30 C
Willemstad
• zaterdag 15 mei 2021 16:22

PBC | Bicentini wil Hiddink graag opvolgen

Persbureau Curacao Bicentini is bereid te praten over een terugkeer naar Curaçao om Hiddink tijdelijk op te volgen. De voormalige bondscoach van Curaçao zegt nog niet te zijn...

AD | Stormloop op vakanties: extra TUI vluchten naar Curaçao en Aruba

Sanne Meijer | Algemeen Dagblad Dat we vanaf vandaag weer in het vliegtuig mogen springen naar een aantal bestemmingen, hebben reisorganisaties geweten. De telefoon staat roodgloeiend. ,,Alles wijst erop dat vandaag...

PBC | Knops dreigt Pisas met intrekken coronasteun Curaçao

Persbureau Curacao Staatssecretaris Knops laat er geen misverstand over bestaan. Indien de nog aan te treden regering Pisas niet deelneemt aan het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling,...

PBC | Stranden Curaçao per direct weer open

Persbureau Curacao De stranden op Curaçao zijn per direct weer open. Het juridisch verbod blijkt in de ministeriele beschikking helemaal niet te bestaan. De regering communiceerde dat op...

PBC | Frontale botsing eindigt in derde dode dit jaar

Persbureau Curacao Gisteravond is bij een frontale botsing een dodelijk slachtoffer gevallen. Het ongeluk gebeurde op de kaya Mitologia ter hoogte van de White House Snèk net voor...

PBC | Corona blijft slachtoffers eisen

Persbureau Curacao Opnieuw heeft Covid19 een dodelijk slachtoffer geëist op Curaçao. In totaal zijn er sinds het begin van de coronacrisis 119 mensen overleden aan de gevolgen van...
- Advertisement -spot_img

AD | Reddingsbrigade Citro groeit door

HomeMediaAD | Reddingsbrigade Citro groeit door

40-jarig bestaan van de organisatie, ook heeft Frans Versteeg de voorzittershelmstok aan mijn persoon overgedragen
Nieuwjaarsreceptie met 40-jarig bestaan en voorzittershelmstok overgedragen

Willemstad – Voor zeereddingsorganisatie Citro was 2016 een bijzonder jaar. Aldus voorzitster Lusette Verboom gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie.
,,Niet alleen vierden wij het 40-jarig bestaan van de organisatie, ook heeft Frans Versteeg de voorzittershelmstok aan mijn persoon overgedragen.”

Vanuit het bestuur is afscheid genomen van Curd en Mark Evertsz en van Carlos Sayers. ,,We zullen hun bijdrage zeker heel erg gaan missen.”

In mei van het afgelopen jaar heeft Citro een symposium gehouden om samen met alle vrijwilligers stil te staan bij de ontwikkelingen die de organisatie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt en een raamwerk neer te zetten voor de komende jaren.

Door de groei van de afgelopen jaren, waarbij de vloot is uitgebreid naar twee hoogwaardige zeereddingsboten en twee seadoo’s, mede dankzij donaties van de Girobank en Refineria Isla, is veel druk komen te staan op onderhoud van het materieel, maar ook op professionalisering van het vrijwilligerskorps. Behalve de schippers en de supportgroep is er nu ook een kleine ploeg die de dagelijkse zorg heeft voor het boothuis, opleidingen, onderhoud van het materieel en voor operationele zaken.

Verboom: ,,Onze fundraising van vorig jaar was speciaal om geld in te zamelen voor een nieuwe bootlift voor de Dick Braakman. De kosten van deze lift, samen met installatie hiervan, bedroegen ruim 70.000 gulden. Met de fundraising hebben we een substantieel deel van deze kosten kunnen dekken. We zijn blij dat de Dick Braakman in de lift staat en de romp niet meer onderhevig is aan contact met water wanneer gestald.”

In haar speech stond de voorzitter ook stil bij Citro’s beschermvrouwe, Lucille George-Wout, die samen met haar echtgenoot Herman George aanwezig was. ,,Wij zijn er zeer trots op dat onze gouverneur, namens Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander de ‘Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid’, afgelopen september aan 23 vrijwilligers heeft mogen uitreiken als blijk van waardering voor onafgebroken vrijwilligerswerk van tussen de tien en meer dan dertig jaar bij onze zeereddingsorganisatie.”

Het vrijwillig zijn bij de Citro ‘is niet vrijblijvend’, vervolgde Verboom. Het is belangrijk om de mensen op te leiden tot professionele bemanningsleden. Vrijwilligers – de hele organisatie bestaat enkel uit vrijwilligers – hebben cursussen gevolgd voor reddingszwemmen, EHBO, Marcom B-radiobediening en het vaarbewijs. Ook zijn er trainingen geweest in brand blussen en ‘crewmanagement’.

,,Samen met onze ketenpartners van de kustwacht hebben we getraind met de helikopter en hebben we vanuit de KNRM weer ondersteuning mogen ontvangen voor het onderhoud van onze reddingsboten.”

Zoals elk jaar zijn ook verleden jaar weer twee vrijwilligers naar Schotland afgereisd voor een professionele training in boothandeling en zelfredzaamheid als redder. Voor het eerst is er een vrijwilliger naar Denemarken gegaan voor training hoe seadoo’s in te zetten bij reddingen.

,,Maar”, aldus Verboom: ,,Dit alles kost geld. Heel veel geld. Het is alleen dankzij u die vanavond hier aanwezig is dat we onze organisatie op een professionele manier draaiende kunnen houden. Misschien heeft u geld gedoneerd, misschien heeft u uw arbeid of kennis ter beschikking gesteld of materiaal. We moeten erop kunnen vertrouwen dat onze vrijwilligers, als ze de zee op gaan om mensen te redden zeker zijn van hun zaak en het materieel waarmee ze werken.”

Daarom eindigde de voorzitter haar toespraak met een warm en welgemeend ‘masha masha danki’. ,,Zonder uw bijdrage zou de Citro geen bestaansrecht hebben.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties