28 C
Willemstad
• vrijdag 19 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Organisator: Geen intocht Sinterklaas meer

,,We betreuren het als onze organisatie een kind of volwassene op een of andere manier heeft beledigd met dit feest.”

Willemstad – Fundashon pa nos Muchanan organiseert niet langer de intocht van Sinterklaas. Dat heeft de stichting gisteren bekendgemaakt. Als belangrijkste reden voor dit besluit wordt opgegeven dat het feest met racisme wordt geassocieerd.

Fundashon pa nos Muchanan organiseert al 14 jaar de intocht van Sinterklaas op Curaçao. ,,Door verschillende redenen zijn we tot het besluit gekomen om dit niet meer te doen, maar het zwaarstwegend is het feit dat dit feest met racisme wordt geassocieerd. Als we kijken naar wat zich momenteel in de VS en verschillende andere landen afspeelt, waarbij de strijd om een einde aan racisme te maken zo immens is, dan is het besluit om dit feest niet langer te organiseren, zo gemaakt”, aldus de stichting.

,,We hebben het Sinterklaasfeest altijd beschouwd als een feest om de kinderen vertier te bezorgen en een periode om de kinderen te belonen voor goed gedrag. Het was nimmer onze intentie om iemand zich gediscrimineerd te laten voelen met dit feest. Daarom hebben we gedurende de jaren verschillende aanpassingen aangebracht”, zo vervolgt de stichting.

Het feit dat het feest met racisme wordt geassocieerd, heeft er volgens Fundashon pa nos Muchanan voor gezorgd dat het niet langer leuk is en dat sommige mensen nu zelfs bang zijn om het te vieren om niet als racist te worden neergezet. ,,We betreuren het als onze organisatie een kind of volwassene op een of andere manier heeft beledigd met dit feest.”

De stichting belooft aan een nieuw concept te zullen werken waarop er toch op een dag in het jaar een speciale viering kan zijn voor kinderen. Ook wordt benadrukt dat het besluit van Fundashon pa nos Muchanan om afstand te nemen van het Sinterklaasfeest niet automatisch inhoudt dat andere groepen hun feesten ook zullen annuleren. ,,Maar daar gaat Fundashon pa nos Muchanan niet over.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

 1. Voor en tegenstanders hebben zich ingegraven in hun schuttersputten en zij bestoken elkaar met (semi) wetenschappelijke argumenten om een ‘traditie’ in stand te houden of het ‘racisme’ te bewijzen. Stop hiermee, je gaat elkaar niet meer overtuigen. Zonde van de energie.

  Op diverse fora al mooie oplossingen gelezen en persoonlijk vind ik de ‘regenboog’ piet een mooi alternatief. Goede uitleg; de pakjesboot is door de regenboog gevaren….

  Sinterklaasfeest kan blijven en de YouTube filmpjes van de dansende Sinterklaas gaan weer heel de wereld over zoals elk jaar. Mooie promotie van Curaçao! De mensen achter Fundashon pa nos Muchanan en hun sponsoren kunnen weer trots zijn en zonder discussie hun bijdrage leveren.

  De regenboog is tevens het internationale symbool voor inclusiviteit en dat zou een mooie niche kunnen zijn voor het toerisme op Curaçao. Laten wij niet een kopie zijn van, maar een eigen markt (door)ontwikkelen.

  Zoals eerder aangegeven het is 5 OVER 12. Het infuus van Nederland is niet blijvend. Geen energie meer steken in discussies waarmee wij alleen maar verder uit elkaar drijven.

  Disclaimer: racisme en discriminatie is fout en daar moeten wij met elkaar ons tegen blijven verzetten. Begin bij jezelf!

 2. Wat er feitelijk gebeurt met de afschaffing van de super sfeervolke intocht (een vorm van pure symbool politiek), is dat er een super vrolijk, gezellig en leuk evenement voor het volk wordt afgenomen, en de Sinterklaasontvangs festiviteiten gewoon in de elitaire prive sfeer wordt doorgevierd., die organisren gewoon hun eigen prive intocht, met min of meer besloten kring

  De volkskinderen van ouders met een kleinere portemonnee hebben het nakijken.

  Wat zijn we op dit eiland toch goed in kapot maken van dingen die in de kern gewoon positief zijn.

  Alleen omdat er een paar figuren hun persoonlijke issues niet kunnen verkroppen, en dat dus uitspelen over tienduizenden kinderen, die sint en piet viering gewoon leuk vinden…

 3. Wat een stelletje LAFBEKKEN die online zo verstandloos zijn. geen types om op te reageren. Wij zwarten zijn trots en mooi. Geen wonder dat sommige andere rassen ALLES van ons overnemen….ALLES. Het begon met onze muziek…….enz..enz….jaloers op onze innerlijke kracht…. zich laten opereren om dezelfde bouw als ons lichaam te hebben…….ga maar zo door. Dus al die achterlijke opmerkingen….doen ons NIETS…we lachen erom. Waarom ga je je niet verdiepen in ons verleden….of ben je bang de waarheid te horen ????? Sinterklaas feest zonder pieten die zich belachelijk zwart als roet maken….DAAR MOET AAN GEWERKT WORDEN.

 4. Mag je dan wel “wit”wassen
  Of “blanke”vla
  Een lekkere “moor”kop misschien?
  Of zijn we nu aan het “zwart”kijken
  Mag een boete voor “zwart”rijden dan wel..
  He Chino, he makamba, jamaar dat is onze gewoonte nou eenmaal.

 5. Sylvana Simmons lijkt op een dochter van Louis “Satchmo” Armstrong en Affriye op de zoon van papa Doc of Robert Mugabe.

 6. …..”volgens Fundashon pa nos Muchanan voor gezorgd dat het niet langer leuk is en dat sommige mensen nu zelfs bang zijn om het te vieren om niet als racist te worden neergezet”……

  Een feest dat op Curaçao voor wit zwart en groen altijd voor veel plezier zorgde.

  Maar grote racist aanwakkeraars als Sylvana Simos, met nog grotere agressieve oproerkraaiers met complejos als Jeffrey Affriye ( een vluchteling uit eoa hongerend corrupt Afrikaans land waar ze albinos in stukken hakken) die zwaar homofoob is, en Quinsy Gario, die niet door een deur kon met J.A. ,vanwege anti piet t shirt opbrengsten waar ze over kibbelen, hebben het goed voor elkaar, om dat wat nog een beetje gezellig was tot een ware schreeuw en vecht intocht om te bouwen….

 7. Het feit dat het feest met racisme wordt geassocieerd, heeft er volgens Fundashon pa nos Muchanan voor gezorgd dat het niet langer leuk is en dat sommige mensen nu zelfs bang zijn om het te vieren om niet als racist te worden neergezet. ,,We betreuren het als onze organisatie een kind of volwassene op een of andere manier heeft beledigd met dit feest.”

  Dat is juist een reden om het door te gaan! Deze mensen die protesteren zijn die racistsche en corrupte lieden van KdnT en Pueblo Soberano!

 8. Uiteraard mag van de schaamteloze Yu di Korsou de Sinterklaas uit Nederland met zijn honderden miljoenen wel blijven komen.

  Om na het gretig in ontvangst nemen van de cheques weer voor racist en kolonist te worden uitgemaakt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...