AD | Verliesprogramma op Römerschool

Gericht op kinderen uit gebroken gezinnen

Willemstad – Op de M.M. Römerschool wordt een Jonge Helden Verliesprogramma geïntroduceerd. Dit programma is bedoeld om te voorkomen dat kinderen na ingrijpende ervaringen, zoals een echtscheiding of een overlijden in hun gezin, op een later moment ernstig vastlopen.

Dit is hard nodig. Kinderen die een echtscheiding of een overlijden binnen het gezin hebben meegemaakt, ondervinden significant vaker ernstige problemen in hun ontwikkeling”, aldus de school in een verklaring.

Het programma wordt verzorgd door twee ervaren Jonge Heldencoaches, kinderen jeugdpsycholoog Ingrid Kampschöer en kindercoach Christy Prins, en richt zich op de kinderen uit gebroken gezinnen, het zogenaamde Kameleonprogramma.

,,Het wordt mogelijk gemaakt en geheel bekostigd door het Marriott Hotel dat na een grondige renovatie over een aantal maanden de deuren opent op Curaçao. Voor ouders zijn er dus geen kosten verbonden aan het programma.”

In 2018 is er op de ASHV een pilot geweest van het Kameleonprogramma, het onderdeel dat zich richt op kinderen uit een gebroken gezinnen. ,,De effectiviteit van het programma was hoog. Kinderen voelden zich naderhand minder alleen doordat zij zich gesteund voelden door hun medecursisten. Ze waren blijer met zichzelf en hun leven waardoor ook het leren en de concentratie op school beter ging”, schrijft de school.

,,Tot nu toe is alleen het Kameleonprogramma op Curaçao aangevraagd. Mogelijk komt in de komende jaren ook het Sterprogramma aan bod. Het Sterprogramma richt zich op kinderen die te maken hebben gehad met een overlijden binnen het gezin. De programma’s werken preventief voor kinderen waar het ogenschijnlijk goed mee gaat. Juist om te voorkomen dat zij op een later moment problemen krijgen omdat ze de ingrijpende gebeurtenis onvoldoende hebben kunnen verwerken.”

Ouders en/of verzorgers van de deelnemers worden ook betrokken bij de programma’s. Voor hen is er onder andere een ouderavond georganiseerd en er vindt een individueel afsluitend gesprek plaats. De ideële Stichting Jonge Helden is in 2008 in Nederland opgericht om deze vorm van preventieve zorg op scholen te integreren.

,,De cijfers over kinderen en tieners die vastlopen als gevolg van de echtscheiding van hun ouders of een overlijden binnen het gezin, zijn zeer zorgelijk. Veel van hen komen in de (jeugd)hulpverlening terecht, een deel daarvan zelfs met ernstige problematiek. Met preventieve zorgprogramma’s kan veel leed worden voorkomen. We zijn dan ook op zoek naar sponsoren zodat op meer scholen dit programma kan plaatsvinden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Een Reactie op “AD | Verliesprogramma op Römerschool

  1. Laten we hopen dat ze wel eerst kijken of die kinderen wel behoefte aan hulp hebben. Er is niemand die anderen zo goed een trauma kunnen aanpraten als psychologen.

    Een vriend van mij had een gelukkig leven tot dat hij vanwege een burnout een psycholoog bezocht. De psycholoog vroeg hem, hoe vaak heb je seks met je vrouw? Hij antwoordde 7 dagen per week één keer per dag dus de psycholoog vroeg zou je het niet twee keer per dag willen doen?

    Sindsdien lukt het hem niet meer want hij voelt iets als faalangst, het lukt hem wel om rechtop te staan om te salueren maar als de daad begint, gaat hij gelijk in de slappe stand..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *