  •1ste om 9:00 p.m.
  •2de idem
  •3de direct volgende op de 2de om 11:00 p.m.

  Dus de Arabische Emiraten (Dubai, etc.) zijn totaal niet te vergelijken met Curacao. Wij hebben tot nu toe gemiddeld per maand slechts 1,09 doden per 100.000 inwoners. Welk land doet ons dat na? Hulde aan Izzy Gerstenbluth!

 2. Don’t you Worry Mosseltje. Toeristen laten zich niet afschrikken door jouw doemdenken. Ze keren gewoon terug zoals ze gekomen zijn. In een ‘kist’ met vleugels.

  ‘Six-foot under’ in een kist zijn voornamelijk Curaçaoënaars.

 3. Slier, net als John zegt ‘P staat zeker op omvallen’.
  Het valt ook op tijdens het sporten daar hoe rustig het is bij Slier.

 4. Het is toch om potverdomme een punt hoofd van te krijgen, wat is er met deze hufters aan de hand? In Nederland hebben ze zelfs een avondklok ingesteld om de Britse variant van het virus buiten te houden.

  Hier hebben we wat hufters die alleen aan hun eigen zak denken, die paar doden nemen ze wel voor lief.

 5. Niet alle mensen die deel uit maken van de Nederlandse regering willen dat er geen reizen naar Curacao worden gemaakt. TUI heeft (op papier) al een corridor naar Curacao zoals naar Florida, terwijl het Covid virus daar nog hoogtij dagen heeft.

  Eigenlijk had Korsow al lang code geel van Hulanda moeten krijgen. De regering al hier is te passief. Gelukkig gaat de CHATA nu het voortouw nemen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 21, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Aangifte Electorale Raad wegens onduidelijkheid donaties

De Electorale Raad zal aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM) over het gebrek aan transparantie wat betreft grote donateurs tijdens de laatste verkiezingen. Dat bevestigt...

Nu.cw | Minister Charles Cooper bedreigd

De minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Charles Cooper, is bedreigd met de dood. Voor de muur van de kerk van Groot Kwartier stond een bord...

Nu.cw | Ontsnapte honden doodden geiten in Katoentuin

Een aantal honden hebben in de omgeving van Katoentuin vier geiten afgelopen weekend om het leven gebracht, meldt de Extra. De honden van de buren wisten te...

DolfijnFM | Een kwart van de kandidaten aan de verkiezingen moet giften nog doorgeven

Van de 353 kandidaten die aan de verkiezingen van 19 maart hebben deelgenomen, moet nog circa een kwart (90 kandidaten) een formulier bij de Electorale Raad (ER)...
- Advertentie -