28 C
Willemstad
• donderdag 2 mei 2024

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 29, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | UoC moet ex-rector alsnog betalen

HomeNieuwsAD | UoC moet ex-rector alsnog betalen

Goede hoopt dat ‘boek eindelijk gesloten kan worden’

Goede wordt na 4 jaar uiteindelijk in het gelijk gesteld | FOTO ANTILLIAANS DAGBLAD
Voormalig rector magnificus Miguel Goede wordt na 4 jaar uiteindelijk in het gelijk gesteld | FOTO ANTILLIAANS DAGBLAD

Willemstad – De University of Curaçao mr. dr. Moises Frumencio da Costa Gomez (UoC) moet ex- rector magnificus (RM), Miguel Goede, alsnog een schadevergoeding betalen van 309.644 gulden aan inkomstenschade en 100.000 gulden aan overige schade, te vermeerderen met de wettelijke rente over deze bedragen vanaf november 2014.

Verder moet de UoC de eigen proceskosten en die van Goede betalen, samen goed voor 17.600 gulden.

De rechtszaak werd aangespannen door de UoC, die de zaak deze week dus verloren heeft. UoC spande de rechtszaak aan met als doel Goede te veroordelen tot het terugbetalen van 119.832 gulden.

Dit bedrag was hem uitbetaald na een vonnis in 2011 waarin Goede een schadevergoeding was toegekend voor een bedrag van 19.972 gulden per maand in afwachting van een door de ex-RM begonnen bodemprocedure.

De UoC betaalde hem dit bedrag uit van december 2011 tot en met mei 2012. In hoger beroep is deze vordering later echter alsnog afgewezen, op basis waarvan UoC dit bedrag terugbetaald wilde krijgen. Daarin is de UoC dus niet geslaagd, sterker nog het gerecht komt terug op een andere beslissing van ‘de enige rechter die de zaak na uitvoerig debat inhoudelijk heeft kunnen beoordelen’.

,,Die beschikking is weliswaar ook vernietigd, maar niet op inhoudelijke gronden”,

zo oordeelt het gerecht nu. En in die beschikking komt de toenmalige rechter tot het oordeel:

,,Dat de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA, nu UoC) ernstig tekort is geschoten in haar verplichting als goed werkgever te handelen. De Raad van Toezicht (RvT) wilde, om redenen waarnaar het gerecht alleen maar kan gissen, maar die volgens Goede politiek gemotiveerd waren, van Goede af en heeft om zijn doel te bereiken Goede moedwillig beschadigd. De RvT heeft hem niet alleen meermalen in brieven op onheuse wijze bejegend, maar heeft hem op basis van een ondeugdelijk onderzoek en een evident ondeugdelijk rapport beschuldigd van fraude, leugens en samenspanning. Een en ander is ook in de media breed uitgemeten.

Hierbij dient bovendien bedacht te worden dat de functie van Goede er één was van hoog aanzien en dat van de UNA, als instelling van wetenschap en onderwijs, juist een zorgvuldige handelwijze mocht worden verwacht. De wijze waarop de RvT met zijn RM is omgegaan, is een universiteit onwaardig”.

In het nu uitgesproken vonnis wordt nog uitvoerig verslag gedaan van de rechtsgang waarover geconcludeerd wordt dat er al die tijd onduidelijkheid was over het karakter van het ontslag van Goede en of dit privaat- of civielrechtelijk aangevochten moest worden.

Uiteindelijk wordt in dit vonnis een uitzondering gemaakt op het beginsel van de formele rechtskracht en het eerder uitgesproken vonnis over de schadevergoeding alsnog toegekend.

Goede laat via zijn advocaat in een persbericht weten opgelucht te zijn:

,,Het is een lange weg geweest, maar ik ben blij met de uitkomst. Ik hoop dat dit boek nu eindelijk gesloten kan worden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC
De Raad van Toezicht van de University of Curaçao bestond ten tijden van het ontslag (2011) uit de volgende leden: Wilfred Flocker, Ivan Asjes (vader Ivar Asjes), Jubi Evertsz en Dennis Dambruck. Zie screenshot voor de huidige Raad van Toezicht samenstelling op http://www.uoc.cw/index.php/discoveruna/board-of-trustees

De huidige Raad van Advies
De huidige Raad van Toezicht van University of Curacao 2015: Mr. W.R. Flocker LLM, chairman, Mr. D.A. Dambruck CPA. MBA, CAMS, treasurer Dr. I.R.A. Asjes, Mr. J.R. Evertsz, Mr. J.P.Jorge CPA

Vonnis: 2015 07 28 – Vonnis Miguel Goede-UoC-AR-50253-2014

Dit artikel is geplaatst in

7 reacties

  1. Wat heeft dat Figuur Gerrit de Raaf & co een hoppie geld gekost in twee jaar. En nu zit meneer weer in Panama op kosten van de Curacrimse belastingbetaler, gekker kan je niet bedenken, maar op de Curacrim klip is alles mogelijk zou A. Donker zeggen.

  2. Ik was niet zo zeer vanwege Michael Goede zelf, maar vooral door zijn tegenstrevers overtuigd van zijn gelijk : Politiek aangestuurde figuren die in opdracht van hun principalen bereid zijn zelfs Jacinta Constancia met een eredoctoraat van hun UoC te verblijden en die er hun hand niet voor omdraaien om gevolg te geven aan de opdracht van hun principalen een politiek minder gewenste persoon een kopje kleiner te maken.
    Dat het recht heeft gezegevierd stemt tot tevredenheid.
    Maar dat laat onverlet dat het hoge jojo-effect dat deze zaak heeft gekenmerkt aanleiding is voor grote zorg. Zaken in eerste aanleg worden hier in tegenstelling tot de in Nederland bij de Rechtbank bestaande sitiuatie door slechts één rechter behandeld Dit is een situatie die vonnissen waarvan de uitkomst ongelijk/ gelijk; weer ongelijk / weer gelijk sterk bevorderen. Ten eerste zijn niet alle rechters even intelligent, ervaren en bekwaam om zeer ingewikkelde procedures tot een goed end te brengen, maar er zijn rechters aan wiens integriteit men mag twijfelen. Die foute rechters zijn er beslist. Ik kan op basis van de eigen ervaring stellen dat Rechter mr L, die advokaat mr B vrijpleit van enige schuld omdat B zg in het belang van zijn cliënt heeft gehandeld door zonder zijn cliënt te consulteren een beslissing te nemen die zelfs door de ietwat betere VSBO leerling als catastrofaal zal worden gekarakeriseerd, geen domme rechter maar weer een voorbeeld is van een apert foute rechter ; of misschien zowel een domme als een foute rechter.
    Terwijl ik doorgaans vertrouwen heb in de onafhankelijk optredende rechters van het HOF, heb ik een gezond wantrouwen tav besluiten die in eerste aanleg door slechts één rechter worden genomen. Onze geringe schaalgrootte die tot deze ongewenste situatie leidt maakt bij het ontbreken van een kritische pers, dat dit soort uitwassen kunnen blijven voortwoekeren. Kranten met een traditie van onderzoeksjournalistiek op niveau zouden zonder meer in de zaak Goede zijn gedoken om na te gaan waarop deze ja /neen; ja/neen beschikkingen zijn gebaseerd. Maar dat soort onderzoeksjournalistiek hebben we hier helaas niet. Onderzoeksjournalistiek gaat hier niet verder dan onderzoek naar het gedrag van een nitwit als Mevr Marvelyn Wiels, terwijl het veel interessanter zou zijn na te gaan wat een MP beweegt om toe te staan dat zo’n clowneske figuur gedurende vier jaar het imago van Curacao te grabbel mag gooien.

  3. @ Marian Bongers
    Ik hoor de laatste tijd vaker de naam van Anthony Cijntje in negatieve zin vermelden. Niet mijn ratio, maar mijn onderbuiksgevoel heeft me er indertijd toe gedreven NIET in zee te gaan met deze mijnheer, die mij door mijn (achteraf gebleken frauderende en statuten manipulerende ) wederpartij hartstochtelijk als BINDEND ADVISEUR werd aanbevolen, .

    Maar berust de suggestie, als zou deze mijnheer fout zijn, , op roddel dan wel op konkrete feiten?
    Was Cijntje inderdaad betrokken bij het ten faveure van de UoC schrijven van een negatief rapport over Goede ?

    Als dat zo is , dan ben ik indertijd aan een groot gevaar ontsnapt.

  4. Ik heb begrepen dat Dambruck en Cijntje ook toezichthouders waren bij de Girodienst, waar Garcia en Capella er voor 10 miljoen dollar op los konden frauderen en tientallen miljoenen dollars geld van de bank staken in fake bedrijven als Ctex waarbij ik sterk het vermoeden heb dat zij daarvoor onder de tafel commissie ontvingen.

    Garcia, Capella, Dambruck en Cijntje, true Yu di Korsow.

  5. Jammer dat er zo vaak geprocedeerd moet worden. De politiek bemoeit zich ten onrechte met oneigenlijke kwesties. Omdat een rector niet op alle wensen van de politiek in gaat moet hij verdwijnen? Integer? Wij dachten dat de rector, dat zeker was en wellicht de politiek daarin ernstig tekort schoot? Deugdelijk bestuur ontbrak in hoge mate blijkt uit het vonnis. Het recht heeft dus weer gezegevierd. Dus hoera voor de rechterlijke onafhankelijke macht. Zal de overheid nu beter besturen? Wij vrezen van niet want de politiek heeft in eigen ogen helaas altijd gelijk. Renée van Aller&John de Vries

  6. De studenten die middels een verhoging van het collegegeld de afkoopsom van Goede moeten betalen kunnen de schade verhalen op Gerrit Schotte, en de slapende toezichthouders van Flocker tot Dambruck. Flocker en Dambruck zitten overigens nog steeds niets te doen in de Raad van Toezicht van de UNA. Hun enige activiteit is het maandelijks tekenen voor ontvangst van een vette cheque.

    Als ik student was zou ik Flocker en Dambruck aansprakelijk stellen voor de tonnen schade. En dat geldt ook voor de schrijver van het flutrapport op basis waarvan Goede geelimineerd werd, de rubber stamp Anthony Cijntje met de ruggegraat van Alex Rosaria.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties