28 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 10:28

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | IMF-missie uit zorgen

Negatief effect stilgevallen Isla-raffinaderij veel groter dan opleving toerisme

Willemstad – Het IMF gaat uit van grotere krimp van de economie van Curaçao dan de Centrale Bank CBCS tot nu toe projecteerde: -2 procent volgens het IMF in plaats van de -1,6 procent waar de CBCS tot voor kort van uitging.

Dat leest het Antilliaans Dagblad in het meest recente verslag dat in het weekeinde werd gepubliceerd. Het feit dat de raffinageactiviteiten vrijwel stil zijn komen te vallen is van grotere (negatieve) invloed dan de opleving van het Curaçaose toerisme, zo verklaart het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de jongste prognose.

Het IMF, dat afgelopen vrijdag een bezoek afrondde, ziet in de voortdurende crisis in Venezuela het belangrijkste risico (‘main risk’) voor de Curaçaose economie, vergelijkbaar met wat orkanen zijn voor Sint Maarten. Daar staat tegenover, aldus het IMF, dat het snel vinden van een strategische partner voor de Isla-raffinaderij de groei en investeringen op Curaçao een flink boost kan geven.

- Advertentie -

Een IMF-missie onder leiding van Lusine Lusinyan bezocht de monetaire unie Curaçao en Sint Maarten van 25 oktober tot en met 9 november in het kader van de zogeheten Artikel IV Consultatie. Op hun laatste dag is een voorlopig verslag uitgebracht. Deze krant belicht de voornaamste bevindingen.

Vele daarvan zijn bekend. Dat geldt ook voor de aanbevelingen. Niet alleen van wat de Centrale Bank en/of andere instellingen er al over hebben gezegd, maar ook omdat veel van de aanbevelingen bij elke consultatieronde van het IMF terugkomen. In 2016 bracht een IMF-missie ook rapport uit over beide Caribische landen van het Koninkrijk.

Het IMF zegt het evenwel vaak krachtiger en scherper. Het verslag spreekt van ‘significante onzekerheden’ die een nadelige impact hebben op de economie. ,,De uitdagende toekomst maakt de noodzaak van structurele hervormingen gericht op het zekerstellen van de houdbaarheid van de overheidsfinanciën, het verbeteren van het concurrentievermogen, het verstevigen van het investeerdersvertrouwen en het ontwikkelingen van capaciteit meer tijd-kritisch”.

Het IMF merkt op dat de bevoegde autoriteiten bekend zijn met en het erover eens zijn dat er nu vastbesloten opgetreden dient te worden. Gedoeld wordt op regeringen en ambtelijke diensten, alsmede de leiding van de CBCS waarmee de afgelopen weken in zowel Willemstad als Philipsburg nauw is opgetrokken.

- Advertisement -

Op dit moment ziet het IMF voor de ‘outlook’ meer risico’s dan mogelijke meevallers. De zwakkere groei van de wereldeconomie kan nadelig zijn voor de lokale toeristenindustrie. Een sterkere dollar kan negatief uitpakken voor de concurrentiepositie van Curaçao ten opzichte van niet-dollarlanden waar toeristen vandaan komen, zoals uit Europa.

Maar ook een groot tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans kan, vooral als deze verder blijft toenemen, een risico inhouden voor de ‘externe stabiliteit’. Bedoeld wordt de stabiliteit van de gulden. Als deze niet wordt gewaarborgd, kan dit leiden tot een devaluatie van de munt.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...

Nu.cw | Ewout Genemans in gevangenis op Bonaire voor nieuw programma

De Nederlandse presentator Ewout Genemans gaat met zijn programma ‘Ewout’ langs in de gevangenis op Bonaire. Hij laat zich drie dagen opsluiten en gaat in gesprek met...

DolfijnFM | Ruim 11.000 inwoners van Curaçao hebben QR-code aangevraagd

Ruim 11.000 mensen op Curaçao hebben een QR-code aangevraagd. Daarmee kan naar Nederland gereisd worden. Vanaf aanstaande dinsdag, 19 oktober is de code ook nodig om evenementen...
- Advertentie -