26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 07:00

ParadiseFM | Horeca hoopt op versoepeling

Werknemers in de horeca hopen dat er na meer dan drie weken lockdown binnenkort sprake kan zijn van enige versoepeling van de coronamaatregelen. Dat meldt de Extra vandaag....

PB | Koning Willem-Alexander spreekt over coronabesmettingen en vaccinatieprogramma op Curaçao

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdagavond 14 april online gesproken met gouverneur George-Wout van Curaçao, met het hoofd van de afdeling epidemiologie en onderzoek van het departement...

PBC | Qatar Airways via JetBlue naar Curaçao

Persbureau Curacao NEW YORK – Vanaf 19 april aanstaande gaat de Amerikaanse prijsvechter JetBlue tickets verkopen voor vluchten van Qatar Airways van negen Amerikaanse luchthavens naar Doha in...

PBC | Politie Curaçao op zoek naar vermiste Suzette

Persbureau Curacao De politie van Curaçao is opzoek naar de 16-jarige Susette Perez Martines. Ze is hier geboren en liep zaterdag 30 januari, ruim twee maanden geleden, weg. Zij...

PBC | Vier patiënten bezweken aan Covid19 in het ziekenhuis

Persbureau Curacao Vier patiënten zijn sinds gistermiddag bezweken in het CMC aan de gevolgen van corona. Het totaal aantal slachtoffers op Curaçao, sinds het begin van de corona-uitbraak...

DH | US citizens being evacuated from St. Vincent to St. Maarten via cruise

PHILIPSBURG--The United States (US) Embassy is coordinating with Royal Caribbean Cruises for a maritime evacuation of US citizens from St. Vincent to Dutch St. Maarten on Friday,...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Partijen in beroep in witwaszaak Cymbal

AD | Partijen in beroep in witwaszaak Cymbal

Advocaat: broers Grynsztein hadden ander vonnis verwacht

Zwolle – Zowel het Openbaar Ministerie in Nederland als de verdediging van de Curaçaose ondernemers Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein en Omer Grynsztein gaat in beroep tegen de veroordeling van de twee broers voor het witwassen van ruim 320 miljoen dollar.

De rechtbank Overijssel in Zwolle legde hun twee weken terug zes en vijf jaar cel op. Het Nederlandse OM en de advocaten vinden de straf te hoog, meldden ze gisteren. Zo berichtte het persbureau ANP. De broers Isaac (53) en Omer (45) hielden zich bezig met ‘dollartoerisme’ ook wel ‘swipetoerisme’ uit Venezuela.

Het OM had aanzienlijk lagere straffen geëist, omdat de beide broers openheid van zaken hadden gegeven en meewerkten aan het strafrechtelijk onderzoek. Begin dit jaar meldde het OM in Nederland te gaan experimenteren met afspraken met verdachten in grotere fraudezaken.

In deze zaak, Cymbal, kwamen de officieren van justitie met een lagere eis en zijn volgens het ANP de verdachten al begonnen met het terugbetalen van de criminele winst. Maar volgens de rechtbank staat deze overeenkomst met lage strafeis op gespannen voet met het doel van het afstraffen van dergelijke feiten. Het OM gaat door met het maken van dergelijke afspraken, zegt een woordvoerder tegen het persbureau.

,,Dit is pas één uitspraak en iedere zaak beoordelen we op zich.” Spijt aan het meewerken aan deze overeenkomst hebben de broers Grynsztein niet, zegt advocaat Willem Koops. ,,Al zagen ze dit vonnis niet aankomen.”

Volgens Koops heeft de rechtbank niet genoeg rekening gehouden met het feit dat de broers de schade gecompenseerd hebben. De rechtbank Overijssel schoof de deal tussen het Nederlandse OM en de veroordeelden aan de kant. Op Curaçao loopt bij het gerecht de zaak-Troya, die sterk aan Cymbal is gelieerd. Het gerecht in Willemstad doet in deze zaak op vrijdag 27 september uitspraak.

,,De straf zoals geëist door het OM doet in dit geval naar het oordeel van de rechtbank op geen enkele wijze recht aan de aard en de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan”, aldus het vonnis in Zwolle twee weken geleden. De rechtbank overweegt dat met name het doel van algemene preventie in deze strafzaak ‘op gespannen voet’ staat met de deal tussen OM en verdachten.

,,Dit vonnis is immers niet alleen openbaar, maar zal ook door publicaties in de pers in zowel Nederland als Curaçao bekend worden. Daardoor wordt het grote publiek, bij voorkeur de gehele maatschappij, erop gewezen dat bepaald handelen strafbaar is en wordt onderstreept wat de gevolgen zijn.” Dit is niet het enige strafdoel, maar volgens de rechtbank moet voorkomen worden dat zeker bij dit soort georganiseerde vermogensdelicten ‘het beeld ontstaat dat sprake is van klassenjustitie’.

,,Verdachten leven/leefden immers niet in armoede. Indien aan verdachten thans voor het witwassen van honderden miljoenen, valsheid in geschrifte en oplichting een overeengekomen lage straf opgelegd zou worden, dan valt niet uit te sluiten dat wordt bereikt wat haaks staat op het doel van algemene preventie.”

De witwaspraktijken duurden ruim dertien jaar (van juli 2004 tot en met september 2017), waarin de beide Grynszteins documenten vervalsten zoals inkoopfacturen en bonnetjes. De veroordeelden gebruikten hun bedrijf als witwasmachine voor Venezolanen die zogenaamd lingerie kochten, maar in werkelijkheid contante dollars aanschaften waarover commissie werd betaald; het zogenaamde ‘swipen’.

Venezolanen kochten op papier goederen bij de bedrijven van de bekende Curaçao zakenfamilie, maar kregen in werkelijkheid Amerikaanse dollars in contanten geleverd. Diezelfde dollars werden vervolgens in Venezuela, waar de handel in buitenlandse valuta aan banden is gelegd, op de zwarte markt tegen woekerprijzen verhandeld.

Bron: Antilliaans Dagblad van vrijdag 20 september

Naschrift KKC

Mini boetes voor KPMG en ING bank. MCB bank, Goisco, enkele E-zone bedrijven en loterijenbaas Robbie dos Santos lijken in deze zaak vrijuit te gaan. | Beeld FD

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties