30 C
Willemstad
• vrijdag 22 oktober 2021 12:47

Laatste reacties

- Advertentie -

Amigoe | Cubaanse ex-werknemers mogen derdenbeslag leggen

Zoveelste pak slaag voor CDM

Havendebat in teken doorbreken CPS-monopolie
Cubaanse ex-werknemers mogen derdenbeslag leggen in Singapore

WILLEMSTAD — De ‘High Court’ van de Republiek Singapore heeft gevonnist dat het beroep van de drie Cubaanse ex-werknemers tegen de Curaçaose Droogdokmaatschappij (CDM) terecht is en dat zij hun claim van 50 miljoen dollar doorzetten tegen alle activa die CDM in Singapore heeft. Dit meldt news. asiaone op zijn website waarbij de ex-werknemers als ‘modern-day slaves’ worden omschreven. De High Court willigt het verzoek van CDM niet in, om een eerdere uitspraak van het gerecht in de Verenigde Staten.

Volgens news.asiaone heeft de High Court van Singapore duidelijk gemaakt dat de claims van de Cubanen uitvoerbaar zijn in dat land, aangezien het vonnis als bedoeling compensatie van de slachtoffers had en niet ‘het straffen van het bedrijf ’.

“Er is geen reden om een uitspraak opzij te zetten, als er niet wat te behalen valt door het houden van het proces”, aldus de uitspraak van rechter Lee Seiu Kin.

- Advertentie -

Hij zou verder hebben toegelicht dat een uitspraak in het buitenland onder het civiel recht bekrachtigd kan worden als deze aan de juridische eisen van Singapore voldoet.

Het beroep van de CDM werd door de rechter afgewezen waarmee de drie ex-werknemers toestemming krijgen om beslag te leggen (derdenbeslag) op gelden die bedrijven uit Singapore verschuldigd zijn aan de CDM. De High Court had eerder dit jaar, op 29 januari, ook al gevonnist dat het beroep van CDM tegen een gelegd beslag dient te worden afgewezen. CDM werd toen veroordeeld tot betaling van de proceskosten van de drie exwerknemers, van 6000 dollar.

De advocaat die lokaal de belangen vertegenwoordigt van de drie Cubanen, Arend de Winter, reageerde toen als volgt op de uitspraak:

“Opnieuw verliest CDM een zaak omtrent een gelegd beslag. De Cubaanse ex-dwangarbeiders hebben beslag gelegd op geld dat een klant aan CDM verschuldigd is voor uitgevoerde werkzaamheden in het Droogdok op Curaçao. Dit betekent dat niet CDM, maar de Cubaanse ex-dwangarbeiders dit geld in ontvangst zullen nemen. Pogingen van de Droogdokmaatschappij om dit te voorkomen, bleven in hoger beroep dus vruchteloos.”

In het verslag van de media- instelling in Singapore wordt nu tevens in detail melding gemaakt van hetgeen in het verleden aan het meest recente vonnis voorafging. Zo wordt er gesteld dat de drie werknemers – Alberto Licea (49), Fernando Henandez (49) en Luis Toledo (37) – als scheepvaarttechnici ‘gedwongen werden om zestien uur achtereen te werken onder zware omstandigheden’.

- Advertisement -

Zij voerden hierbij ‘veeleisende en gevaarlijke werkzaamheden op schepen en olie-boorplatformen uit’ en dit alles tot vijftien dagen achtereen.

“Ze hebben tijdens hun werk op Curaçao significant fysiek letsel opgelopen dat zich verder uitmondde in psychische schade. Ze werden door de Cubaanse regering gedwongen om te reizen en werkzaamheden te verrichten, dit als schuldaflossing door Cuba. De mannen ontsnapten in 2005 naar Colombia, alvorens zij toegang tot de VS kregen.”

Zoals de Amigoe reeds heeft gemeld, blijkt de oorspronkelijke claim van de drie Cubanen, toegekend door een Amerikaanse rechter in 2008, van 80 miljoen dollar met wettelijke rente tot 120 miljoen dollar te zijn opgelopen. Aangezien het Amerikaanse vonnis op het eiland niet uitvoerbaar is, hebben de advocaten sinds 2013, wereldwijd derdenbeslagen gelegd op betalingen van CDM-klanten.

Aangezien het vonnis niet uitvoerbaar is, wordt er in landen waar de CDM-klanten (schepen/ rederijen) gevestigd zijn en waar dit wel uitvoerbaar is, derdenbeslag gelegd op betalingen/gelden die de dokmaatschappij voor de geleverde diensten dient te ontvangen.

De advocaten van de Cubaanse ex-werknemers hebben bij herhaling aangegeven bereid te zijn om ‘met CDM te onderhandelen over een veel lager schikkingsbedrag’.

Tevens wordt er herhaaldelijk op gewezen dat deze ontwikkelingen een afschrikkende werking hebben op potentiële klanten van het Droogdok.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Mooi dat in het buitenland het recht wel zegeviert. Geen Lipsjes en Marianootjes in de USA. Doodrijders als Schotte worden daar wel 25 jaar opgesloten.

    Ze pakken het dok aan, vallen bij de FIFA binnen. Top.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Nederland en de eilanden moeten zich meer inspannen voor klimaatverandering

Er is een gebrek aan aandacht voor klimaatverandering op de eilanden in Caribisch Nederland en in Nederland zelf. Dat stelt de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA. Die...

DolfijnFM | Voormalig Arubaanse minister Paul Croes in cassatie

Voormalig minister Paul Croes gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Hij kan zich niet vinden in de manier waarop de rechtbank heeft geoordeeld over zijn ambtelijke...

DolfijnFM | 275 foto’s toegevoegd aan Banko di Palabra

Banko di Palabra, de Papiamentse woordenbank op Internet heeft er 275 foto’s bij. 200 foto’s van planten en dieren en 100 van muziekinstrumenten. Alle foto’s zijn op Curaçao...

DolfijnFM | Salarissen in de geestelijke gezondheidszorg waarschijnlijk later uitbetaald

Personeel van de Caprileskliniek krijgt deze maand zijn salaris waarschijnlijk later dan normaal. GGz, de stichting in de Geestelijke Gezondheidszorg heeft belastingschulden. De Belastingdienst heeft nu beslag gelegd...

FD | Europees Parlement kapittelt Hoekstra om brievenbusfirma

Gaby de Groot Johan Leupen | Financieel Dagblad Het Europees Parlement heeft donderdag opgeroepen tot grondig onderzoek naar misstanden die zijn genoemd in de publicaties rond de Pandora...

ParadiseFM | Erven Maal willen Oostpunt eindelijk ontwikkelen

De familie Maal, eigenaar van Oostpunt, hebben grote plannen met het oostelijk deel van het eiland. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De familie zit in een rechtszaak...
- Advertentie -