29 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

AD | Verlies Insel tot 1,5 miljoen per maand

HomeMediaAD | Verlies Insel tot 1,5 miljoen per maand
Nieuw gezicht Insel Air aan de slag | Jeu Olimpio
Nieuwe top CEO Gilles Filiatreault en CFO Andre Delger (KPNG) gaat vanmiddag naar Aruba | Jeu Olimpio

Willemstad – Insel Air verliest momenteel ongeveer 1 tot 1,5 miljoen dollar per maand, aldus de nieuwe voorzitter van het managementteam, Gilles Filiatreault. Dat bloeden moet hoe dan ook worden gestopt.

,,Waar nodig zullen we dat doen. We zullen resoluut zijn.”

Insel,,Ik vraag me af of we met Insel Air op Aruba moeten blijven”, aldus de tijdelijk hoogste functionaris van het noodlijdende private luchtvaartbedrijf, dat sinds de jaarwisseling onder strikte voorwaarden tot 33 miljoen gulden financiële hulp krijgt van de regering.

De nieuwe top van Insel Air – waar gisteravond nog ‘Juni’ Sluis aan werd toegevoegd als ‘Deputy Chief Executive Officer Flight Operations and Technical’ – gaat vandaag naar Aruba om er haarfijn te vernemen wat er nog allemaal moet gebeuren om de vier MD-vliegtuigen, die al bijna twee weken om veiligheidsredenen aan de grond worden gehouden, vrijgegeven te krijgen.

,,Wij willen het hele pakket vernemen”, zegt Filiatreault. Hij was gisteren in het interviewprogramma Perspektiva van Radio Z86. ,,Wij hebben nog steeds niet het complete plaatje voor ons van wat de Arubaanse luchtvaartdienst precies wil dat er moet gebeuren.”

Insel heeft een onderhoud met het Department of Civil Aviation of Aruba (DCA), waar Edwin Kelly directeur is. Ook is verzocht om een ontmoeting met minister Mike de Meza (AVP), verantwoordelijk voor Transport, maar bij het ter perse gaan van deze krant was er nog geen afspraak. Tevens zal Filiatreault een ontmoeting hebben met het personeel van Insel Air Aruba.

Uiteraard is Insel bereid om alle medewerking te verlenen, het is immers in het belang van de luchtvaartmaatschappij om de toestellen zo spoedig mogelijk weer operationeel in te zetten. Dat kan nu niet, omdat de Arubaanse burgerluchtvaartautoriteit de machines nog altijd aan de grond houdt.

Filiatreault – die vorige week zondag op Curaçao arriveerde en maandag aantrad bij Insel Air en daarbij als eerste een afspraak had met de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit – wil in gesprek met de Arubanen gaan om exact te horen wat er loos is en wat er dient te gebeuren om de MD’s weer in de lucht te krijgen.

Er lijkt telkens iets nieuws bij te komen, een nieuwe eis, maar een totaaloverzicht ontbreekt. ,,Daarom willen we ‘the whole package’, zodat we daar alle aandacht een prioriteit aan kunnen geven”, zegt de nieuwe topman Filiatreault, die waarschijnlijk samen met de nieuwe chief financial officer (cfo), André Delger, naar het zustereiland Aruba afreist.

,,Ik zeg het misschien wat blunt”, vervolgde hij voor de radio. ,,Maar wat als we de Aruba-operatie moeten beëindigen?” Eerder in het vraaggesprek vroeg Filiatreault zich openlijk af of Insel Air überhaupt op Aruba moet blijven, maar dan vooral bekeken met de bedrijfseconomische bril op.

Filiatreault brengt in herinnering hoe hij ook bij LIAT schoon schip moest maken en dat de politiek een stoorzender was. LIAT had twee operatiecentra: een op Antigua en een ander op Barbados. De regeringen van beide eilanden wilden behoud van de activiteiten. Maar uit bedrijfseconomische redenen is toen gekozen om Barbados af te bouwen en vanuit Antigua verder te ontwikkelen.

‘Van reactiemodel naar planmodel’

In het weekeind is non-stop doorgewerkt, vervolgt Filiatreault.

,,We hebben een twee weken-actieplan opgesteld. Doel is om te schakelen van het huidige reactiemodel naar een planmodel, waarin wij alles zoveel mogelijk zelf in de hand hebben en niet – zoals nu het geval is – achter de feiten aanlopen.”

Met de inzet van huurvliegtuigen van andere maatschappijen is er langzaamaan weer meer regelmaat in het vliegschema. Dat brengt rust en meer vertrouwen. Dan kan er weer worden gewerkt aan structurele verbeteringen. Om in de kosten te snijden, zullen ook enkele van de circa 22 bestemmingen tijdelijk worden geschrapt. Welke dat zijn, maakte Filiatreault op dat moment nog niet bekend.

Later op de dag werd officieel aangekondigd dat het gaat om de vluchten naar Baranquilla (Colombia) en San Juan (Puerto Rico). Verder wordt de route Aruba-Santo Domingo- Sint Maarten nog maar één keer per week gevlogen in plaats van tweemaal in de week. Hij zat samen met een gezagvoerder van een MD in de studio van Radio Z86. Laatstgenoemde maakte kraakhelder dat piloten van Insel, net zoals piloten overal ter wereld, nimmer zullen opstijgen als ze ook maar enige twijfel hebben over de conditie van het vliegtuig.

De MD’s zijn oud, maakte Filiatreault duidelijk. Wat hem betreft zelfs te oud. Maar dit uitsluitend in economische zin, waarbij de onderhoudskosten steeds verder oplopen versus de opbrengsten, totdat het niet meer uit kan.

,,Maar qua veiligheid is er niets mis met de toestellen. Dat dient voor iedereen duidelijk te zijn. En voor zover er vereisten zijn die nog in orde moeten worden gemaakt, zullen we dat uiteraard doen.”

Tegen de Arubanen:

,,We hebben er begrip voor dat Aruba de categorie 1-status beschermt. Maar we hebben een partnership nodig dat in het voordeel is van beide partijen. Van Aruba en van Insel.”

De MD’s zijn op Aruba geregistreerd met een categorie 1-registratie. Feitelijk staan de toestellen bij Hato op Curaçaose bodem.

Bron: Antiilliaans Dagblad

8 reacties

 1. Al die zakkenvullers, KPMG of anderszins lachen zich allemaal het schompes over zoveel onbenulligheid, iedere keer maar weer, van de ene onbekwame regering naar de andere, who cares about taxpayers’ money.

 2. Ergerniswekkend dat weer een onbetrouwbare gladjanus (Andre Delger) van KPMG zijn zakken gaat vullen uit ons belastinggeld.

  Er is helemaal niets echt aan deze man, verkoper van holle prietpraat.

  Een tweedehandsautoverkoper is het.

 3. @ Hans

  Wat Leeflang hiermee te maken heeft is onduidelijk, maar alas. Wel vind ik dat sukkel Ruggenaath onherroepelijk moet opkrassen om reden van het uitgeven van 33 milj gemeenschapsgeld en dat terwijl het nog zo n zootje in het onderwijs is, de ouderenzorg en het Sehos. Ik noem maar een paar dwarsstraten.

 4. Oftewel de 30 miljoen van Ruggenaath is voor het eind van dit jaar op, gestort in een bodemloze put.

  We hadden net zo goed Omayra Leeflang nog een salarisverhoging kunnen geven.

  De onbenullen Lippinkhof, Heerenveen en van der Kwast worden rijkelijk beloond.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties