30 C
Willemstad
• woensdag 28 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

Liquiditeitsproblemen bij SVB | Antilliaans Dagblad

In de toelichting van de directie bij de Jaarrekening 2019 wordt uitgegaan van een somber scenario waarbij de premie-inkomsten sterk zullen dalen.

Willemstad – Zoals bij veel bedrijven en instellingen overheerst ook bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de onzekerheid over de toekomst. Door Covid-19 staan alle verwachtingen voor 2020 op losse schroeven.

In de toelichting van de directie bij de Jaarrekening 2019 wordt uitgegaan van een somber scenario waarbij de premie-inkomsten sterk zullen dalen. Dit ‘zal op korte termijn leiden tot liquiditeitsproblemen bij de SVB en noopt tot het aanwenden van de wettelijke reserves’, schrijft de directie onder het kopje ‘Vooruitzichten’.

De premie-inkomsten waren ook voor het coronavirus toesloeg al gedaald door de slechte economische situatie op Curaçao. Voorspellingen voor de rest van 2020 zijn moeilijk, schrijft de directie, omdat niet zeker is hoe Covid-19 zich verder ontwikkelt. De SVB houdt rekening met economische ontwrichting in de regio en aanzienlijke tekorten op de balans.

,,De directie van de SVB verwacht vooralsnog een significante daling van de premieopbrengsten over het volledige jaar 2020. Mede op basis van het voorgaande wordt voorlopig geprojecteerd dat de SVB per ultimo 2020 een significant negatief totaal vermogen zal hebben.” De wettelijke reserves moeten die tekorten compenseren.

De reserves kunnen alleen worden aangesproken in het geval van calamiteiten. De SVB-directie kwalificeert de Covid-19-pandemie als een dergelijke crisis. Maar daarbij wordt direct aangetekend dat de SVB al aanzienlijke vorderingen heeft op de overheid, waardoor ‘de Bank het (volledige) bedrag van de wettelijke reserves niet op korte termijn in liquide middelen beschikbaar heeft, tenzij het Land aan die vorderingen voldoet’.

Daarbij komt ook nog dat de beleggingen minder waard kunnen worden doordat de beurskoersen onder invloed van Covid-19 dalen. Omdat het Land Curaçao volgens de wet garant staat voor de tekorten gaat de directie er toch vanuit dat de continuïteit bij de SVB ook in 2020 gewaarborgd is.

,,Dit neemt echter niet weg dat de betaalbaarheid van de wettelijk toebedeelde taken op nationaal niveau wel geadresseerd dient te worden”, aldus de directie in een slotconclusie.

De SVB maakt zich in het verslag hard voor een wetswijziging waardoor kort ziekteverzuim ten laste komt van de werkgever en werknemer. Vaak is dit ziekteverzuim niet te herleiden tot medische oorzaken, aldus de directie. Het vanaf de eerste ziektedag uitkeren van loonderving door de SVB geeft een verkeerde prikkel. Voor deze wetswijziging is een uitgewerkt voorstel aan de regering gepresenteerd.

De SVB-directie is tevreden over de uitwerking van de basisverzekering (BZV), die vanaf 2013 is ingevoerd. Beheersing van de ziektekosten is daardoor eenvoudiger. Op dit moment wordt dit streven wel doorkruist door de hogere operationele kosten die gepaard gaan met het Curaçao Medical Center (CMC) in vergelijking met het oude Sehos.

Dit ondanks de maatregelen die deels samen met het CMC zijn genomen, zoals de integratie van medisch specialisten, een verandering van het honoreringsstelsel en kostenbeheersing op het gebied van medicijnen en bij medische uitzendingen. De implementatie moet in 2020 en 2021 plaatsvinden. Bij het AOV-fonds is de situatie aanzienlijk verslechterd in 2019.

Weliswaar daalden de uitkeringen met 10,3 miljoen gulden, ook de premieopbrengst ging omlaag met 2,5 miljoen. Daarbij komt een 15 miljoen gulden lagere overheidsbijdrage. ,,De voortschrijdende vergrijzing en het afnemende premiedraagvlak blijven aandachtspunten. Zonder een redelijke economische groei waarbij de premiebasis vergroot wordt, zal het resultaat negatief blijven.” Lagere uitkeringen liggen in het verschiet als economische groei de komende jaren uitblijft.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. Tja, als je Philip Martis al 30 jaar een miljoen per jaar betaald…

    Zie zelfs security guards van SVB in peperdure auto’s rijden.

    Tijd om het salarishuis van SVB eens grondig door te lichten en te relateren aan de markt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -