Amigoe | Drie partijen door met kort geding voorverkiezingen

Drie partijen door met kort geding voorverkiezingen

Drie partijen door met kort geding voorverkiezingen

WILLEMSTAD — Van de vijf partijen die een kort geding aanspannen om het proces rond de voorverkiezingen nietig te verklaren, hebben twee zich teruggetrokken. Dat verklaart Richard Hooi, politiek leider van Forsa Elevá (FE) desgevraagd.

Gisteren vond een bespreking plaats met advocaat Quincy Girigorie. Ook GOOL en PRIK waren tevergeefs benaderd om zich in het proces aan te sluiten. Daarnaast trokken 1 Team Magno van Aubert Wiels en Partido Koperativista Patriótiko (PKP) zich terug en zijn nu dus naast FE, de FOL van Anthony Godett en Un Pais Nobo (UPN) overgebleven in hun gang naar de rechter. Maandagmiddag wordt de verdere strategie besproken. Hooi hoopt dat deze week de zaak ingediend kan worden.

De belangrijkste eis zal zijn om alsnog toegelaten te worden tot deelname aan de verkiezingen. De partijen wijzen op het discriminerende aspect van het aantal steunhandtekeningen, dit keer bijna 900 en het inschrijfgeld van 2000 gulden. De maatregel werd in de jaren 50 ingesteld om te voorkomen dat splinterpartijen en speculatieve lijsten deelnemen aan de verkiezingen. Het aantal van bijna 900 is 1 procent van het aantal stemmers bij de verkiezingen in 2012. In het verleden lag het aantal vereiste handtekeningen veel lager. Bij de voorverkiezingen op 20 en 21 augustus, behaalde FOL 622 stemmen, gevolgd door 1 Tim Magno (378), FE/PKP (62) en UPN (49).

Kousa Promé, de nieuwe partij van René Rosalia die wel het benodigd aantal handtekeningen haalde, spreekt vandaag haar afkeuring uit rond het proces over de voorverkiezingen en de barrière voor burgers om met een eigen politieke partij deel te kunnen nemen of om daarop te kunnen stemmen. De partij hekelt het aantal urna’s (zes) en het feit dat er geen portretfoto’s van de politieke leiders op het stembiljet bij de partijen stonden, zodat het voor ongeletterden moeilijk werd om de juiste keuze te maken. De partij pleit daarom voor hervorming van de kieswet, zodat in de toekomst deze barrières niet meer gelden.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *