27 C
Willemstad
• zaterdag 19 juni 2021 09:14

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Hof: Corallo naar Rome

Het is echter de minister van Justitie van Sint Maarten die beslist |  Daily Herald

Willemstad – De uitlevering van de op Sint Maarten gedetineerde Italiaanse gokbaas Francesco Corallo aan Italië is toelaatbaar.

Dit concludeert het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en adviseert de gouverneur van Sint Maarten tot uitlevering van de verdachte over te gaan.
Het advies aan de gouverneur is gistermiddag ter zitting van het Hof in Curaçao uitgesproken. Corallo’s advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Formeel is het evenwel niet de gouverneur, maar de minister van Justitie die uiteindelijk beslist of de verdachte wel of niet wordt uitgeleverd. Het Hof adviseert de gouverneur van Sint Maarten dan ook om alvorens tot uitlevering aan Italië over te gaan, zich een oordeel te vormen als bedoeld in artikel 4 lid 2 van de Uitleveringswet. Hierin staat dat het oordeel is voorbehouden aan de minister van Justitie.

- Advertentie -

Het is echter de gouverneur van Sint Maarten die beslist of de verdachte na zijn veroordeling in Italië naar Sint Maarten mag terugkeren om zijn straf op het eiland uit te zitten. De verdediging van Corallo pleitte gisteren voor zijn terugkeer naar de cel op Sint Maarten, ook al diende diezelfde verdediging een week geleden een klacht in bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vanwege de ‘mensonterende omstandigheden’ in de cel waar de 57-jarige Francesco Corallo inmiddels 189 dagen vastzit.

Na zijn arrestatie op 13 december vorig jaar, op verzoek van Italië, werd Corallo overgebracht naar een politiecel achter het politiebureau in Philipsburg en zit daar nog steeds. Dat Italië niet heeft toegezegd dat Corallo na zijn berechting in Rome naar Sint Maarten mag terugkeren, was voor zijn advocaten aanleiding de drie rechters van het Hof op Curaçao te vragen het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. De verdachte, die de Nederlandse nationaliteit heeft verkregen, moet zijn straf in ‘eigen land’ kunnen uitzitten, aldus de advocaten.

De verdediging kreeg nul op het rekest: de uitleveringsrechter verklaarde zichzelf niet-ontvankelijk in dezen. Het Hof verwees naar de gouverneur van Sint Maarten als vertegenwoordiger van het Land om te beslissen of de op Sint Maarten populaire gokbaas, die aan ten minste 300 Sint Maartenaren werk verschaft, na zijn veroordeling mag terugkeren naar het eiland.

Italië heeft het Koninkrijk der Nederlanden vorig jaar verzocht om hulp bij arrestatie van de in Italië geboren Francesco Corallo, omdat hij lid zou zijn van een criminele organisatie en op dit strafbare feit in Italië drie tot zeven jaar gevangenisstraf staat.

In het geval van Corallo zijn er de verzwarende omstandigheden van vermeende grensoverschrijdende misdaad, eerdere veroordeling, herhaalde overtredingen, verduistering, witwassen en belastingontduiking.

Het Hof op Curaçao stelt vast, dat de door de aanklager in Rome geformuleerde strafbare feiten ook naar het recht van Sint Maarten strafbaar zijn. Volgens artikel 2:79 van het Wetboek van Strafrecht van Sint Maarten staat op deelname aan een criminele organisatie ten hoogste acht jaar cel. Op verduistering staat in Sint Maarten drie tot vier jaar gevangenisstraf en op witwassen zes tot negen jaar celstraf.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

  1. inderdaad DpbT, dat lied ken ik, en voor Gerrit de Raaf betekend dat lied dat hij op 21 juli het einde wel heeft gehaald, het gevang in dit geval, voor Corallo begint het verhaal nog, maar zal ook het eindstreep bereiken met het eind getal 15 jaren het hok(gevang) in.

  2. Een ander lied dat jij zeker ook wel kent Mokkel, is de ons aller welbekende
    “We zijn d’er bijna, we zijn d’er bijna, maar nog niet helemaal……..”

  3. Ik ken een bekend voetbal liedje, we gaan naar Rome we gaan naar Rome, ( werd niks trouwens!), maar Corallo zal dit liedje nu met heel andere gevoelens aan horen, als ik dit lied voor hem persoonlijk zing, Corallo daaaaar gaaaaat i dan?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, June 18, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NOS | Rapper Josylvio weer vrijgelaten uit cel op Curaçao, ‘reispapieren toch in orde’

De Nederlandse rapper Josylvio is na een nacht in de cel op Curaçao weer vrijgelaten. Hij was opgepakt wegens belediging en verstoring van de openbare orde. Bij aankomst...

PBC | MFK wil online goksector belasten om AOV belastingvrij te maken

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De MFK wil een apart OB-tarief introduceren van 9 procent voor de online goksector op Curaçao. Met de 270 miljoen gulden die dat op...

PBC | Politie waarschuwt botenbezitters bij Caracasbaai

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bezitters van Boten en Sea Doo’s veroorzaken volgens de politie regelmatig problemen bij Caracasbaai. Daar parkeren zij hun auto’s en trailers overal waar het...

PBC | Vier mensen positief

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vier mensen zijn gisteren positief getest. Twee besmettingen kwamen van buiten, twee waren lokaal. In totaal werden er 1021 testen afgenomen. Een testratio derhalve...
- Advertentie -