26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Smaad en desinformatie’

HomeMediaAD | 'Smaad en desinformatie'
'Smaad en desinformatie'
Chirurg Patrick Fa Si Oen (midden) in het nauw over inschrijving in specialistenregister

Willemstad – Chirurg Patrick Fa Si Oen is niet geschorst of op non-actief gesteld en dus in principe nog gewoon aan het werk in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Ook verzekert hij eenieder dat ‘er wettelijk noch inhoudelijk’ niets aan de hand is.

Wel krijgt en neemt hij twee weken de tijd om zich alsnog officieel te laten inschrijven in het Nederlands en/of Belgisch specialistenregister. Dat zou gisteren met de leiding van het Sehos op basis van nieuw beleid zijn afgesproken.
,,Ik heb officiële en erkende diploma’s en sta bij Volksgezondheid ingeschreven”, bezweert Fa Si Oen, waarop hij alle certificaten toont. Eerder deze week waren er berichten dat Fa Si oen uit zijn functie zou zijn gezet, omdat nu zou blijken dat zijn papieren niet in orde zouden zijn. Vervolgens publiceerde gisteren website St. Martin News Network dat een daartoe niet gekwalificeerde chirurg al ruim veertien jaar voor het Sehos werkt.

,,Ik ben op de hoogte gesteld van het smaadstuk dat volledige desinformatie is”, stelt de 45-jarige Fa Si Oen in een schriftelijke reactie. ,,Ik ben sinds 2003 gevestigd chirurg op Curaçao en heb mijn opleiding genoten in Nederland en in België. Ik ben dan ook in het bezit van alle diploma’s op basis waarvan ik sinds 2003 legaal de lokale aantekening heb als chirurg. Verdere berichten over non-actiefstelling zijn absolute onwaarheden die onnodig schadelijk zijn voor het patiëntenvertrouwen en ik betreur de ondeugdelijke en op smaad gerichte berichtgeving ten zeerste.”

Hoewel hij er zelf niets over wil zeggen, lijkt er nauwelijks toeval te zijn tussen het feit dat zijn collega-chirurg Michel Berry kortgeleden (wel) op non-actief werd gesteld en het ‘lekken’ van informatie over Fa Si Oen, die tot voor kort hoofd was van de afdeling chirurgie en onlangs aftrad om het stokje over te geven aan Jannouel van Leeuwen. Er zou sprake zijn van een conflictsituatie binnen de maatschap Curaçao Surgery Group (CSG), juist omdat het gedrag van één van invloed is op de perceptie van het gedrag van allen.

Tegenover deze krant laat de Inspecteur voor de Gezondheid, Gersji Rodrigues Pereira, weten dat hij niet op de hoogte is van een non-actiefstelling of een onderzoek tegen Fa Si Oen. ,,Dat is primair aan het Sehos om een onderzoek in te stellen. Ik word normaal gesproken wel vrij snel al op de hoogte gesteld en nu ben ik van enig onderzoek of schorsing van de heer Fa Si Oen niet op de hoogte”, aldus Pereira. De Raad van Bestuur van Sehos reageert geheel niet.

Er is de afgelopen jaren veel gedaan aan verbetering van de chirurgische zorg aan patiënten. Hier hoort een mentaliteit bij van protocolvorming, handhaving en grenscontrole op gedrag, waarbij er een zelfreinigend vermogen en kritische sfeer dient te heersen en collega’s elkaar op gedrag aanspreken, zo blijkt uit presentaties die de afgelopen periode intern en extern zijn gegeven. Dit alles gericht op het leveren van een zorg met de primaire visiepunten ‘patiëntveiligheid, patiënttevredenheid en het streven naar excellence in care’.

Op de website van CSG blijkt dat de hierbij aangesloten chirurgen naast de genoemde Fa Si Oen, Van Leeuwen en Berry, Rodney Juliet, Paul van Eijkelenburg, en David Nellensteijn zijn.

Fa Si Oen: Altijd open geweest

Fa Si Oen stelt op verzoek van deze krant onmiddellijk een aantal diploma’s en getuigschriften beschikbaar. Hij is in het bezit van het diploma arts, uitgereikt aan de Rijksuniversiteit Leiden in oktober 1995 en het certificaat van geneesheer- specialist in de heelkunde, uitgereikt door de KU Leuven in juli 2003. Daarvoor deed hij drie jaar A-opleiding chirurgie in het voormalige Sint Joseph, tegenwoordig het Máxima Medisch Centrum (een erkend opleidingsziekenhuis) in Veldhoven en behaalde daar het basisexamen heelkunde. Hij deed promotieonderzoek ter verkrijging van de graad doctor in de Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit leiden.

Zijn specifieke opleiding tot chirurg (in België) voldoet aan de eisen van Richtlijn 93/16/EEG en hij had zich in België kunnen laten registreren als geneesheer-specialist in de heelkunde. Aldus de Faculteit Geneeskunde in Leuven. En hier zit (een deel van) het probleem. Fa Si Oen staat niet ingeschreven in België. En de documenten van KU Leuven voldoen niet voor automatische specialistenregistratie in Nederland; daarvoor moet er een schrijven zijn van de Belgische minister van Volksgezondheid, waarvoor had hij destijds in België een aanvraag tot erkenning had moeten doen.

,,Ik ben hierover altijd open geweest op Curaçao. Ook naar mijn collega’s binnen de maatschap. Tevens dat het niet eenvoudig blijkt om zoveel jaar na het behalen van het certificaat geneesheer-specialist in de heelkunde de registratie alsnog in orde te maken. Dat is een lang traject. Daarvoor zou ik misschien wel enige tijd weer terug naar Europa moeten. Hoewel ingewikkeld, besloot ik toch door te zetten.”

Het is niet alleen een lange en complexe weg, voor het werken als chirurg op Curaçao is het niet nodig en niet vereist. Fa Sie Oen staat in het (Nederlandse) BIG geregistreerd als arts en heeft daarna lokaal de aantekening als chirurg gekregen en staat ook als zodanig ingeschreven bij Volksgezondheid. Hij ontkent dat het ministerie van Gezondheid en/of de Inspectie Gezondheid zouden hebben zitten slapen of hun werk niet goed gedaan. Curaçao kende in 2003 geen BIG-wet. Die is pas in 2009 geschreven en nog meer recentelijk, in 2015, deels geïmplementeerd.

In gezamenlijkheid is door de Raad van Bestuur van het Sehos, de inspectie en de betrokken medisch specialist bepaald dat internationale registratie wenselijk is, maar tegelijkertijd is mede aan de hand van de duiding door Fa Si Oens jurist Luigi Virginia aangetoond dat dit op Curaçao wettelijk niet opeisbaar is. Toch zal er in gezamenlijkheid alsnog naartoe worden gewerkt dat Fa Si Oen zijn inschrijving in het specialistenregister krijgt.

,,Maar verder werk ik op dit moment gewoon door en geef ik alle zorg aan onze patiënten die vooral rust, veiligheid en optimale zorg verdienen. Daar werken ik en mijn collega-chirurgen van Curaçao Surgery Group letterlijk dag en nacht aan. Met volle overgave.”

Onlangs nog berichtte deze krant aan de hand van interne richtlijnen en presentatie van hoe de groep zich naar buiten presenteert. De afdeling chirurgie ziet zichzelf graag als één met een open en transparante cultuur; fouten kunnen gemaakt worden, maar ze moeten gemeld worden en bepaald gedrag mag niet (meer) worden gedoogd. De ‘veranderde cultuur’ levert op dat ‘aberraties in de zorg’ nu sneller worden opgepikt en gemeld. Bij de afdeling chirurgie in het Sehos is er wat het hiërarchisch hoofdschap betreft elke vijf jaar een wisseling van de wacht. Daarna rouleert de vakgroep van positie. Dat gebeurt in consensus.

In overleg met de afdeling heeft Fa Si Oen wegens prioriteiten ten behoeve van het verder ontwikkelen van de opleiding van jonge buitenlandse kandidaat-chirurgen en de ingezette kwaliteitstrajecten zich niet meer ter beschikking gesteld. Van Leeuwen, die voorheen de functie reeds als waarnemend hoofd vervulde, is nu belast met de aansturing van chirurgie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Het lijkt erop dat mocht ik als chirurg vallen,dan neem ik alle anderen die iets misdaan of te verbergen hebben mee.
    In de wandelgangen was het geval van FA-SI-OEN en Michel Berry al heel lang bekent maar niemand nam maatregelen moest dhr.Huurman o.a. weg?Nu Whitman weg is kan het dus wel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties