32 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Antilliaans Dagblad | Hoop op een resolutie

HomeMediaAntilliaans Dagblad | Hoop op een resolutie
Premier: Bezoek Knops moet leiden tot besluit

Willemstad – ,,We willen gebruikmaken van het bezoek van de staatssecretaris om juist een resolutie te bereiken over de punten die voor hen én voor ons belangrijk zijn om vervolgens de volgende stap te kunnen zetten en de financiering vast te stellen die wij zo dringend nodig hebben om deze crisis, veroorzaakt door de wereldwijde Covid-19-pandemie, te kunnen overleven.”

Dat liet premier Eugene Rhuggenaath dinsdag, op de vooravond van het bezoek van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties, in een toespraak weten. Knops is vandaag en morgen op Curaçao waar hij onder andere gesprekken zal voeren met de premier, maar ook met gouverneur Lucille George-Wout en enkele sociale partners.

Het bezoek van Knops aan Curaçao komt op een cruciaal moment, omdat de gesprekken over de Caribische Hervormingsentiteit nog steeds gaande zijn en Curaçao op 1 september moest voldoen aan de voorwaarden voor de tweede tranche liquiditeitssteun in de coronacrisis.

De realiteit waar Curaçao nu in verkeert, is dat het land te kampen heeft met een precaire financiële situatie en enorme sociaaleconomische uitdagingen. ,,Daarbij komt nog dat we een toename ervaren van de lokale Covid-19-besmettingen, hetgeen sociaaleconomische repercussies met zich mee kan brengen.

Ondanks deze moeilijke situatie is het Curaçao tot nu toe gelukt een grote hoeveelheid banen te behouden, individuele ondernemers te steunen en wat verlichting te bieden door bijvoorbeeld de sociale passen waarmee werklozen boodschappen kunnen doen. Dit hebben we niet alleen gedaan: Nederland heeft ons hierbij ondersteund en daar zijn we dankbaar voor”, aldus Rhuggenaath.

Het is volgens de Curaçaose minister-president van ‘vitaal belang’ dat onze gemeenschap ‘de uitdagingen waarmee we in de komende periode geconfronteerd worden overwint en dat de regering de nodige steun aan het volk kan blijven bieden’. Daar is verdere financiële steun vanuit Nederland voor nodig.

,,Terwijl we werken aan het herstarten van onze economie, de toeristensector weer leven in proberen te blazen en projecten ‘jump starten’ die meer economische activiteit en banen creëren, hebben we dringend financiële hulp nodig.”

Nederland heeft die hulp aangeboden, maar deze hulp wel gekoppeld aan voorwaarden, waaronder het oprichten van een Caribische Hervormingsentiteit en de uitvoering van een zogeheten landspakket waarin structurele hervormingen zijn opgenomen. Daarnaast moest de regering gisteren aangeven hoe het staat met de voorwaarden die gekoppeld werden aan de tweede tranche van liquiditeitssteun.

Wat betreft de voorwaarden die gebonden zijn aan verdere liquiditeitssteun, zijn er gesprekken gaande tussen Curaçao en Nederland over de inhoud van de consensusrijkswet Caribische Hervormingsentiteit en dan met name over hoe het wetsvoorstel past binnen de wetten en bevoegdheden van de entiteit, zo legt Rhuggenaath uit.

,,Daar waar het specifiek het landspakket betreft, heeft Curaçao niet veel bezwaren tegen de voorstellen. Integendeel zelfs; het landspakket is in grote lijnen een reflectie van wat Curaçao zelf in de Groeistrategie en later het hervormingsprogramma heeft voorgesteld.”

,,Ik pleit nu nog meer voor wat ik altijd al zeg, namelijk dat we samen tot een oplossing moeten komen. Ik denk dat Curaçao en Nederland zeker in deze tijden een manier moeten kunnen vinden om samen te werken, in het welzijn van onze bevolking. Ik ben ervan overtuigd dat staatssecretaris Knops deze gedachte deelt”, aldus de Curaçaose minister-president tot slot.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 reacties

  1. Ruggie, je MOET poepen en verder niets
    Je bent een bedelaar die niets meer heeft…
    Zonder hulp ben je een leeg omhulsel
    Wordt wakker idioot..

  2. Ondernemers zoals de schoonzoon van Graaimelia zijn inderdaad ondersteund door billenaatje en consorten. Banen voor Channel en de Geus zijn inderdaad behouden. Met de sociale pasjes is fraude gepleegd. Wow Ruggie goed bezig

  3. Er zijn geen banen behouden zoals Rhuggenaath ons wil doen geloven.
    Door de afgenomen (o.m. toeristen-) activiteit hebben vele werknemers niets meer omhanden. Ze blijven weliswaar , vooralsnog….., in dienst van hun werkgever, zitten waarschijnlijk thuis en krijgen hun salaris gewoon uitgekeerd via speciale overheidsregelingen met steun van Nederland. Dat heet dus een enorme stijging van de toch al aanwezige verborgen werkeloosheid en niet het behouden van, productieve, banen. Laat u zich geen rad voor de ogen draaien! ( eigenlijk wordt de werkeloosheidsuitkering niet door de regering aan de persoon direct uitgekeerd maar gaat dat via de werkgever).
    Aan het verbeteren van de economie op kortere termijn is nog niets gedaan door de eilandelijke overheid. Dus zolang corona rondwaart ,verandert er niets en moet er nog jaren geld bij. Dus mocht Rhuggenaath het gevecht om de 3de tranche winnen dan nog meldt hij zich over een aantal maanden weer om financiële steun. ( vergeet ook niet dat voor de covid-19 periode de financiële situatie op het eiland desastreus was. En zonder op korte termijn rigoureuze ingrepen in de economie zal jarenlang de Nederlandse belastingbetaler in dat geval het eiland moeten financieren. Alleen maar omdat de lokale politici en anderen weigeren uit hun luie stoel te komen. Ik denk niet dat Nederland ook daartoe bereid is. Knops heeft maar 1 mogelijkheid : zijn eisen doorzetten.

  4. @ Ruggie Lult goed maar eet beter zo aan zijn dikke wangen te zien. Schiet toch voor geen meter op met deze onzin verhalen, 60% van het volk sterft bijna van de honger kinderen gaan met honger naar school, maar vetten staten figuren zoals Amparo dos Santos en consorten blijven weigeren om 25% van hun dikke salaris in te leveren.

  5. Het is onze regering zowaar gelukt banen te behouden, ondernemers te ondersteunen en sociale passen uit te delen.
    Met wiens geld en wie deelt voedselpakketten uit opdat een gedeelte van ons volk niet verhongert ??

  6. “,Ik pleit nu nog meer voor wat ik altijd al zeg, namelijk dat we samen tot een oplossing moeten komen.”
    de oplossing die Ruggie voor ogen heeft is dat Nederland gaat betalen en dat alle salarissen van onze toppers ongemoeid blijven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties