31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 19:21

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Regering Aruba blij met oordeel van CAft

| Antillliaans dagblad

Oranjestad – ,,Het CAft heeft voor het eerst sinds 2015, complimenten voor de regering van Aruba ten aanzien van de uitvoering van de begroting.” Zo interpreteert minister-president Evelyn Wever-Croes het oordeel van het College Aruba financieel toezicht (CAft).

Het CAft bracht vorige week een bezoek aan Aruba. Volgens de premier voldoet de regering van Aruba aan de normen afgesproken met Nederland. ,,De personeelslasten bleken immers voor 2019 lager dan begroot. Er is 479 miljoen florin begroot, terwijl de werkelijke kosten in 2019 slechts 475,1 miljoen waren.”

Gemakshalve vergeet Wever-Croes te melden dat de personeelskosten van het Begrotingsfonds Sociaal Crisisplan buiten deze personeelskosten zijn gehouden, zeer tegen de zin van het CAft. ,,De personeelskosten van het land inclusief het Interim Begrotingsfonds Sociaal Crisisplan(IBSCP) komen uit op 482 miljoen florin in 2019”, aldus het immer kritische CAft.

- Advertentie -

Wever-Croes heeft meer goed nieuws te melden: ,,Het tekort, dat maximaal 0,5 procent oftewel 25 miljoen florin mocht zijn, blijkt nu een klein overschot te zijn van een miljoen.” Waar Aruba minder goed op scoort, is de begroting 2020, omdat die nog steeds niet is goedgekeurd. Met de Rijksministerraad is in november 2019 afgesproken dat het streven is om dit eind januari te realiseren.

De premier bekent schuld op dit punt: ,,Tijdens het bezoek van minister Knops in januari is een nadere afspraak gemaakt dat dit in februari zal worden gerealiseerd. De regering wacht nog op het advies van de Raad van Advies, en daardoor is nu de afspraak met het CAft dat de begroting uiterlijk 1 april moet zijn vastgesteld. De regering van Aruba deelt de zorgen van het CAft op dit punt en is voornemens om deze achterstand zo spoedig mogelijk in te halen.”

Het CAft heeft wel een conceptbegroting gezien en is daar kritisch over. Voorzitter Raymond Gradus benadrukte dat de begroting die op korte termijn naar het parlement zal moeten gaan, gepaard moet gaan met een adequate onderbouwing. ,,Wat wordt er bijvoorbeeld bespaard op overwerk en hoe?” Hij vindt dat de regering zo snel mogelijk duidelijkheid moet geven over de te nemen belastingmaatregelen, die 111 miljoen florin in het laadje moeten brengen. Van de zijde van de regering is het volgende statement gepubliceerd.

,,Wij delen de zorgen die het CAft heeft geuit ten aanzien van de uitvoering van de begroting 2020, en over de impact van de vergrijzing in de toekomst. Wij zijn tevreden dat de visie van de regering, in combinatie met een stringente begrotingsdiscipline, heeft geresulteerd in het behalen van de normen. Het kabinet-Wever-Croes is het menens in het verduurzamen van de overheidsfinanciën, waarbij de mens centraal wordt gezet. Wij zullen vervolgens samen gaan nadenken over de uitdagingen die voor ons liggen om gezamenlijk tot oplossingen te komen”, aldus een tevreden premier Evelyn Wever-Croes.”

- Advertisement -

Verantwoordelijk minister Xiomara Ruiz-Maduro van Economische Zaken, Financiën en Cultuur sluit zich daarbij aan: ,,We hebben goede vergaderingen achter de rug. Het CAft is tevreden over het werk dat kabinet-Wever-Croes heeft verzet op het gebied van de financiën.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AD | R. Kelly schuldig bevonden aan mensenhandel voor seks: belangrijke spil in ronselen meisjes

Mark den Blanken | Algemeen Dagblad Zanger R. Kelly (54) is door de rechtbank schuldig bevonden aan mensenhandel. Hij heeft decennialang vrouwen en minderjarige meisjes gerekruteerd voor seks....

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...
- Advertentie -