28 C
Willemstad
• zondag 28 april 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | VBC: Regering mist daadkracht

HomeMediaAD | VBC: Regering mist daadkracht
VBC: Regering mist daadkracht | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) vindt dat het solidariteitsproces moeizaam verloopt ‘mede vanwege de inflexibele houding van de (overheids)vakbonden alsmede gebrek aan daadkracht van de regering’. Dat staat in een onlangs uitgebracht memo in handen van deze krant.

De VBC doet verslag van de economische ‘recessie’ die er al was vóór de Covid-19-uitbraak, een recessie omdat er drie opeenvolgende jaren van krimp zijn geweest. In 2019 steeg het werkloosheidspercentage naar 21,2 procent. ,,De Covid-19-crisis heeft het toekomstbeeld voor de Curaçaose economie nog somberder gemaakt. Van de ene op de andere dag is de belangrijkste economische, deviezen genererende en werkgelegenheid scheppende sector, het toerisme, nagenoeg stil komen te staan. Dit is ook het geval voor andere activiteiten, onder andere de internationale transport- en logistieke sector”, zo wordt aangevoerd.

Volgens de VBC kan de pijn worden ‘verzacht’ door interne solidariteit te tonen om de grote welvaartsdaling gezamenlijk te dragen. Maar daarin vindt de vereniging dus dat er te weinig daadkracht getoond wordt door de regering, die gedwarsboomd wordt door de vakbonden.

Daarnaast vindt de VBC het ‘opvallend’ dat er een discrepantie is in loonkorting tussen de private (20 procent minimaal) en de semipublieke sector (12,5 procent). De vereniging vraagt zich ook af hoe verstandig het is geweest om de liquiditeitssteun uit Nederland te verdelen in 30 procent voor de private sector en 70 procent voor de publieke sector.

,,Vraag is of met deze verdeling het hoofddoel, te weten het zo veel mogelijk in stand houden van economische activiteiten en daarmee arbeidsplaatsen, is gerealiseerd”, aldus de vereniging die het niet verwonderlijk vindt dat bij de tweede tranche liquiditeitssteun een pakket van voorwaarden is gesteld om tot structurele hervormingen te kunnen komen.

Er wordt nog eens gewezen op waarom dit nodig is: ,,Hoewel empirische cijfermatige data en impact van de Covid-19-crisis nog niet beschikbaar zijn, tonen schattingen van onder andere de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Commissie Noodfonds Covid-19 aan dat voor het ergste moet worden gevreesd.

Volgens de door hen gepubliceerde calculaties mag voor 2020 het volgende worden verwacht: toename van de werkloosheid naar 40-60 procent van de beroepsbevolking; toename van het begrotingstekort naar 766 miljoen gulden; toename van de staatsschuld naar 90 procent van het bbp en toename van het tekort op de lopende rekening naar 1.969 miljoen gulden en afname van de deviezenvoorraad met 1.346 miljoen gulden.”

Een van de oorzaken van dat het economisch maar niet beter gaat, wijt de VBC aan de regeerinstabiliteit. In een tabel wordt aangetoond dat over de periode oktober 2010 tot en met mei 2020, 75 ministersmutaties hebben plaatsgevonden.

VBC: ,,Onder andere het IMF heeft gesignaleerd dat deze instabiliteit niet bijdraagt tot het vergroten van het vertrouwen bij investeerders en daardoor niet bevorderlijk is voor economische groei. Ook is deze ontwikkeling niet positief voor de overheidsfinanciën (wachtgeldregelingen) en evenmin voor het ontwikkelen van duurzaam beleid.”

Uit de tabel blijken de volgende mutaties van ministers, aangegeven tussen haakjes: Algemene Zaken-minister-president (8), Financiën (5), Economische Ontwikkeling (9), Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (12), Bestuur, Planning en Dienstverlening (10), Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (8), Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (10), Justitie (6) en Gezondheid, Milieu en Natuur (7).

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. Gobièrnu & Sons @Boliver!

    Lachen, maar zo is het wel, nou ja, sons @ daughters dan.

    , vooral die van Gijsbertha, Camelia en Mc William.

  2. Beste Joep; check nog even je vierde alinea van je betoog van 14:57 uur. Volgens mij verwar je vanaf de tweede zin publiek met privaat. Helder rekenvoorbeeld overigens.

  3. @ Curacao revisited,

    Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. Gewoon doen alsof de neus bloedt en opeens stort het hele pensioensysteem in elkaar.
    Dat zou goed mogelijk zijn op deze klip.

  4. “dus dikke kans dat er binnenkort aan de pensioenen getornd zal gaan worden.”
    ben het normaal met je eens Joep maar hier sla je de plank mis: het risico is juist dat inderdaad deze investeringen niets meer waard zijn, maar dat pensioen fondsen al deze kortingen gaan uitstellen. Dus net zoals met Girobank, ENNIA en Insel air worden alle moeilijke beslissingen vooruit geschoven totdat er een extern event gevonden is (corona, Ansary, Nederland, Venezuela) waaraan de schuld gegeven kan worden

  5. En ik ben nog 1 puntje vergeten, niet geheel onbelangrijk.
    Onze pensioenfondsen zijn verplicht om het grootste deel van hun gelden te investeren op Curacao. Dan praten we over veel onroerend goed en terreinen, welke worden verhuurd. In deze tijden brengen die investering ook niets meer op, dus dikke kans dat er binnenkort aan de pensioenen getornd zal gaan worden.
    Maar de ambtenaren blijven weigeren geld in te leveren.

  6. Er zijn dus personen in het parlement die openlijk toegeven dat ze niet kunnen rekenen. Ze gingen af op wat ‘financiën’ aangaf over het inleveren van die 25 %.

    Serieus ? Met 60 % werkloosheid kan men niet bedenken dat de belastinginkomsten drastisch zullen gaan dalen en dat daardoor dit soort absurde salarissen niet houdbaar zijn ?

    Maar laten we de cijfers van het VBC eens verder ontleden.

    De werkloosheid van 60 % zit natuurlijk niet bij de overheid en andere delen van de publieke sector. Als ik het goed heb werken daar in totaal ongeveer 7500 personen.
    De beroepsbevolking in 2019 bedroeg iets meer dan 72.000 personen, dus de private sector bedraagt meer dan 10 % van de beroepsbevolking. Dat houdt dus in dat, bij 60 % werkloosheid, slechts 30 % van de beroepsbevolking nog werkt. Die 30 % moeten dus de rest van het eiland in leven zien te houden, waarbij de private sector van mening is dat zij in het geheel niets in hoeven te leveren. Nada, Nada, Nada was hun antwoord toch ?

    Ik weet niet wat voor opleiding zij hebben genoten, maar zelfs een kind kan berekenen dat dit een onhoudbare situatie is. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het maar doorgaande overfactureren en toespelen van contracten aan vrienden en familie.

    Wil dit eiland een kans hebben om te overleven dan moet het roer radicaal om en ik weet dat ik het al vaker heb gezegd, maar ik herhaal het nog maar een keer: ‘er zal een maximum moeten worden ingevoerd voor de salarissen binnen de overheid. Dan hoeven de laagste inkomens niets in te leveren en worden de lasten geheel gedragen door de hogere inkomens. Doen we dat niet dan kunnen we allemaal op het vliegtuig naar Nederland of een ander land, want er zal niet veel meer te doen zijn.

    En nee, het is ook geen idee om corona los te laten op het eiland, dan hoeven er geen vliegtuigen meer te komen, dan roeien we onszelf wel uit. Dat is ook geen optie.

  7. “Een van de oorzaken van dat het economisch maar niet beter gaat, wijt de VBC aan de regeerinstabiliteit. In een tabel wordt aangetoond dat over de periode oktober 2010 tot en met mei 2020, 75 ministersmutaties hebben plaatsgevonden.”

    Wat ontgaat aan de “regering” van Curacao is dat autonomie betekend dat ze de verantwoordelijkheid dragen over de toekomst van het eiland. Economisch, sociaal en op de lange termijn.

    Zoals Knops liet weten : “De eilanden kunnen autonomie niet dragen”. But leave it up to the Gobierno & Sons B.V. om hierop te reageren met kinderachtigheden zoals : “no ta mucha manda mi ta”

    And the best they can do : fight tooth and nail against de 25% inkorting op hun salaris.

  8. voor iedereen die het nog niet doorhad: de kans dat de gulden tzt gaat devalueren is zeer reeel, dus haal je geld nu uit curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties