AntilliaansDagblad | Aanklachten tegen regering Aruba

Jan de Ruijter van Fundacion Nos Ta Aruba (FNTA)

Oranjestad – ,,Deze regering is ongelofelijk corrupt. Wij gaan dat de komende weken bewijzen en zorgen dat dit kabinet vertrekt.”

Jan de Ruijter van Fundacion Nos Ta Aruba (FNTA) heeft de publiciteit gezocht omdat hij naar eigen zeggen niet langer kan aanzien hoe deze regering Aruba leegplundert. ,,Ik heb een opname waarin duidelijk wordt dat de zoon van Evelyn Wever-Croes met buitenlanders onderhandelt over het kopen van terreinen om cannabis te telen. Hij verklaart de zoon van de premier te zijn en suggereert uit naam van het kabinet te praten. Dat is corruptie.”

Volgens De Ruijter is advocatenkantoor Croes-Wever-Tsjong de spil in grootschalige fraude die Aruba veel geld kost.

,,De MEP heeft de mond vol van mega-debe, veroorzaakt door de AVP. Onder Nel Oduber was echter de groei van de schulden hoger dan de groei van de economie. Daar heeft een land meer schade van dan van schulden die gecompenseerd worden door hogere economische groei. Deze schulden werden in het buitenland aangegaan, maar verkocht als binnenlandse leningen. Onder leiding van de advocaten liep de geldstroom via de RBTT en de bank van de familie Croes, waardoor 2,5 procent aan de strijkstok bleef hangen. Dat was bij elkaar wel 100 miljoen florin. Sleep mij maar voor de rechter, meneer Croes, want ik heb bewijzen. Volgende week deel ik die met iedereen.”

De Ruijter vindt de regering zonder meer incapabel. ,,Een minister moet toch verstand hebben van de beleidsterreinen waar hij over gaat. Deze mensen weten niets, ze doen maar wat. Kijk naar corona. Ze nemen zware maatregelen die helemaal niet nodig zijn. Bedrijven gaan failliet en burgers lijden honger. Het sterftecijfer van corona is nu 0,2 procent, niet hoger dan bij een gewone griep.”

Hij is geen corona-ontkenner. ,,We moeten mondkapjes dragen, afstand houden en kwetsbare mensen beschermen. De rest is onnodig. Stop ermee en stuur de regering weg.”

De vraag hoe het dan verder moet met Aruba beantwoordt hij met: ,,Een groep echte deskundigen moet dit eiland redden. We moeten stoppen met het aanstellen van politici.”

Volgens FNTA is oud-minister Otmar Oduber de kwade genius achter de corruptie in het kabinet. ,,Hij chanteert de regering. Marisol Lopez-Tromp moest weg omdat zij het spel niet wilde meespelen.”

Medestander Michael Glenn Williams deed in juli van dit jaar aangifte tegen oud-minister Oduber wegens negen strafbare feiten. Williams beticht de oud-bewindsman van commune delicten, corruptie, misbruik van positie, machtsmisbruik, zelfbevoordeling, zelfverrijking, het aannemen van steekpenningen, belastingfraude, witwassen en het opzetten van en deelnemen aan een criminele organisatie.

Volgens Williams lijdt Aruba enorme schade doordat bewindslieden in het verleden, maar nu nog, bij het beoordelen van projecten vooral kijken naar hoe ze er zelf beter van kunnen worden.

,,Ondanks de aanklachten van onze stichting tegen ex-ministers Paul Croes (Ibis-zaak) en Benny Sevinger (Avestruz-zaak), de strafrechtelijke vervolging van beiden door het Openbaar Ministerie in Aruba en de veroordeling van Paul Croes tot vier jaar gevangenisstraf, gaat de huidige regering gewoon door met fraude, corruptie en niet transparant en ondeugdelijk bestuur.”

Volgens Williams ligt de feitelijke macht op Aruba nog steeds geheel in handen van Oduber, die vanaf 12 december 2019 speciaal adviseur is van de regering na zijn ontslagname als minister per die datum.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 Reacties op “AntilliaansDagblad | Aanklachten tegen regering Aruba

 1. Waarom kondigt De Ruiter aan dat hij een en ander “de komende weken ” gaat bekend maken inzake corruptie. Kom er direct mee voor de draad of houd je mond totdat je het bekend maakt.
  Als er komende weken niets is bekend genaakt is het dan afgekocht?

 2. Flashback naar mei 2013: er was toen ook iemand die riep dat hij van alles bekend ging maken….

  Jan is een held, maar geen verstandige held.

 3. Eens @Henk
  Beiden lijken wel erg op elkaar,

 4. ….”Ik heb een opname waarin duidelijk wordt dat de zoon van Evelyn Wever-Croes met buitenlanders onderhandelt over het kopen van terreinen om cannabis te telen”…..

  Klinkt ook op Curaçao bekend…
  Ze willen allemaal rijk worden met venture Capital/”risico” geld” van de belastingbetaler.

 5. Aruba en Curacao zijn beide corrupte boevennesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *