
WILLEMSTAD — De regering zal begin volgend jaar een kwartetspel uitdelen aan alle scholieren in het funderend onderwijs. Dit kwartetspel heeft de naam ‘Nos ke sa Kòrsou’ (Wij willen Curaçao kennen) en heeft als doel om kinderen op het eiland onder meer vaderlandsliefde en kennis van de Curaçaose cultuur bij te brengen.
Premier Ivar Asjes (PS) maakte de lancering van het kwartetspel bekend tijdens de begrotingsbehandeling die eerder deze week werd afgesloten. Hij deed dat naar aanleiding van vragen die door Statenleden Omayra Leeflang (onafhankelijk) en Zita Jesus-Leito (PAR) waren gesteld.
Volgens Asjes zullen er 20.000 kwartetspellen worden aangeschaft. Hiervan zullen er tussen de 16.000 en 17.000 worden uitgedeeld. De premier benadrukte dat het uitdelen eenmalig zal zijn. Hij gaf aan het als een unieke investering in de toekomst te zien. Het is niet de bedoeling dat het spel ieder jaar wordt uitgedeeld, terwijl het ook niet voor gebruik op school bedoeld is.
Het kwartetspel zal volgens de premier door kinderen gebruikt kunnen worden na schooltijd, tijdens naschoolse activiteiten of bij het spelen met vriendjes en vriendinnetjes uit hun wijk. Spelenderwijs zullen de kinderen kennis kunnen nemen van onder andere de nationale geschiedenis en de cultuur.
Tijdens zijn interventie in de Staten had de premier een kwartetspel bij zich, dat hij aan de Statenleden liet zien. Lezend van de verschillende kaarten wees Asjes op thema’s die in het spel voorbijkomen. Dat zijn onder andere het Curaçaose volkslied, het schoonhouden van het eiland, gezond eten, de geschiedenis van de nationale vlag, het autonomieproces op Curaçao en de geschiedenis van Tula en Moises Frumencio ‘Doktoor’ da Costa Gomez.
Tijdens zijn interventie in de Staten hekelde Asjes de schertsende kritiek van zowel Leeflang als Jesus-Leito op het kwartetspel. De premier stelde het te betreuren dat er politiek wordt bedreven met een nobel project.
Bron: Amigoe
Hallo, geweldig. Mooi initiatief. Ik kom uit Nederland en zou ook wel graag zo’n kwartetspel willen hebben. Kan Dat? Hoe pak ik dat aan?