27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 21:58

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Schotte ‘Tromp moet eer aan zichzelf houden’

Schotte (MFK): ‘Tromp moet eer aan zichzelf houden’ | Foto MFK
Schotte (MFK): ‘Tromp moet eer aan zichzelf houden’ | Foto MFK

WILLEMSTAD — Wat doet de overheid aan de situatie binnen de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), nu het rapport van PricewaterhouseCoopers Advisory (PwC) over het beleid en functioneren op tafel ligt? Dat wil MFK-Statenlid Gerrit Schotte concreet weten.

MAN-Statenlid Charles Cooper vindt dat bankpresident Emsley Tromp de eer aan zichzelf had moeten houden en ontslag had moeten nemen. Cooper wil van de overheid weten of de regering de aanbevelingen in het rapport één-op-één gaat overnemen en vooral of er ‘terstond’ een integriteitsonderzoek zal worden verricht naar zowel de Raad van Bestuur als de Raad van Commissarissen van CBCS.

Vanochtend kwamen de Staten bijeen om het PwCrapport over het beleid en functioneren van de CBCS te bespreken. “Er is niets verkeerds gebeurd, toch?”, roept Schotte herhaaldelijk op cynische toon. Daarmee bekritiseert hij ook

- Advertentie -

Statenvoorzitter Mike Franco (Pais) die erop heeft gewezen dat bepaalde informatie uit het rapport vertrouwelijk is, en dat als de Statenleden zich hier niet aan houden, Franco moet ingrijpen.

Met het behouden van de vertrouwelijke aard van het rapport vindt Schotte dat de Staten niet transparant handelen en op die manier voorkomen dat de waarheid over wat er bij CBCS gebeurt boven tafel komt. Voor Schotte stelt het rapport heel duidelijk dat CBCS met de obligatieleningen ten gunste van nutsbedrijf Aqualectra en het Sintmaartense havenbedrijf onnodig veel risico’s heeft genomen.

Ook stelt hij dat bankpresident Emsley Tromp heeft gelogen. Tromp heeft in 2011 de geldmarkt verkrapt om de deviezenreserve niet in gevaar te brengen. CBCS deed dit door de verplichte kasreserve van de commerciële banken met 2 procent te verhogen.

Maar, aldus Schotte, dit deed Tromp met enkel als doel om daarna zelf via CBCS de geldmarkt te vergroten met de obligatielening ten gunste van de haven van St. Maarten.

“Dus CBCS heeft daarna zelf de deviezenreserve in gevaar gebracht.”

- Advertisement -

Volgens Schotte heeft Tromp dit gedaan om politieke redenen en heeft hij op deze manier de bescherming van de Sintmaartense leden van de RVC gekocht. Verder wees Schotte op de bevindingen van het PwC-rapport die wijzen op niet-correct functioneren binnen de Bank zoals: functioneren van de afdelingen internal audit en risk and compliance en handelen in strijd met het eigen monetair- en beleggingsbeleid.

Verder zegt de MFK-fractievoorzitter dat CBCS de Girobank onder curatele heeft geplaatst voor het handelen in strijd met de regeling van ‘single borrower’ omdat de bank meer dan 25 procent van het basiskapitaal aan een enkele investeerder heeft geleend.

Maar uit het PwC rapport blijkt dat CBCS zelf in strijd met deze regeling handelt door zelf leningen van 300 miljoen gulden en 150 miljoen dollar te geven aan Aqualectra en het Sintmaartense havenbedrijf. Dat PwC concludeert dat deze obligatieleningen ongebruikelijke transacties zijn, zegt voor Schotte alles.

Cooper deelt de opvattingen van Schotte maar stelt daar nadrukkelijk bij dat PwC heeft geadviseerd om ‘terstond’ met een integriteitsonderzoek te komen. Verder hekelde Cooper de bevindingen van PwC die erop duiden dat er veel bilateraaltjes plaatsvinden binnen CBCS, dat er weinig fysieke vergaderingen worden gehouden, dat besluiten via de mail worden genomen, dat de procuratieregeling van CBCS tekortschiet en dat de compliance regeling van de bank niet compleet en verouderd is.

Ook Cooper wijst op de handeling van CBCS om eerst de geldmarkt te verkrappen om daarna zelf het Sintmaartense havenbedrijf 150 miljoen dollar te lenen. “Dit kan niet. Tromp moet de eer aan zichzelf houden en ontslag nemen”, vindt Cooper.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. schotte stapt pas op als ze hem in een dwangbuis afvoeren.
    totaal geen zelfrespect heeft hij.
    laat staan respect voor anderen.
    maar dat past bij zijn ziektebeeld : Narcisme, achtervolgingswaanzin enzovoorts..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Ramon Chong in beroep

PNP-man en voormalig kandidaat voor het ministerschap voor de portefeuille van Economische Ontwikkeling, Ramon Chong, gaat via de rechtsgang alsnog proberen om minister te worden. Het proces wordt aangespannen tegen het Land, de voormalige formateur Chester Peterson en de minister-president die als functionaris over de voordracht van de kandidaten gaat.

AntilliaansDagblad | Hulp illegalen via IOM verlengd

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) die in juni de taak van het Rode Kruis overnam om ‘ongedocumenteerden’ - getroffen door de coronacrisis - te voorzien van noodhulp in de vorm van voedselpakketten en voedselkaarten, zal langer dan gepland actief blijven.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -