Amigoe | Statenleden vragen naar betekenis Dia di Bandera

Leden van de Staten van Curaçao wandelen vanaf Punda via de Emmabrug naar Otrobanda om daar de viering van de Dia di Bandera op het Brionplein bij te wonen.

Leden van de Staten van Curaçao wandelen vanaf Punda via de Emmabrug naar Otrobanda om daar de viering van de Dia di Bandera op het Brionplein bij te wonen.

WILLEMSTAD — Wat moet Dia di Bandera, de Dag van de Vlag voor Curaçao betekenen? Dit was de centrale vraag die zaterdag aan bod kwam tijdens de nationale feestdag. De verschillende Statenleden hadden ieder een eigen invulling van deze dag.

Jaime Cordoba stond in zijn toespraak stil bij het feit dat het dit jaar 62 jaar geleden is dat het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden werd ondertekend. Volgens de PS-leider moet dit als de eerste stap op weg naar onafhankelijkheid worden gezien. Hij sprak de hoop uit dat Curaçaoënaars over enkele jaren de nationale feestdag kunnen vieren in een land dat daadwerkelijk soeverein en onafhankelijk is. MFK-leider Gerrit Schotte had het in zijn interventie over alles waar de Curaçaose vlag voor staat. Het geheel van rechten, zowel menselijk als burgerlijk, aldus Schotte. Maar het belangrijkste recht is volgens de MFK’er het recht op een beter leven en toekomst, waar zaken zoals een waardig bestaan, een levendige democratie, hoogwaardig onderwijs en een overheid die naar haar burgers luistert, centraal staan.

Normen en waarden
Pais-leider Alex Rosaria stond op zijn beurt stil bij wat het woord Patriótismo (Vaderlandsliefde) moet voorstellen. Vaderlandsliefde is volgens Rosaria dat alle Curaçaoënaars ongeacht afkomst, ras, kleur of seksuele geaardheid in staat zijn om een waardig leven te kunnen leiden. Vaderlandsliefde is niet alleen hoe sterk wij staan als wij worden aangevallen, maar het houdt ook een serie normen en waarden in, die niet via de wet opgelegd kunnen worden. Politici hebben in dit verband volgens Rosaria dan ook een voorbeeldfunctie te vervullen.

Zita Jesus-Leito (PAR) stelde ondanks alles optimistisch te zijn over de ontwikkelingen op Curaçao. Zij verwees in dit verband naar positieve ontwikkelingen op economisch gebied, maar benadrukte dat de economie slechts een instrument is om het grote aantal Curaçaoënaars voldoende perspectief op een waardige baan te geven zodat zij zichzelf en hun gezin kunnen ondersteunen. Verder was zij ook te spreken over het feit dat meer en meer mensen het belang zijn gaan inzien van het bestrijden van corruptie, illegaliteit en criminele invloeden.

Tegenover het positivisme van Jesus-Leito stond de visie van MAN-leider Hensley Koeiman. Hij constateerde dat Curaçao ver van huis is, zeker als rekening wordt gehouden met de verdeeldheid, beledigingen, vernederingen en persoonlijke aanvallen die de norm zijn geworden. Koeiman hield een pleidooi om een eind te maken aan deze ontwikkelingen en tevens opdat de Curaçaose vlag het collectieve bewustzijn van Curaçao ‘kan injecteren met nederigheid, simpelheid, respect, opoffering en liefde’. Dit zal Curaçao helpen om meer emancipatie, vrijheid en zelfvertrouwen te bereiken.

Humphrey Davelaar (PNP) hield een pleidooi voor E bon yu di Kòrsou, de goede Curaçaoënaar, de campagne van de overheid om vaderlandsliefde en burgerzin te stimuleren. Volgens Davelaar is dit de oplossing voor het gebrek aan eenheid op het eiland. Het Curaçao dat wij willen bereiken, krijgen wij alleen als wij bereid zijn om dit samen te doen, benadrukte de PNP-leider.

Glenn Sulvaran (onafhankelijk) hield voor het derde achtereenvolgende jaar een pleidooi voor het vak sivísmo, burgerschapszin in het funderend en voortgezet onderwijs op Curaçao. “Je moet dit kinderen vanaf jongs af aan bijbrengen. Zolang wij dit niet doen zullen wij blijven struikelen en geen vooruitgang boeken met de constante aanvallen op elkaar.”

Potentie
Ook onafhankelijk lid Omayra Leeflang had een eigen voorstel. Haar voorstel ging uit van de aanpassing van het volkslied. In plaats van Kòrsou, isla chikitu, baranka den laman, (Curaçao, klein eiland, rots in de zee) moet men voortaan volgens Leeflang zingen Kòrsou, potensha grandi den laman (Curaçao, een groot potentieel in de zee), om het potentieel van het eiland te kunnen benadrukken.

Marilyn Moses (onafhankelijk) maakte zich sterk voor een sterk fundament voor het Curaçaose gezin. Kinderen hebben volgens haar recht op een schoon en geweldloos milieu om op te kunnen groeien. Vrouwen verdienen het niet om tweemaal vaker werkloos te zijn dan mannen, terwijl mannen onvoldoende aandacht hebben gekregen en zo niet aan het hoofd staan van hun gezin. Het fundament van het gezin moet volgens Moses versterkt worden.

De vergadering werd afgesloten met een primeur, namelijk het eerste optreden van voormalig MAN-leider Charles Cooper als onafhankelijk Statenlid, na zijn breuk met de blauwe partij. Cooper stelde dat de woorden onafhankelijk Statenlid hem mooi in de oren klonken, maar dat ‘onafhankelijk lid van de Staten van een onafhankelijk Curaçao’ beter klinkt.

Bron: Amigoe

3 Reacties op “Amigoe | Statenleden vragen naar betekenis Dia di Bandera

  1. Abraham Mossel

    De psychopaat, narcist en als bekend staande pathologische beroeps leugenaar, Gerrit de Dief Raaf, komt ons “het volk” zeggen waar de vlag voor staat. Hij had in plaats van over de vlag te spreken had deze voor drie jaar veroordeelde maffia boef “Gerrit de Raaf” in een RATTENKOOI moeten zitten , geplaatst op een mestkar en over het hele eiland rondgereden moeten worden. Trouwens als de aanwezige politici echt waren veroordeeld voor hun corruptie en wanbeleid van de laatste 30 jaren en je had de straffen bij elkaar opgeteld dan kom je ruim over de 300 jaar bajes zitten.

  2. joep meloen

    Het was weer een hoop blabla en de statenleden gingen weer over tot de orde van de dag: het vullen van hun zakken !
    Zolang de politici niet in staat zijn het goede voorbeeld van vaderlands liefde te demonstreren door niet van de gemeenschap of van het eiland te jatten, zijn ze niet de aangewezen petsonen de bevolking aan te spreken op hun gebrek aan liefde voor hun eiland.

  3. Moet een 3MAVO frauderende vreemdganger en moordenaar, net tot 3 jaar cel veroordeeld, ons vertellen waar dia di bandera voor staat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *