26 C
Willemstad
• woensdag 21 april 2021 22:26

PBC | Rekenkamer: ernstige tekortkomingen en zwaktes financieel beheer overheid

Persbureau Curacao De Rekenkamer constateert bij herhaling dat er ernstige tekortkomingen en zwaktes zijn in het financieel beheer van het Land. Dit heeft geleid, om 10 oktober 2010...

PBC | Overheid neemt besluit avondklok pas op 3 mei

Persbureau Curacao De maatregelen die gisteren zijn ingesteld of verlengd duren tot maandag 3 mei. Eerder had de overheid 30 april aangehouden. Dat wordt nu dus over het...

PBC | Curaçao is het snelst vaccinerende land ter wereld

Persbureau Curacao Curaçao is op dit moment het land waar de meeste vaccins worden gezet. Met 13,44 prikken per 100 bewoners is Curaçao volgens De Volkskrant het snelst...

PBC | Advocaten en Notarissen hebben weer ontheffing

Persbureau Curacao Weer is de lijst met ontheffingen aangepast. Vanaf vandaag staan onder andere advocaten en notarissen weer op de lijst van vitale functies en processen maar ook...

Democracy now! | Wednesday April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAD | ‘Lang verblijf barakken onacceptabel’

AD | ‘Lang verblijf barakken onacceptabel’

SDKK gevangenis cel arrestatie | Antilliaans Dagblad

Den Haag – Een lang verblijf in de vreemdelingenbarakken van het SDKK is niet acceptabel en brengt de mensenrechten in gevaar.  Dat schrijft de Tweede Kamerdelegatie die deelnam aan het afgelopen Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in een brief aan minister Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.

De Kamerleden doen een beroep op het Justitieel Vierlandenoverleg (JVO) van deze week om deze kwestie te bespreken en de Curaçaose regering ‘op te roepen hier op korte termijn verandering in te brengen’. Knops wordt gevraagd de brief door te spelen naar minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

De acht Kamerleden brachten vorige week donderdag een bezoek aan de barakken. Er werd ook gesproken met enkele ‘Venezolaanse onderdanen’ die er worden vastgehouden.

De Kamerleden konden niet spreken met vrouwen in vreemdelingenbewaring, omdat die in het gevangenisdeel van SDKK zitten.

De omstandigheden en voorzieningen in de barakken worden door voorzitter Jan Paternotte van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties eenvoudig en zeer basaal genoemd: ,,Slaapzalen, zeer basale sanitaire voorzieningen, geen privacy, zeer beperkte lucht- of sportfaciliteiten.”

De Kamerdelegatie heeft ook gezien welke verbeteringen en uitbreidingen zijn en nog worden aangebracht. Voor een kort verblijf zijn de voorzieningen acceptabel, vindt de delegatie.

Daarbij merkt Paternotte op dat er op het moment van het bezoek een lage bezetting was en dat de situatie ‘totaal anders’ zal zijn als er veel vreemdelingen worden opgepakt en in de barakken worden opgesloten. Een van de Venezolanen waarmee de Kamerleden spraken zat er al zo’n 240 dagen.

Voor de veertien dagen dat vreemdelingen er gemiddeld zitten is de situatie acceptabel, schrijft Paternotte aan minister Knops. Maar als het langer dan twee maanden duurt ‘kan niet meer worden gesproken van een acceptabele situatie’.

Zeker als er veel vreemdelingen in bewaring zitten komen de mensenrechten in het geding, omdat er dan te weinig medische en sanitaire voorzieningen zijn.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. De tweede kamerdelegatie moeten toch wat van zich laten horen om hun snoepreisjes bla bla bla ……..als ze terug zijn in NL zijn ze 10 kilo meer aangekomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties