28 C
Willemstad
• vrijdag 24 september 2021 08:35

Laatste reacties

- Advertentie -

AD cartoon | Guangdong Zhenrong & Tumbafestival

tumba-china-guangdong-zhenrong-energy-gze-cartoon-ad
Guangdong Zhenrong & Tumbafestival | Cartoon AD


Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

11 reacties

 1. Aan de vele ophef is duidelijk te merken hoe weinig inteligentie er op dit eiland te vinden is-Op dit moment hebben we hard hulp nodig wil dit kleine eiland de volgende 10 jaar halen-de gemiddelde bevolking snapt absoluut niet hoe een economie werkt.Nederland heeft allang geen interesse meer in ons -deze kans is Uniek (maar elke intelectueel zag het allang aankomen) wij moeten dit met open armen aannemen -DOCH onze contracten zeer duidelijk opstellen.Oppassen voor de vele profiteurs die graag een Politiek slaatje en extra zakcentje eruit proberen te halen.
  Hoe sneller de contracten zijn afgerond hoe eerder Curacao in het gebied bovenaan zal gaan staan.

 2. Hong Kong na 1997 is zeker een model voor de wijze waarop de interactie met China vorm kan krijgen. Hoewel wij begrijpen dat het streven naar een georganiseerd Anglo-Saksische verband erg in zwang is. Papiamento in het onderwijs heeft niets te maken met ‘de buik vol hebben van buitenlandse bestuurders’. Het heeft te maken met het bewerkstelligen van een betere aansluiting van het ‘thuis gebeuren’ op ‘het school gebeuren’. Indien u de stukken van Arthur Donker op deze website leest, zijn wij eindelijk ‘gezegend’ dat er geen frères en soeûrs meer zijn. Waarschijnlijk leest u meer de inbreng van de doorgedraaide KFO “activisten”. Hoe dan ook het is zoals de ‘Hoge Priester” van “Far-Right” of “Alt-Right”, Steve Bannon, aangeeft het draait allemaal om kapitalisme of het nu om door de staat-gesponsorde kapitalisme gaat (China en Rusland) of de vorm die hij graag zou willen invoeren namelijk een soort Joods-Christelijke “enlightened capitalism” van waaruit “Het Westen” domineert.

 3. @Renée van Aller, vooral in deze tijden is het belangrijk voor Curacao om “The art of war” van Sun Tzu te bestuderen.

  En dat wij allemaal Chinees in Curacao moeten gaan leren, vind ik persoonlijk puur bangmakerij : ). China is de grootste investeerder in Afrika en Zuid-Amerika, en die continenten hebben nog steeds zowel hun taal als identiteit.

  Persoonlijk denk ik dat veel mensen gewoon bang zijn voor deze nieuwe vorm van (economische) kolonialisme.

 4. We bedoelden China en niet Hong Kong. Nou hadden we toch zo gehoopt dat er strijdlustige en kloeke reacties zouden komen van onafhankelijkheid, baas in eigen huis en niks geen kolonisatie meer. En wat dachten wij als columnschrijvers wel,die overdreven op de feiten hamerden? Dachten we toch dat Curaçao de buik vol had van buitenlandse bestuurders. Frank Martinus Arion richtte zelfs een school op waar Papiamento verplicht was. Heel nuttig voor degenen die een passende vervolgopleiding buitenslands zochten. Is hier sprake van een Dubbelspel dat ons ontgaat? Curaçao zal Chinees moeten leren als wingewest. Bovendien is het altijd verstandig de taal van de ‘overheersers’ te spreken. Dat is nog lastiger dan Hollands en er zijn geen frères en soeûrs meer om het ons bij te brengen. Maar wat meer LaoTse in plaats van Rome zou goed kunnen uitwerken. Dus wie weet wordt de ondergang wel de redding. Zeker als de kunst van het oorlogvoeren van Sun Tzu verplicht wordt. Renée van Aller&John de Vries

 5. Curacao is een klein eilandje, dus wij hebben altijd EN zullen altijd een strategische partner nodig hebben. Wij weten nu wat de modus operandi van de andere partners zijn. Geopolitiek en economisch gezien is het naar mij mening heel verstandig om een goede partner van China te worden.

  Natuurlijk zullen de andere partners en de status quo op het eiland dit proces vermoeilijken, maar dit hebben wij al eerder meegemaakt (denk aan de off-shore sector et cetera).

  Waarom komt de afgelopen tijd de integratie van de Chinezen op Curacao steeds ter sprake ? Beseft men dat de Chinezen beter dan hun kunnen integreren? Beseft men dat je geen misplaatste superioriteitsgevoel meer nodig hebt om zaken te doen? Beseft men dat de Chinezen hun plaats zullen innemen?

  Curacao moet nu eindelijk eens lange termijn plannen maken. Laten wij voorbeelden van groeiende wereldmachten zoals Taiwan en Singapore nemen (landen die ook te maken hadden met een koloniaal verleden).

 6. Een alternatief beeld ligt mischien verscholen in de zinsnede, “America First doet dat ook, maar gebruikt nog geen grof geweld”. Of zoals de nieuwe ‘Supreme Court” kandidaat, Neil Gorsuch in zijn 1988 Columbia University yearbook citeerd: “The illegal we do immediately, the unconstitutional takes a little longer” (Henry Kissinger).

  Overigens het schijnt dat Gorsuch in het verleden een clubje had opgericht genaamd “Fascism Forever”. Gorsuch leraar noemt dat nu een “a total joke.” Right. Hoe ging de gezegde? Elke grap heeft een kern van waarheid of in elke kern van waarheid schuilt een grap? Susan Sontag in een artikel uit 1975 in New York Review of Books genaamd ” Fascinating Fascism” legt uit hoe de esthetische dimensie van het fascisme “cool” en erotisch onder kunstenaar typen gevonden werd (Milo Yiannopoulos).

  Als Hong Kong sinds 1997 een voorbeeld is van “een prettige manier van kolonisatie” dan verkiezen wij dat duizend maal over de rasistische, discriminerende (nationalistische, anti-immigrant), “centrum-rechtse” visie verscholen in ‘America First’.

 7. Er zijn veel manieren om macht uit te oefenen. Rusland annexeert nieuwe gebieden met grof geweld en overreding. America First doet dat ook, maar gebruikt nog geen grof geweld. De beste manier is met geld. Op een andere manier dan de maffia, kan het dus ook. Een zak met geld doet wonderen. Alleen wat de gevolgen op termijn zullen zijn voor Curaçao is onduidelijk. Dit is een prettige manier van kolonisatie, want voor niets gaat de zon op. En integreren kunnen Chinezen. Heel wat beter dan wijzelf. Tja als ze winnen, dan is Corsou springplank in het verkrijgen van macht en invloed in Zuid-Amerika. Venezuela nog verder laten pinaren door de eigen regering en dan grootschalig hulp bieden? Suriname idem. Bingo. Een groot deel van de Amerikaanse staatsschuld is in handen van China. Dat kan ook nog op termijn ongewenste gevolgen hebben. Twee sterke mannen (zonnekoningen Trump en Xi Jinping) met ego’s als wereldzeeën, dat is pas echt vuurwerk. Heel gepast in het jaar van de Haan. Renée van Aller&John de Vries.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

WIK | Premier Rutte naar New York om Verenigde Naties toe te spreken

WelIngelichteKringen.nl DEN HAAG (ANP) - Vlak na het begrotingsdebat in de Tweede Kamer is premier Mark Rutte op het vliegtuig gestapt naar New York om daar de Algemene...

ParadiseFM | RMR vergadert weer over liquiditeitssteun

De Rijksministerraad (RMR) vergadert vandaag weer over de liquiditeitssteun aan Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. De ontmoeting gaat over de 7de tranche...

ParadiseFM | Nieuwe minister Economische Ontwikkeling wil bureaucratie aanpakken

De nieuwe minister van Economische Ontwikkeling Ruisandro Cijntje wil de economie van Curaçao weer gaan stimuleren. Zo maakte hij bij zijn aantreden bekend. Cijntje noemde daarbij de bureaucratie...

ParadiseFM | Èxtra en VPCO distantiëren zich van verdachte video op Facebook

De Èxtra en de VPCO distantiëren zich van een verdachte video op Facebook. Op Facebook circuleert een petitie om een donatie te doen voor de slachtoffers van...

ParadiseFM | Curaçao Tourism Authority gaat onder huidige regering niet door

Er komt geen Curaçao Tourism Authority (CTA) tijdens de huidige regeringsperiode. Dat zei voormalig minister van Economische Ontwikkeling Ruthmilda Larmonie-Cecilia tegen de Amigoe. De nieuwe regering ziet...

AntilliaansDagblad | Extra vluchten naar Bonaire vanuit de Verenigde Staten

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines breiden hun vluchten naar Bonaire voor de komende maanden uit. Dat maakt Tourism Corporation Bonaire (TCB)...
- Advertentie -