AD | Plaza onder de hamer

Aqualectra sluit water en stroom af | Kim Sambo

Willemstad – Het Plaza Hotel Curaçao & Casino wordt executoriaal geveild. Hypotheekverstrekker Girobank heeft de handdoek in de ring gegooid en notaris Igor Naaldijk belast met de voorbereiding en uitvoering van de veiling van het ooit prestigieuze hotel in Punda.
Eerder werden nog gesprekken gevoerd met potentiële kopers van het hotel; in de afgelopen jaren toonden verschillende partijen interesse, maar haakten vervolgens steeds weer af. Ondertussen raakte het hotel steeds meer in verval.

Reden voor het steeds afhaken door mogelijk kopers is de miljoenenschuld die het hotel open heeft staan bij crediteuren. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Aqualectra en de Girobank.

Dinsdag ging Aqualectra – waar het hotel een tonnenhoge openstaande schuld heeft – al over tot het sluiten van de stroom- en waterleiding van het hotel. Rond het middaguur gingen de liften in het hotel voor de laatste keer op en neer. ,,We hadden geen andere keuze dan de stroomvoorziening af te sluiten”, zegt woordvoerder Sharo Bikker namens de directie van Aqualectra.

,,Het Plaza hotel is de afgelopen maanden diverse keren gemaand de openstaande schuld te voldoen. Het management heeft hieraan geen gehoor gegeven.”

Het is niet de eerste keer dat Aqualectra de stroomvoorziening van het hotel afsluit; de laatste keer gebeurde dat in september vorig jaar. Bikker: ,,We beseffen dat het personeel de dupe is, maar tegenover andere klanten die wel betalen, zou het niet fair zijn om deze situatie te laten voortbestaan.” De schuld van het hotel bij het nutsbedrijf zou inmiddels enkele tonnen bedragen.

De circa vijftig medewerkers besloten in de loop van dinsdagmiddag huiswaarts te gaan. ,,Voor het personeel is dit opnieuw een klap”, zegt Kenneth Valpoort van Horecaf, de vakbond voor horecapersoneel. ,,De medewerkers maken zich grote zorgen, zeker nu de eigenaar van het hotel (Layne Rachowiscz, red.), die in de Verenigde Staten woont, na een dag nog niet van zich heeft laten horen. Ik heb gisteren een manager gesproken, die met twee frontofficemedewerkers in het hotel is gebleven, en deze mensen weten niet waar zij aan toe zijn.”

Een onbekend aantal gasten van het hotel kreeg dinsdagochtend om 10.00 uur te horen dat zij hun koffers moesten pakken om naar een ander hotel te worden gebracht. Dit gebeurde in overleg met de Curaçao Tourist Board (CTB). Interim-directeur Hugo Clarinda wil niet zeggen om hoeveel gasten het gaat en wat hen door CTB is aangeboden ter vergoeding van het ongemak.

De Girobank heeft dinsdag bewaking geregeld, om te voorkomen dat onbevoegden het hotel binnen gaan. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de bank een lichtmast voor het hotel laten plaatsen, opdat ’s avonds de gevel verlicht is. De lichtmast wordt gevoed door een gehuurde generator.

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | Plaza onder de hamer

  1. Ik vind het erg jammer dat het wordt geveild.Ik heb er een aantal jaren gewerkt,bij v/d Valk en toen liep het nog goed.Het ligt op een hele mooie locatie en was goed bereikbaar.Ik heb er altijd met plezier gewerkt.

  2. Wat zal de eigenaar, van wie ik gehoord heb dat hij uit de witgoedsector komt met geen benul van horeca, spijt hebben van de aankoop van dit hotel.

    Het hotel is zwaar verwaarloosd, wordt totaal niet gemanaged en de diensten zoals restaurant en bar zijn super slecht, als ze al open zijn. De weinige omzet die nog wordt gehaald wordt door ontevreden personeel gestolen, makkelijk want er is totaal geen toezicht.

    Overigens is dit de zoveelste mislukte financiering door het criminele Girobank duo Garcia en Capella na onder andere de ambulancedienst en luchtvaartmaatschappij DAE. Met als dieptepunt natuurlijk het Ctex van oplichter Anthony de Lima, waar de schaamteloze graaiers Garcia en Capella, al grootverdieners bij Giro, zichzelf ook nog eens op de payroll hadden gezet.

  3. Ooit inderdaad een mooi hotel. Op een uitstekende locatie. Het was een pracht voor het eiland. Had ik maar geld dan wist ik het wel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *