29 C
Willemstad
• donderdag 23 mei 2024

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, May 20, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, May 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | STK en STKo akkoord met pakket maatregelen

HomeMediaAmigoe | STK en STKo akkoord met pakket maatregelen
STK en STKo akkoord met pakket maatregelen Aqualectra
STK en STKo akkoord met pakket maatregelen Aqualectra

WILLEMSTAD — Leden van de vakbonden STK en STKo hebben gisteren het financieel pakket aanvaard zoals de besturen van de vakbonden dat met de directie van Aqualectra hebben uitonderhandeld.

Dat maakt de weg vrij om tot een nieuwe cao te komen voor zowel Aqualectra Production als Aqualectra Distribution voor de periode 2014 tot 2017. De vakbond SEU is echter nog niet zo ver. Het bestuur wacht nog op informatie van de directie over de uitgangspositie om tot twee nieuwe cao’s te komen voor het stafpersoneel en om op 22 januari verder te gaan met de onderhandelingen in het bijzijn van de Landsbemiddelaar.

STKo-voorzitter Cedric Hudson zegt blij te zijn met het feit dat de leden van STK en STKo de boodschap hebben begrepen en besloten hebben om het pakket te accepteren. Hij hoopt dat er nu meer rust komt binnen het bedrijf. Deze rust is nodig voor een positieve ontwikkeling van Aqualectra, zowel voor de werknemers als de gemeenschap, aldus de voorzitter.

“We zijn niet tevreden, want dat zou betekenen dat de werknemers er financieel op vooruit zouden gaan. Maar we hebben wel vrede met het bereikte resultaat. De werknemers doen een halve stap achteruit in het belang van het bedrijf. Ik hoop dat de gemeenschap dit ook begrijpt. Uiteindelijk is Aqualectra van vitaal belang, niet alleen voor de werknemers maar voor de gehele gemeenschap”, zegt Hudson

Hij gaat niet in op de specifieke financiële aspecten van de afspraken, maar zegt wel dat de werknemers op verschillende punten van hun arbeidsvoorwaarden inleveren.


Politie
k

Enkele werknemers hebben gisteren geprobeerd de vergadering van STK en STKo te verstoren en de leden van de vakbonden over te halen om het onderhandelde pakket niet te accepteren. Hudson bevestigt dit, maar zegt dat het de besturen van de twee vakbonden is gelukt om op een efficiënte manier de intenties van deze werknemers te neutraliseren.

Onbevestigde berichten geven aan dat het om leden van de vakbond SEU zou gaan, die geprobeerd hebben om de vergadering van STK en STKo met hun leden te verstoren. Hudson durft niet met zekerheid te stellen dat het om SEU-leden gaat, maar zegt wel dat deze werknemers de boodschap van inleveren in het belang van het bedrijf niet hebben begrepen of niet willen begrijpen.

Hij zegt verder dat jammer genoeg de politiek vaak spelletjes speelt met Aqualectra. Voor Hudson is het zaak dat Aqualectra een betrouwbaar bedrijf wordt voor de productie en levering van water en elektriciteit en dat in dit licht het bedrijf te allen tijde moet worden beschermd.


SE
U

De vakbond SEU is niet zover dat het een uitonderhandeld pakket kan voorleggen aan de leden. Uiterlijk vanmiddag moet Aqualectra, op verzoek van SEU, bepaalde bedrijfscijfers aanleveren om zo zicht te geven op de uitgangspunten van het bedrijf om tot twee nieuwe cao’s te komen voor het stafpersoneel.

SEU-voorzitter Errold ‘Joy’ Bishop zegt dat SEU met een positieve instelling de onderhandelingen in zal gaan om zo snel mogelijk tot een nieuwe cao te geraken. Voorwaarde hierbij is wel dat de directie niet haar wil aan de vakbond zal opleggen.

SEU hoopt dat Aqualectra eindelijk betrouwbare jaarcijfers kan presenteren, ‘en als daadwerkelijk blijkt dat de financiële situatie erom vraagt dat er moet worden ingeleverd, dan heeft SEU geen enkel probleem om water bij de wijn te doen”, zegt Bishop.

Gisteravond heeft de rechter bevolen dat alle werknemers weer aan het werk moesten. Aqualectra had een kort geding ingediend nadat de werknemers in staking waren gegaan. De staking vond plaats na een spoedvergadering, bijeengeroepen door SEU onder werktijd gisterochtend.

Tijdens die vergadering kwam naar voren dat de leden eerst duidelijkheid wilden van de directie over een aantal zaken, zoals het voorhanden zijn van betrouwbare cijfers en garantie van de door- en nawerking in 2015 van de in 2013 opgezegde cao. Zolang deze duidelijkheid niet werd verkregen, weigerde een groep werknemers terug te keren naar het werk.

Dit veroorzaakte problemen met de levering van stroom gedurende de dag. Aqualectra hanteerde een schakelsysteem waarbij bepaalde wijken om de zoveel uur van het netwerk werden gehaald en andere wijken erop werden gezet.

Maar de rechter achtte het algemeen belang van een naar behoren functionerend Aqualectra groter dan het belang van de werknemers en beval ze om weer aan het werk te gaan. Wel merkte de rechter op, na kennis te hebben genomen van de motieven van SEU voor de staking, dat het de vakbond vrij staat om een bodemprocedure tegen Aqualectra te entameren bij de arbeidsrechter, aldus Bishop. SEU beraadt zich hierover met haar raadsvrouw Kimberley Lasten.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Ik begrijp dat dochters, zussen, tantes en nichten van personeel van Aqualectra in Colombia op kosten van Aqualectra hun borsten laat vergroten, dus de arbeidsvoorwaarden kunnen inderdaad wat soberder.

    Is het nu alleen beperkt tot liposucties?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties