31 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Onderzoek gestart naar optreden kustwachters

HomeMediaAmigoe | Onderzoek gestart naar optreden kustwachters
Onderzoek gestart naar optreden kustwachters
Onderzoek gestart naar optreden kustwachters

WILLEMSTAD — Het optreden van enkele kustwachters tijdens controles op zee laat te wensen over. Dat is wat booteigenaren en vissers al jaren in de (sociale) media, bij de rechtbank en ook aan de Amigoe aangeven.

Een incident afgelopen week ter hoogte van Klein Curaçao in het bijzijn van toeristen, waarover een klacht is ingediend, heeft inmiddels geleid tot een onderzoek door de Kustwacht.

Booteigenaren en vissers melden regelmatig dat sommige kustwachters niet goed op de hoogte zijn van de wetten, vervolgens brutaal worden of zelfs overgaan tot geweld, wanneer zij hiermee door (goed ingelichte) vaarders geconfronteerd worden. Bij het incident dat vorige week woensdag plaatsvond maakten de eigenaar en de kapiteins van de charterboten ‘The Party Warriors’ en ‘The Party Hookers’ iets dergelijks mee. Bij het incident werden hun mobiele telefoons door één van de patrouillerende kustwachters vernield. Daarbij werd de eigenaar meerdere malen geduwd en ook ‘bedreigd’ in het bijzijn van toeristen. De ondernemer diende afgelopen zaterdagmiddag een klacht in bij de Kustwacht.

De eigenaar, die liever anoniem wil blijven, biedt het hele jaar door tours aan toeristen aan met de genoemde boten. Dat was ook woensdagmiddag het geval. De ondernemer nam samen met een kapitein een groep toeristen mee op de middagtour naar Klein Curaçao. Terwijl zij rond kwart voor zes bezig waren met de voorbereidingen om terug te gaan naar Curaçao, kregen zij bezoek van de kustwacht. Twee kustwachters kwamen aan boord van de charterboot voor controle en alle documenten bleken in orde te zijn, aldus de ondernemer.

Eén van de kustwachters waarschuwde echter voor vertrek dat het niet toegestaan is om met meer dan vier vislijnen te vissen en dat hij hiervoor een boete zou uitschrijven. Hierop begon de ondernemer te lachen en wilde graag van de kustwachter weten op basis van welk wetsartikel hij van plan was dat te doen, aangezien hij zoiets nooit eerder had gehoord. “Dit terwijl mijn ‘vis- en vaarvergunning’ om de zes maanden wordt verlengd en daarin niets over het aantal vislijnen staat”, legt de ondernemer aan de Amigoe uit.

Zijn reactie schoot kennelijk in het verkeerde keelgat bij de andere kustwachter die aangaf hem te brutaal te vinden en de eigenaar begon te duwen. “Ik hield mijn handen achter mijn rug en herhaalde steeds dat hij me niet hoefde te slaan. Hij heeft me tot drie keer toe toch geduwd, waarop ik de kapitein opdroeg om dit te filmen met zijn mobiele telefoon. Dat deed de kapitein ook, maar plotseling liep de kustwachter naar hem toe, rukte de telefoon weg en gooide die hard op de grond.”

Volgens de ondernemer werd hij op een gegeven moment door deze kustwachter tegen de grond geduwd, kreeg hij een knie in zijn nek gedrukt en werd hij ‘bedreigd’ met een knuppel onder de woorden ‘Bo ke mi pasabo unu?’ (Moet ik jou slaan?’). De ondernemer zei hierop dat de kustwachter maar moest doen wat hij goed vond, waarop hij weer te horen kreeg dat hij te brutaal was en dat hij gearresteerd zou worden.

Zo ver kwam het uiteindelijk niet. De ondernemer trachtte hierop contact te krijgen met één van de kustwachthoofden. Terwijl hij bezig was met zijn mobiele telefoon – die tevens de bedrijfstelefoon is – stormde deze kustwachter op hem af, rukte ook deze telefoon weg en gooide het apparaat op de grond. Hierna gingen de kustwachters weg, zonder een boete uit te schrijven voor de zogenoemde overtreding inzake het aantal vislijnen, ondanks aandringen van de ondernemer dat hij de boete wilde. Hij eiste ook de namen van de kustwachters, vooral van de ‘mishandelende’ kustwachter. Hij heeft beide namen gekregen, dus ook van de andere kustwachter die ‘zich normaal gedroeg’.


Klacht

Hiermee is de ondernemer diezelfde avond naar de politie gestapt om aangifte te doen, die hem naar de Landsrecherche heeft doorverwezen. Uiteindelijk kreeg hij te horen dat hij bij de Kustwacht een klacht moest indienen. De ondernemer vreesde dat dit geval in de doofpot terecht zou komen, maar geeft aan dinsdag een reactie te hebben gekregen van de Kustwacht via mail, dat een onderzoek hiernaar is ingesteld. Dat bevestigt woordvoerder Roderick Gouverneur, die vanwege het al lopende onderzoek niet in details wil treden. Deze booteigenaar, die jaren geleden al iets soortgelijks heeft meegemaakt, overweegt om ook bij de Commandeur in Nederland een klacht in te dienen.

Volgens de ondernemer heeft hij diverse booteigenaren gesproken die nimmer op de hoogte zijn gesteld van een wet die het aantal vislijnen regelt. Hij haalt tevens het Yachtclub Tournament aan dat zijn vijftigjarig bestaan viert met een wedstrijd en vraagt zich hardop af of ook hen verboden zal worden om met meerdere vislijnen te vissen.

Hij heeft ook de Curaçao Tourism Board ingeschakeld, aangezien toeristen getuige waren van het ‘slechte optreden’ van de kustwacht. Directeur Hugo Clarinda bevestigt dat de afdeling die dergelijke klachten in behandeling neemt, op de hoogte is van dit incident. Er is contact opgenomen met de Kustwacht en CTB zal het rapport van hun onderzoek afwachten om een beslissing te nemen over de volgende te nemen stappen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Macht is als sterke drank: ‘ze nemen een slok en het stijgt ze meteen naar het hoofd’.
    Oneervol ontslag, vervolging voor poging tot mishandeling plus betalen van schadevergoeding aan de eigenaren van de telefoons.
    Dit soort figuren zijn het uniform niet waardig en dienen ASAP te worden verwijderd. Wil men ooit een volwaardige kustwacht opbouwen dan moeten al de rotte appels eruit.
    Wanneer we dan tot de conclusie komen dat er niet genoeg lokaal personeel beschikbaar is dan gaan we ze wel weer halen bij de marine zelf.

  2. Heb het optreden van deze paramilitaire eenheid diverse malen aanschouwd en het doet denken aan het optreden van machtsdronken militairen in een militaire dictatuur. De in dit artikel beschreven handelingen van een lid van de kustwacht past geheel bij een op hol geslagen militaire organisatie. Een land met een democratisch bestuur dient onmiddelijk passende (harde) maatregelen te nemen tegen dit soort dictatortjes in de dop; zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  3. En Nederland maar betalen voor deze machtswellustelingen. .
    En zo’n voorval is goed voor onze toeristen industrie.
    Blijkbaar is er op zee meer controle dan op het land.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties