28 C
Willemstad
• maandag 6 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Inzet van burgers is hard nodig’

HomeMediaAD | ‘Inzet van burgers is hard nodig’
Girigorie over criminaliteitsbestrijding: Overheid kan het niet alleen | Jeu Olimpio

Willemstad – Zelfs als de overheid succesvol is in haar taak om de criminaliteit op Curaçao terug te brengen, is dat niet genoeg om de algehele veiligheid van burgers te garanderen. De inzet van burgers is daarbij heel hard nodig.

Dat zei minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie deze week in zijn openingsspeech van de Curaçao Safety and Security Conference. Het congres over veiligheid en beveiliging werd georganiseerd door Securitas Antias in samenwerking met Maduro & Curiel’s Bank en opleidingsinstituut Scientia Curaçao en Sint Maarten en stond in het teken van de wijze waarop veiligheid de drijvende kracht is voor welvaart en welzijn.

Minister Girigorie gaf aan dat de tijd voorbij is dat de overheid als enige verantwoordelijk is voor de veiligheid van de burgers.

,,Vaststaat dat wie zijn veiligheid enkel en alleen aan de overheid overlaat, een veel groter risico loopt om het slachtoffer te worden van criminaliteit.” De burger realiseert zich ‘dat er niet op elke hoek van de straat een politieagent kan staan’ en begeeft zich meer en meer op terreinen die voorheen waren voorbehouden aan de overheid, zo schetst de Justitieminister de ontwikkelingen. Zij beveiligen hun huizen met hekwerken en alarminstallaties en hun buurten door het instellen van preventieve WhatsApp-groepen en het gezamenlijk inhuren van een beveiligingsbedrijf of plaatsen borden met ‘neighbourhood watched’.

,,De overheid moet, meer dan ooit samen met burgers, nadenken over hoe de veiligheid in de samenleving kan worden gegarandeerd”, beseft Girigorie. Hij noemt als voorbeeld dat justitie publieke camera’s laat plaatsen op risicovolle en strategische plekken en binnenkort ook op openbare wegen. ,,Maar de politie zal kunnen getuigen hoeveel zaken jaarlijks worden opgelost door beelden met privécamera’s.”

De minister ziet het als ‘een logische, volgende stap’ dat privécamerabeelden zo veel mogelijk toegankelijk worden gemaakt voor de politie. In de nabije toekomst zal de burger via een platform direct informatie over een inbraak in een woning, in een bedrijf of van een auto kunnen doorgeven aan de politie, zo voorspelt de minister.

,,De overheid zal steeds meer moeten investeren in technologie om de openbare veiligheid te kunnen garanderen.” Dat komt bijvoorbeeld door de populaire gps-apps voor auto’s’. De politie zal steeds vaker geconfronteerd worden met gevallen waarbij een burger zijn gestolen auto volgt op zijn telefoon terwijl hij met het politiebureau belt.

,,Justitie zal dan ook moeten investeren in software die het digitaal communiceren met burgers in het kader van veiligheid effectiever maakt”, verwacht Girigorie. Dan is de vraag wie dat gaat betalen. De overheid kan niet zomaar giften van burgers aannemen, maar de minister ziet wel mogelijkheden voor mooie samenwerkingsvormen tussen overheid en bedrijfsleven en noemt als voorbeeld de afspraken van Downtown Management Organization (DMO) met Securitas Antias en de politie en tussen de overheid en het platform van bezorgde ondernemers van Bándabou.

Bron: Antilliaans Dagblad

5 reacties

  1. @ Rens,

    Het is niet alleen dat men bang is, de mentaliteit van velen is ook volledig verkeerd. Het stelen van goederen van een ander, van de baas, van de overheid vinden velen hier de gewoonste zaak ter wereld. Vrijwel dagelijks staat de krant vol met nieuwe fraudegevallen, er is geen bestuurder te vinden die niet zit te graaien in de pot met gemeenschapsgeld.
    Met zulke voorbeelden is het niet vreemd dat ouders hun kinderen bijbrengen dat je maar gewoon moet pakken wat je pakken kunt. En wanneer iemand er iets van zegt dan sla je er maar meteen op los.

    Dat is helaas de waarheid alhier, maar we willen graag aan iedereen blijven vertellen dat we zulke Dushi Hende zijn. Zoiets heet ontkenning en daar zitten we dus middenin.
    Zolang we blijven ontkennen, zolang bestuurders (en eigenlijk iedereen) maar het verkeerde voorbeeld blijft geven, zolang we kinderen niet op wensen te voeden met normale normen en waarden, zolang gaat het niets worden met de toekomst van dit eiland.
    Gaat het ooit veranderen ? Ja hoor, maar niet ten positieve, gewoon ten negatieve, uiteindelijk hebben we hier dan een maatschappij vol geweld, zoals die ook in de landen om ons heen bestaat.

  2. De inzet van de burgers is hard nodig, dat is waar, het jammere is dat het overgroot deel van de bevolking hier doodsbang voor de criminelen is en dus de mond dus niet open doet. Op een eiland waar zo goed als niets verborgen blijft is het opvallend dat de criminaliteit het dus wel lukt om dat te bereiken. Er zijn behalve angst nog meer redenen voor. Men profiteert er vaak van, en dan is het hier al gauw goed in bepaalde kringen.

  3. Beste @Nombre, bedankt voor de video, door één of andere reden denk ik dat deze jongeman het veel beter dan Girigorie zal doen als hij de kans krijgt.

    Ze zeggen wie wint zaait zal orkaan oogsten en daar zijn we nu. We weten nog hoe het in de jaren negentig aan toe ging toen de scanner op HATO zogenaamd stuk was. Nederland kon het aantal bolletjes slikkers niet aan, ze werden toen met een dagvaarding naar huis gestuurd zoiets als met Brian Mariano.

    Iedereen profiteerde van de drugshandel van taxi chauffeurs, juweliers, autoverhuurders, verkopers tot bouwbedrijven. De luxe huizen schoten toen als paddenstoel uit de grond terwijl niemand in het gezin een salarisstrook kon overleggen.

    Wil justitie een kans van slagen hebben vind ik dat ze alsnog met terugwerkende kracht de wijken in moeten en vragen waar het geld vandaan kwam. Op die manier laten ze in elk geval zien dat, crime don’t pay.

  4. Wat opvalt bij Girigorie is, dat sinds hij aan gewichtheffen doet, hij iets minder nichterig overkomt. Net als alle andere ministers van dit kabinet zullen wij Girigorie na zijn periode alleen herinneren als de zoveelste minister van justitie die we hebben gehad, niets bijzonders.

    Volgens Girigorie, “,De overheid moet, meer dan ooit samen met burgers, nadenken over hoe de veiligheid in de samenleving kan worden gegarandeerd”. Hier is mijn bijdrage, minister laat je handen wapperen, praatjes vullen geen gaatjes.

    Deze minister heeft geen flauw idee waar hij mee bezig is, het is allemaal retoriek en een toespraak hier een toespraak daar er komt gewoon niets uit zijn handen.

    Blijkbaar heeft hij hetzelfde als Steven Martina, hij hoort zichzelf graag spreken. Laten we zeggen, hij geilt op zijn eigen stem.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties