28 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Transparency International wenst vervolg op Curaçao

HomeMediaAmigoe | Transparency International wenst vervolg op Curaçao
Transparency International TI
Transparency International wenst vervolg op Curaçao

DEN HAAG — Transparency International (TI) zou graag terugkeren naar Curaçao voor een vervolgonderzoek naar de integriteit van bestuur. De financiering hiervan zou geen probleem hoeven te zijn.

Belangrijker is een officieel verzoek van de Curaçaose overheid of van een belanghebbende organisatie, zei Max Heywood, programmacoördinator voor Noord- en Zuid-Amerika gisteren.

“Het liefst zouden we na vier of vijf jaar een vervolgonderzoek doen in elk land dat we onderzocht hebben. Ons succes meten we af aan de mate waarin dingen verbeteren”, zei Heywood. “We zouden ook graag terugkeren naar Curaçao, maar dat kan alleen als we daarvoor worden uitgenodigd. Dat hoeft niet perse door de overheid. Het kan ook door een andere instantie of organisatie. De financiering hoeft geen probleem te zijn. Er zijn donateurs en sponsors die hier voldoende interesse in hebben”, voegde hij daar desgevraagd aan toe.

Op uitnodiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gaf Heywood gisteren een lezing over de onderzoeken die TI deed naar de kwaliteit van bestuur op Curaçao in 2013 en op St. Maarten, dat afgelopen zomer werd gepubliceerd. Uit beide onderzoeken bleek dat er in theorie wel anti-corruptiewetgeving en regels zijn, maar dat die in de praktijk onvoldoende worden nageleefd. Met klachten wordt te weinig gedaan. Vermoedens van fraude of corruptie worden niet altijd onderzocht, deels door een gebrek aan voldoende mankracht of deskundigheid, aldus Heywood. “Integriteit zal dus niet bevorderd worden door het maken van meer regels en wetten, maar vooral door het toepassen van bestaande regelgeving”, zei hij.

Heywood kreeg na zijn lezing onder meer de vraag welke stappen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken zou moeten nemen naar aanleiding van beide onderzoeken. Die vraag was echter niet zo eenvoudig te beantwoorden, zei Heywood. “Er is geen magische, snelle oplossing. Het allerbelangrijkste is dat er een lokale wens is voor integriteit. Die wens moet geworteld zijn binnen de samenleving”, aldus Heywood.

Belangrijk voor de strijd tegen corruptie is daarom een kritische bevolking, die haar bestuurders tot verantwoording roept en onafhankelijke, kritische media, die ook zelf aan de eisen van transparantie en integriteit voldoen. De media spelen ook een belangrijke rol om mensen bewust te maken van de schade die corruptie toebrengt aan de samenleving, zei Heywood. Tot slot noemde hij inzicht in de financiering van politieke partijen als een belangrijk punt van aandacht.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Niet doen!

    TI was vorige week keer op Curacao op verzoek van Schotte die een onderzoek naar zijn criminele activiteiten wist af te wimpelen met een nietszeggend algemeen onderzoek naar corruptie door TI.

    Het rapport van TI dat tonnen koste is in de bureaulade beland en er is door de politiek nooit enige follow up gedaan.

    Een nieuw onderzoek is dus volkomen zinloos, tenzij er gericht onderzoek wordt gedaan naar het wangedrag van bijvoorbeeld Schotte en Fraudelyne Wiels.

    Maar zelfs als daar bevindingen uit komen zullen die door Alexandra Rosaria van tafel worden geveegd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties