31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Plasterk benadrukt complexiteit binnen Koninkrijk

HomeMediaAmigoe | Plasterk benadrukt complexiteit binnen Koninkrijk
Plasterk benadrukt complexiteit binnen Koninkrijk | Foto ANP
Plasterk benadrukt complexiteit binnen Koninkrijk | Foto ANP

DEN HAAG — “We gaan naar steeds meer afstand toe. Dat zie ik op de lange termijn wel gebeuren en dat willen die landen ook. Maar in het belang van de mensen daar, moet je er geen gemakkelijk verhaal van maken.”

Minister Ronald Plasterk benadrukte gisteren dat de verzelfstandiging van het Caribische deel van het Koninkrijk niet eenvoudig is.

De PvdA-minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties deed zijn uitspraken in WNL op Zondag, een praatprogramma van de rechts-georiënteerde omroep WNL. Vijf jaar na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen gaf Plasterk in het programma zijn visie op de huidige stand van zaken.

Volgens presentator Rick Nieman werden de afgelopen jaren gekenmerkt door ‘ellende’ en ‘gedoe’. In beeldfragmenten werd verwezen naar de strijd tussen criminele bendes op Curaçao, het omkoopschandaal van politicus Patrick Illidge op St. Maarten en de hongerstaking van premier Mike Eman op Aruba. “Het is het ene dieptepunt na het andere. Wat hebben we daar eigenlijk nog te zoeken?”, zei Nieman.

Sjuul Paradijs, de oud-hoofdredacteur van De Telegraaf die ook te gast was, stelde voor om toe te werken naar een situatie waarin Curaçao, Aruba en St. Maarten geen geld meer krijgen uit Nederland. “Ik ben geen liefhebber van uitspraken als ‘laten we die eilanden dumpen’. Die flauwekul van de PVV is onuitvoerbaar. Maar laten we afspreken dat we de subsidie in tien jaar tijd terugbrengen naar nul”, zei Paradijs.

Plasterk benadrukte dat de afgelopen jaren toch ook veel bereikt is, waarbij hij de verbeterde financiële situatie op Curaçao als voorbeeld noemde. De minister legde uit dat de Nederlandse overheid inmiddels geen begrotingssteun meer geeft aan de landen, maar wel bijdraagt aan taken als justitie. “Als je naar de Nederlandse begroting kijkt, dan is dat niet zoveel”, zei Plasterk. “Het plan voor de korte termijn is dat de landen financieel hun eigen broek op kunnen houden. Voor de lange termijn, denk ik dat je voor het leger en voor ambassades toch iets samen moet blijven doen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Waarom zou je voor het leger iets samendoen met Nederland? Ver weg lijkt me, verder dan de US coast guard die toch al langskomt. Hetzelfde geldt voor ambassades, kun je ook bij een ander land onderbrengen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties