30 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 13:20

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Scholieren opgepakt voor verspreiden ongepaste beelden

Een school heeft vorige week aangifte gedaan tegen een scholier die tijdens een Zoomles ‘ongepaste beelden’ liet zien. De minderjarige is gehoord door de politie en de...

Nu.cw | Moord Bas van wijk: OM eist achttien jaar cel en tbs

Het Openbaar Ministerie (OM) eist achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Samir el Y. voor het doodschieten van de op Curaçao geboren Bas van Wijk. Op...

PBC | Indiase variant op een van de Caribische eilanden aangetroffen

Persbureau Curacao Op de Caribische eilanden is inmiddels één geval van de Indiase mutatie van het coronavirus aangetroffen. Dat meldt het RIVM. Het is niet bekend om welk...

PBC | Alleen handvol Caribische eilanden is laag risico

Persbureau Curacao Curaçao laat in principe alle reizigers uit de wereld toe. Ook reizigers uit hoge risicolanden. Die moeten wel voldoen aan een serie voorwaarden. Kom je uit...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAntilliaansDagblad | Bevolking Aruba pro geregistreerd partnerschap zelfde geslacht

AntilliaansDagblad | Bevolking Aruba pro geregistreerd partnerschap zelfde geslacht

,,In de 21ste eeuw bestaat er geen ruimte meer voor discriminatie, noch vooroordelen”, vindt Accion21.

Oranjestad – De laatste tijd is de discussie over de rechten van stellen van gelijk geslacht weer volop opgelaaid.

Dat heeft alles te maken met de agenda van de Staten, waarop op maandag 1 maart behandeling staat van de wijziging van het burgerlijk wetboek, waarin het geregistreerd partnerschap is opgenomen.

Als het wetsvoorstel aangenomen wordt, ontstaat de mogelijkheid voor personen van hetzelfde geslacht om zich als partners te kunnen registreren. Momenteel zijn personen van hetzelfde geslacht gedwongen om hun verbond elders af te sluiten, bijvoorbeeld door naar Bonaire af te reizen en vervolgens dit huwelijk op Aruba te laten inschrijven bij de Burgerlijke Stand en Bevolkingsregister.

Deze registratie is echter alleen procedureel, aangezien het geen rechtsgevolg kent betreffende eigendom, pensioen, erfenis, fiscale kwesties of andere regelingen waar andere stellen wel van genieten.

De nieuwe politieke partij Accion21, die onder leiding staat van Miguel Mansur, betreurt dit.

,,Jammer genoeg heeft de huidige minister van Justitie Andin Bikker – toen hij nog Statenlid was – de schakelbepaling uit het wetsvoorstel geschrapt. Hierdoor werd personen van hetzelfde geslacht de kans ontnomen om rechten te verwerven en van dezelfde voorwaarden te genieten vergeleken met anderen in een soortgelijk partnerschap.”

Artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) voorziet in het recht op respect voor privé- en familieleven, het eigen huis en het briefgeheim.

In het geval van ‘Oliari en anderen tegen Italië’ heeft het Europese Hof positief geoordeeld en besloten dat staten wettelijke erkenning moeten bieden aan koppels van hetzelfde geslacht om hun partnerschap te laten registreren. Dit zou via het Koninkrijk ook voor Aruba moeten gelden, maar volgens Accion21 gaat dat niet door.

,,Naar aanleiding van een uitspraak van het Gemeenschappelijke Hof, is de Arubaanse regering van plan om alleen fundamentele rechten als eigendom, alimentatie en erfenis op te nemen in het geregistreerde partnerschap, wat afwijkt van de inhoud van artikel 8 EVRM.”

Het uitstellen van toekenning van zogenaamde aanvullende rechten, zoals voogdij van kinderen, belastingkwesties en sociale voorzieningen voor stellen van hetzelfde geslacht is volgens het Gemeenschappelijke Hof nog geen schending door Aruba van het EVRM.

,,Dit is echter een verkeerde aanname aangezien deze invulling nog altijd de rechten van personen van hetzelfde geslacht benadelen in tegenstelling tot mensen die een conventioneel huwelijk sluiten”, aldus de partij die electorale motieven vermoedt.

Accion21 heeft onderzoek verricht naar de gevoelens onder de bevolking.
Van de ondervraagden was 49 procent voorstander van de mogelijkheid voor stellen van gelijk geslacht om een geregistreerd partnerschap aan te gaan, terwijl 46 procent trouwen prima vond. Ongeveer een derde was tegen en de rest had geen mening.

Binnen de Arubaanse gemeenschap bestaat duidelijk meer steun dan oppositie voor zowel het geregistreerd partnerschap, als ook voor het openstellen van huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht. Wel blijkt dat ouderen conservatiever denken dan jongeren. Van de volwassenen tot dertig jaar heeft ongeveer driekwart geen problemen met een huwelijk of geregistreerd partnerschap van stellen van gelijk geslacht. Bij de zestigplussers is een kleine driekwart juist tegen.

Het meningsverschil tussen mensen van verschillende leeftijden bestaat ook tussen mensen met verschillende opleidingsniveaus; 69 procent van personen met een lager onderwijsniveau is tegen geregistreerd partnerschap van personen van hetzelfde geslacht, in tegenstelling tot mensen met een hoger onderwijsniveau, van wie 77 procent positief reageert op geregistreerd partnerschap van personen van hetzelfde geslacht.

,,In de 21ste eeuw bestaat er geen ruimte meer voor discriminatie, noch vooroordelen”, vindt Accion21.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

 1. Er is veel onduidelijkheid of iemand nou homo of hetero wordt geboren maar het komt ook voor dat het geen van beide is. Zo had ik ooit een collega, die noemde zichzelf gender neutral. Nou dat was vermoeiend zeg, de ene week heet die Maria de andere week Mario.

 2. Chapeau Miguel Mansur!

  Die gaat voor wat in de 21e betamelijk is, nl geen uitsluiting of discriminatie van bepaalde groepen obv geloof, ras, uiterlijk, orientatie etc

  Helaas zie je op Curaçao juist dat de politicus meeveert met de massa, als de massa voor discriminatie en uitsluiting is, is de zich inlikkende politicus dat ook.

  Omwille van een plek in het parlement voor 4 jaar × 12 × 18.000 per maand verkoopt de politicus zijn ziel en principes.

 3. It’s about time. Pabien Aruba. Stapje voor stapje richting acceptatie en inclusie i.p.v. uitsluiting van mensen. Nu nog Curaçao zonder inmenging van de katholieke kerk of andere godsdienstwaanzinnigen, zoals mevrouw Raveneau.

 4. Aruba is echt een stuk progressiever en ontwikkelder dan Curaçao op veel vlakken. Chapeau voor deze frisse politicus Miquel Mansur !

  Hier hebben we primaten als Rennox Calmes, Mozes, Omayra Leeflang, Jaime Cordoba die op hun racistische zwarte homofobe achterban inspelen.

  Zijn deze mensen vergeten dat ze 160 jaar geleden zelf niet zomaar konden trouwen met wie ze wilden en als 2e rangs burgers werden beschouwd?

  Het is iets typisch van negerculturen, homofobie en rotzooi op straat gooien

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties