Amigoe | SSK: ‘Dag van de Arbeid is bezinningsdag’

Vakbond Sentral di Sindikatonan di Kòrsou SSK

Vakbond Sentral di Sindikatonan di Kòrsou SSK

WILLEMSTAD — Op de Dag van de Arbeid moeten werknemers stilstaan bij hun rechten en plichten. Dit stelt Edmond Franciska, voorzitter van vakbondscentrale Sentral di Sindikatonan di Kòrsou (SSK).

Volgens Franciska moet de Dag van de Arbeid een bezinningsdag zijn. Het moet volgens hem gaan om het bezinnen op het recht op een waardige baan, maar ook om als mens gerespecteerd te worden. “Werknemers leveren arbeid en dragen zo bij aan hun bedrijf, maar ook aan het welzijn van het eiland. Op deze manier worden zij betaald waar zij recht op hebben om zo voor hun gezin te kunnen zorgen.”

Maar volgens de SSK-voorzitter is het op deze dag ook belangrijk om stil te blijven staan bij de instelling van werknemers en werkgevers. “Zij dienen respectvol met elkaar om te gaan. Elkaar in hun waarde te laten, zodat zij optimaal kunnen functioneren om zo allebei van hun samenwerking te kunnen profiteren.”

Het is volgens Francisca van belang dat werknemers op het eiland zich bewust zijn van het waarom het belangrijk is om jaarlijks de Dag van de Arbeid te herdenken. “Dit is niet een dag om alleen maar feest te vieren. Dit is een dag waarop men zich moet bezinnen over wat er in het verleden is gebeurd, maar ook wat de werknemers hebben bereikt en wat de voordelen zijn die zij hebben bewerkstelligd.”

De herdenking van de De dag van de Arbeid is dit jaar voor SSK-leden over twee dagen verspreid. Op zondag 1 mei is er de traditionele gezamenlijke herdenking op het Brionplein met kerkdienst, toespraken, mars en kransleggingen vanaf 14.30 uur. Voor de SSK-bonden volgt er dan op de maandag – die, omdat 1 mei dit jaar op een zondag valt dit jaar ook een vrije dag is – een eigen feest vanaf 16.00 uur in het Hubert Spencer-gebouw aan de Schouwburgweg. De vakbonden die bij de Central General di Trahadornan di Corsou (CGTC) zijn aangesloten, houden op de maandag zelf, vanaf 21.00 uur een eigen feest in het Abvo-gebouw: Sede Sindikal Frits Brito te Brievengat. Ook politiebond Napb heeft zich bij deze viering aangesloten.

Bron Amigoe

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *