28 C
Willemstad
• donderdag 29 september 2022

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...
- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Nu.cw | Vluchten gecanceld wegens orkaan Ian

Luchthavens en vliegtuigmaatschappijen annuleren vluchten vanwege orkaan Ian. Onder andere luchthaven van Aruba en American Airlines annuleren vluchten naar Florida en de westelijke Caribische luchthavens. American Airlines...

RO | Ruim 33 miljoen euro voor duurzame elektriciteit Caribisch Nederland

Het kabinet stelt 33,6 miljoen euro beschikbaar voor een versnelde overstap op duurzame elektriciteit in Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Daarmee wordt binnen 3 jaar gemiddeld zo’n...

AD | Harde kritiek VN op mensenrechten

De slechte detentieomstandigheden en slechte behandeling van de vluchtelingen ‘in afgesloten detentiecentra en politiecellen’ baart de rapporteurs zorgen | Foto: Amnesty International

Den Haag – Het VN Mensenrechtencomité maakt zich grote zorgen over de opvang en behandeling van Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao. Meer in het algemeen zijn er aanhoudende zorgen over de handhaving van de mensenrechten in Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Het Mensenrechtencomité zegt begrip te hebben voor de uitdagingen waarvoor Aruba en Curaçao staan bij de toestroom van Venezolaanse asielzoekers en vluchtelingen. Bezorgd is het comité over de beperkte bescherming voor asielzoekers, omdat alleen Aruba het protocol bij het VN-vluchtelingenverdrag heeft getekend.

Andere zorgen zijn er over de juridische bescherming tegen refoulement (het terugsturen van vluchtelingen die in eigen land gevaar lopen, red.). Het VNcomité heeft berichten ontvangen dat er door Curaçao asielzoekers zonder meer zijn teruggestuurd naar Venezuela. Ook de slechte detentieomstandigheden en slechte behandeling van de vluchtelingen ‘in afgesloten detentiecentra en politiecellen’ baart de rapporteurs zorgen.

Verder mist het comité data over asielzoekers op Aruba en Curaçao. In de aanbevelingen zegt het Mensenrechtencomité dat er in de Caribische landen wettelijke asielprocedures moeten worden geïntroduceerd die in overeenstemming zijn met internationale mensenrechtenstandaarden.

Het VN-Mensenrechtenverdrag van 1951 en het Protocol uit 1967 zouden door alle Caribische landen moeten worden geratificeerd. Het principe van non-refoulement moet ook in de wet worden vastgelegd. Schendingen van dit principe moeten worden onderzocht. Achterstanden in asielaanvragen en gezinshereniging moeten snel worden weggewerkt en in alle landen moeten uitgebreide data over asielzoekers beschikbaar komen.

Over het Caribisch deel van het Koninkrijk uit het comité ook zorgen over de toenemende mensensmokkel en -handel. Daarbij wordt verwezen naar vrouwen die het slachtoffer worden van onmenselijke behandeling en seksueel geweld. De autoriteiten treden onvoldoende op om de vrouwen te beschermen en de schuldigen te vervolgen.

In het rapport wordt verder nog een opmerking gemaakt over de detentie in de gevangenis Point Blanche en de politiecellen van Sint Maarten. De omstandigheden zijn daar slecht. Ook de gevangenis van Aruba en Blok 1 van het SDDK op Curaçao voldoen niet aan de eisen. Er is regelmatig sprake van geweld tussen gevangenen en er is onvoldoende medische, geestelijke en verslavingszorg. Op al deze punten moet het Koninkrijk maatregelen nemen of de in gang gezette verbeteringen voortzetten tot de omstandigheden voldoen aan internationale mensenrechtenstandaarden.

Het lijstje met positieve punten in het rapport van het comité is kort. Daarop staan de instelling van een taskforce voor de Caribische landen naar aanleiding van het Murray-arrest uit 2016 van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de behandeling van levenslang gestraften en de overeenkomst voor de bestrijding van huiselijk geweld 2017-2020. Er staan wel nog meer zorgpunten in het rapport. Sinds 2010 zijn de gaten in de wetgeving en de verschillen in beschermingsniveaus op het gebied van mensenrechten nog steeds niet opgelost.

,,Het Koninkrijk moet de inspanningen vergroten om via wetgeving, beleid en een institutioneel raamwerk de bescherming en bevordering van mensenrechten in de Caribische landen te verzekeren en de beschermingsstandaard harmoniseren in alle landen en gebieden.”

Aanbevolen wordt daarvoor geld en instituties in te zetten. In de Caribische landen zijn er nog steeds geen mensenrechteninstituten voor de behandeling van klachten, schrijft het comité bezorgd. Daarop volgt de aanbeveling nationale instituten op te richten op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

Daaraan wordt de aanbeveling toegevoegd om in de tussentijd prioriteit te geven aan uitbreiding van het mandaat van de ombudsman op het gebied van bescherming van de mensenrechten.

Bron: Antilliaans Dagblad van 27 juli 2017

Artikel delen

2 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -