AD | Uitbreiding servicepakket

Land Curaçao en Damen Shiprepair investeren gezamenlijk $40 miljoen | Jeu Olimpio

Directeur Jaap de Lange gaat A-merken zoals Rolls Royce, leverancier van boegschroeven, benaderen voor een shop op de werf. Damen Shiprepair wil van de Curaçaose werf een one-stopshop voor scheepsreparatie maken waar motoren, generatorsets en onderdelen van verschillende merken op voorraad verkrijgbaar zijn.

En waar diverse soorten schepen, van vrachtschepen, cruiseboten tot onderzeeër, terechtkunnen voor alle mogelijke reparaties. Volgens directeur De Lange beschikken de 378 dokwerkers die Damen Shiprepair van de voormalige Curaçaose Droogdokmaatschappij heeft overgenomen over de kennis en vaardigheden om niet alleen divers ijzer- en laswerk te verrichten, maar ook om motoren, assen en schroeven te repareren en installaties op onderdelen te vervangen.

,,Het merendeel van het personeel heeft tien, twintig of meer jaren ervaring met het repareren van schepen een beduidend aantal beschikt over zeer specialistische kennis”,

aldus De Lange, die gisteren een rondleiding gaf over de werf en in de werkplaatsen. De Curaçaose overheid heeft recent 5 miljoen gulden uitgetrokken voor de opleiding van nieuw personeel. In de bedrijfsschool op de werf worden momenteel veertig jongeren van Feffik onderwezen in verschillende vakgebieden. De Lange ziet als toekomst in de techniek: dubbele disciplines. Een pijpfitter die ook kan lassen bijvoorbeeld.

,,Dan hoeft Damen in de toekomst geen lassers uit het buitenland naar Curaçao te halen”, zegt de directeur. ,,Terwijl de concurrentie tussen scheepswerven in Europa moordend is, heeft Damen in de Caribische regio weinig competitie te duchten”, zegt De Lange.

Een concurrent om rekening mee te houden is de Grand Bahama Shipyard, maar, zo stelt De Lange: ,,Deze droogdokmaatschappij is mede-eigendom van een rederij voor passagiersschepen, en de passagiersschepen krijgen voorrang op alle andere soorten schepen. Voor tankers en containerschepen kan dat problemen opleveren die zij hier, op Curaçao, niet ondervinden.”

Drijvende dokken in augustus op Curaçao

De Lange heeft berekend, dat er jaarlijks 10.000 tot 12.000 tankers en vrachtschepen door het Caribisch gebied van en naar het Panamakanaal varen. En dat er 5.000 à 6.000 van deze schepen permanent tussen eilanden in de regio varen.

,,Net zoals je een auto regelmatig moet laten keuren, moet ook een schip elke vijf jaar gereviseerd worden om verzekerd te kunnen blijven. Het aantal potentiele klanten voor Curaçao is aanmerkelijk, en dit aantal kan alleen maar groeien als we het dienstenpakket van Damen Shiprepair Curaçao uitbreiden en diverse producten van goede kwaliteit, zoals van Rolls Royce en Caterpillar, kunnen aanbieden.”

Naar verwachting zullen in augustus dit jaar twee drijvende dokken vanuit Nederland op Curaçao arriveren.

,,Deze zijn al een flink aantal jaren in bezit van Damen, en zullen op de Curaçaose werf volledig worden gerenoveerd”, zegt De Lange. ,,We zijn nu in de werkplaats aan het testen met zandstralen, op een klein oppervlak, om te berekenen hoeveel manuren er gaan zitten in het behandelen van het oppervlak van die drijfdokken.

Uiteindelijk moeten ze er als nieuw uit komen zien, witgeschilderd met in blauwe letters Damen erop.” De vraag is echter: hoe komen de twee drijfdokken naar Curaçao? Er is maar één schip in de wereld dat hierop berekend is. De Lange: ,,Dit schip is niet van Damen, helaas.” De Dockwise Vanguard is een half-afzinkbaar transportschip van Dockwise, en op dit moment de grootste in zijn soort. Dit schip vaart onder Nederlandse vlag de hele wereld over.

,,Het overbrengen van de drijvende dokken met de Vanguard gaat 5 tot 6 miljoen gulden kosten, afhankelijk van waar ter wereld het schip vandaan moet komen. Een andere optie zou zijn om de twee dokken naar Curacao te slepen, maar dat houdt het risico van schade in bij ruwe zee. We zijn nu aan het bekijken welke verzekeringsmaatschappij de risico’s van het transport wil dekken.”

Uitgegaan was van een drijvend dok van 230 meter lengte bij 30 meter breedte. De directeur van Damen Shiprepair Curaçao denkt echter dat de breedte niet volstaat, en het wenselijk is om een drijvend dok van meer dan veertig meter breed naar Curaçao te laten komen.

,,De werf is nu al regelmatig volgeboekt”, zegt De Lange, ,,er zijn zelfs momenten dat schepen buitengaats moeten wachten tot een droogdok vrijkomt en zij hier aan de kade kunnen aanmeren. Met de komst van de nieuwe dokken verwacht ik hier nog meer bedrijvigheid. En dan zal het huidige aantal van 378 werknemers, dat momenteel nog boventallig is, niet meer toereikend zijn.”

Damen Shiprepair en het Land Curaçao investeren samen 40 miljoen dollar in de ontwikkeling van de Curaçaose werf en de werving, opleiding en training van primair lokaal personeel. De werf heeft een jaaromzet van 40 miljoen dollar, het streven is om dit bedrag naar 60 miljoen dollar op te schroeven. Een percentage van de winst die Damen Shiprepair Curaçao boekt, vloeit naar de CDM Holding. Indien de winstmarge aanhoudend stijgt, zal ook de staatskas hiervan profiteren.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Uitbreiding servicepakket

  1. Had acht jaar eerder kunnen gebeuren, maar toen werd de samenwerking met Damen afgewezen.

  2. Mooi verhaal.
    Had ik dit soort dingen elke dag kunnen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *